Η οικονομική κρίση και οι αλλαγές στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης «χτυπούν» και τα μοντέλα της Σχολής Καλών Τεχνών.

Με διαδικασίες ΑΣΕΠ προβλέπεται να γίνονται πλέον οι ωρομίσθιες προσλήψεις μοντέλων (ανδρών και γυναίκων) -οκτάμηνης διάρκειας- που ποζάρουν ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών της Σχολής, στα εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής.

Ως εκ τούτου, οι φοιτητές της Σχολής, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, μπαίνουν στις αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς μοντέλα.

«Από τον περασμένο Ιούνιο έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας, το αίτημά μας για προσλήψεις μοντέλων. Απίστευτη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις είναι χειρότερα από την οικονομική κρίση. Το αποτέλεσμα είναι ότι μένει πίσω το εκπαιδευτικό έργο της Σχολής», λέει η γενική διευθύντρια της ΑΣΚΤ, Ρολάνδα Τζιαμαλού.

Το ερώτημα, που προκύπτει για τους εργαζόμενους, είναι με ποιά κριτήρια το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, θα διαλέξει τα μοντέλα που ποζάρουν στα εργαστήρια της Καλών Τεχνών. Είναι γνωστό ότι η επιλογή γίνεται απή τη διεύθυνση της Σχολής, με κριτήριο να πληρούν τις καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές τους προϋποθέσεις.

Η ΑΣΚΤ, προσαρμοζόμενη στις νέες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, έχει μειώσει από τον τακτικό της προϋπολογισμό και τον αριθμό των μοντέλων της από 36 σε 28.

Στο μεταξύ, έως ότου μπουν οι υπογραφές και οι σφραγίδες, γίνει η προκήρυξη, συγκεντρωθούν οι αιτήσεις, γίνει η σχετική δημοσίευση κ.ο.κ., από 1/1/2011 έχουν σταματήσει οι πρωϊνές, απογευματινές και νυχτερινές «πόζες»', στα εργαστήρια. Οι φοιτητές εκπαιδεύονται μετ΄εμποδίων, οι καθηγητές δεν έχουν το βασικό εκπαιδευτικό τους «υλικό», και τα ίδια τα μοντέλα χάνουν το επάγγελμά τους.