Αναζητώντας μια πρώτη απάντηση για το αν πράγματι τίθεται ζήτημα ανικανότητας της Ελλάδας να αποπληρώσει τα δανεικά της, δεν έχουμε παρά να δούμε πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με το χρέος, τον μοναδικό παράγοντα που θα κρίνει τη μοίρα της χώρας. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:
● Πρέπει να πληρώσουμε δάνεια 186 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια.
● Το ελληνικό χρέος στο τέλος Σεπτεμβρίου έφθασε τα 337 δισ. ευρώ, ενώ σε τρεις μήνες, από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο, το χρέος αυξήθηκε κατά 20 δισ.: από τα 316,954 στα 336,807.
● Το χρέος που λήγει μέσα στο 2011 φτάνει τα 36,6 δισ. (10,8% του συνολικού χρέους).
● Το χρέος που λήγει μέχρι το 2015 φτάνει τα 149,43 δισ. (44,4% του συνόλου του χρέους).
Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις διεθνών οίκων, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα τέλη του 2010 στο 148% του ΑΕΠ από 127% που ήταν ο στόχος του Μνημονίου!
Την ίδια ώρα υπάρχει βάσιμος φόβος ότι το πραγματικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα κυμανθεί τελικά για το 2010 πάνω από το 12%, ενώ ο πληθωρισμός ξεπερνάει το 5% και η ύφεση δείχνει όλο και πιο απειλητικά τα δόντια της απειλώντας ακόμη και την ύπαρξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Με αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνεται δηλαδή η πλήρης αδυναμία ελέγχου και εξυπηρέτησης του χρέους μάς οδηγεί, μέσω του Μνημονίου και της σκληρής δανειακής σύμβασης, σε κάποια μορφή πτώχευσης. Αυτό ακριβώς παραδέχεται και ο ίδιος ο Τόμσεν, ο οποίος μιλάει για «λύση» ύστερα από ναυάγιο του σημερινού σχεδίου.
Προϋπολογισμός πτώχευσης
Σε αυτό το δυσμενέστατο κλίμα, εκτός από τις απολύσεις και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, που βρίσκονται πια επί θύραις, ο Παπακωνσταντίνου κατέθεσε έναν προϋπολογισμό προτεκτοράτου και μάλιστα ήδη πτωχευμένου. Γι’ αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ των στόχων του, την (μερική ή πλήρη) εκποίηση οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί δημόσιο.
Εκτός του ότι προβλέπεται «αναδιάρθρωση» κρατικών τραπεζών και «αξιοποίηση της κρατικής συμμετοχής» σε κάποιες απ’ αυτές, βλέπουμε ότι καζίνα (Πάρνηθας), ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το φάσμα συχνοτήτων, η εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ), ενέργεια (ΔΕΠΑ), ΛΑΡΚΟ (νικέλιο), δρόμοι (Εγνατία), ΕΛΤΑ, λιμάνια, νερό (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), τζόγος (κρατικά λαχεία και άλλα τυχερά παιχνίδια) παίρνουν τον δρόμο του ξεπουλήματος.
Κορωνίδα της εκποίησης αποτελεί το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με συμβάσεις παραχώρησης αλλά και μέσω Χρηματιστηρίου. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ήδη έχει προαναγγελθεί το κλείσιμο των ζημιογόνων ΔΕΚΟ (δηλαδή όσων δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τα όρνεα των «αγορών») έως και η πώληση νοσοκομείων.
Στόχος; Η είσπραξη μόλις 7 δισ. ευρώ στην τριετία – ένα ποσόν κυριολεκτικά απειροελάχιστο αν δούμε τα μεγέθη που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση αποστερεί το Δημόσιο από κάθε είδους περιουσία, χωρίς μάλιστα να μπορεί έστω να επικαλεστεί τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανεικών. Κατόπιν όλων αυτών, τα ερωτήματα είναι σαφέστατα και ζητούν επειγόντως απάντηση.
Η κοινωνία δεν μπορεί να μείνει άλλο στο σκοτάδι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου