Η εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger αναφέρεται στα σενάρια αναδιάταξης με τίτλο: «Πως θα βγει η Ελλάδα από την τρύπα του χρέους – πρότυπο η διάσωση των λατινοαμερικανικών χωρών;».
Η εφημερίδα αναλύει το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Nicholas F. Brady το 1989: «Το σχέδιο αυτό προέβλεπε για τις χρεωμένες χώρες την εκούσια παραγραφή μέρους των απαιτήσεων των πιστωτών και την ταυτόχρονη ενίσχυση της ασφάλειας των υπόλοιπων χρεών.
Οι πιστωτές μπορούσαν σύμφωνα με το σχέδιο να αγοράσουν ομόλογα είτε με σταθερές τιμές και υψηλότερα επιτόκια, αλλά με εκούσια παραγραφή του ενός τρίτου των απαιτήσεών τους, είτε να αγοράζουν τα ομόλογα με την ονομαστική τους αξία, αλλά με χαμηλά επιτόκια.
Στην περίπτωση της Ελλάδας το σχέδιο αυτό θα λειτουργήσει διαφορετικά.
Η Ελλάδα θα επαναγοράσει τα ομόλογά της με δάνεια που θα της δοθούν από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά στο 75% της ονομαστικής αξίας τους.
Τα ομόλογα της Ελλάδας βρίσκονται στην ΕΚΤ, αλλά και σε επενδυτές. Η ΕΕ και το ΔΝΤ θα επιμηκύνουν την αποπληρωμή των πιστώσεων της Ελλάδας μέχρι και 30 χρόνια. Επίσης στους ιδιώτες επενδυτές, που κατέχουν ομόλογα και χρεόγραφα πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, προτείνεται να διευρύνουν την λήξη των χρεογράφων κατά 15 με 20 χρόνια.
Η λύση αυτή θα βοηθούσε την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάταξη χρεών. Όμως δεν θα επιλύσει το βασικό πρόβλημα: την έλλειψη αξιοπιστίας της Ελλάδας στις αγορές. Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται, επομένως η κάθοδος της χώρας στις χρηματαγορές παραμένει απαγορευτική.» ΠΗΓΗ deutsce welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου