Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΔΕΚΟ: 100 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να κόψει η κυβέρνηση !!!

Νέες περικοπές κατά 100 εκατ. ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες των ΔΕΚΟ αλλά και την επιβολή πλαφόν στα μηνιαία έξοδα όλων των Υπουργείων προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο (2012
Αυτό θα δοθεί την προσεχή Πέμπτη στη δημοσιότητα και θα υποδεικνύει τους τομείς από τους οποίους θα γίνει η εξοικονόμηση των 23,5 δις. ευρώ την επόμενη τετραετία.
Πάντως, η νέα «τρύπα» στα έσοδα τον Μάρτιο (ξεπερνά το 1,5 δις. ευρώ) φαίνεται να οριστικοποιεί τα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δις. ευρώ που ετοιμάζονται για φέτος.
Μεταξύ αυτών η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου και για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.
Τούτο θα προκαλέσει νέα μείωση αποδοχών για περισσότερους από 28.000 απασχολούμενους των οποίων οι μηνιαίες απολαβές τους θα «προσγειωθούν» στα νέα επίπεδα των αποδοχών που θα ισχύσουν για τους υπαλλήλους τους στενού δημόσιου τομέα.
Το νέο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ θα αποτελέσει το «όχημα» για νέες περικοπές μισθών που είναι και ο απώτερος στόχος, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ φέτος.
Στέλεχος της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.
Κατά τις πληροφορίες, στα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζουν την πρόσθετη εξοικονόμηση από ενοίκια, κινητά, αυτοκίνητα, αναλώσιμα κ.λπ. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος μόνο τα ενοίκια των ΔΕΚΟ ανέρχονται σε 30 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ υπάρχουν Επιχειρήσεις με μέσο κόστος 2.000 ευρώ ετησίως ανά υπάλληλο για κινητά τηλέφωνα.
Η δραστική μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 30% είναι και η κύρια αιτία της βελτίωσης της εικόνας των 18 ΔΕΚΟ, που εμφανίζουν μείωση ζημιών 61% ή 136,7 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο δίμηνο του έτους.
Οι ΔΕΚΟ με τις μεγαλύτερες μισθολογικές μειώσεις στο δίμηνο είναι: ΕΑΒ και ΟΔΙΕ 49%, ΟΑΣΑ 41% και ΑΜΕΛ 40%. Δεν απουσιάζουν και άλλες με αυξήσεις όπως η ΤΡΑΜ με 125%.
Τα έξοδα των ΔΕΚΟ μειώθηκαν 36% (332,7 εκατ. από 516 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010) εκ των οποίων η μισθολογική δαπάνη 30% (159 εκατ. από 226 εκατ. πέρυσι), οι αμοιβές και έξοδα τρίτων 52% (33 εκατ. από 69,8 εκατ. πέρυσι), τα λειτουργικά 69% (15,9 εκατ. από 51,6 εκατ. πέρυσι).
Εν τούτοις εμφανίζουν μείωση εσόδων 16% (244 εκατ. έναντι 291 εκατ. πέρυσι) και επιχορηγήσεων προϋπολογισμού 32% (67,8 εκατ. από 100,1 εκατ. πέρυσι).
Σε ότι αφορά το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αυτό θα χωρίζεται σε 4 άξονες οι οποίοι θα αφορούν:
1. Τη δημοσιονομική προσαρμογή. Απώτερος στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 1% ή 2,3 δις. ευρώ το 2015. Για την επίτευξη του έρχονται μέτρα 23,5 δις. ευρώ. Η περικοπή των φοροαπαλλαγών, που σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο μπορεί να αποδώσουν 3-5 δις. ευρώ σε ετήσια βάση βρίσκεται μεταξύ των πρώτων μέτρων της λίστας που συζητήθηκε με την τρόικα την περασμένη Τετάρτη. Για την ανάκαμψη των εσόδων θα επιστρατευθούν και οι σχολάζουσες κληρονομιές από τις οποίες υπολογίζονται έσοδα 4 δις. ευρώ.
2. Τη δημόσια περιουσία και τις αποκρατικοποιήσεις με στόχο την άντληση 50 δις. ευρώ μέχρι το 2015. Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι η δημιουργία χαρτοφυλάκια ακινήτων αλλά και εταιρειών ακινήτων ομοειδούς χαρακτήρα (π.χ. αστικά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, εμπορικά ακίνητα) με σκοπό την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο. Η πρώτη λίστα των ακινήτων του δημοσίου που πάνε προς αξιοποίηση αναμένεται να δοθεί μετά το Υπουργικό.
3. Την ανάπτυξη. Έμφαση θα δοθεί στο αναπτυξιακό νόμο αλλά και στα υπόλοιπα χρηματοοικονομικά εργαλεία που βρίσκονται στην διάθεση των υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.
4. Το κοινωνικό μέρισμα. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα περιλαμβάνει ακόμα και μέτρα «παροχές» προς τις ασθενείς οικονομικά ομάδες, στα πλαίσια των περικοπών που προγραμματίζουν, καθώς εισάγουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης τους.




πηγη  bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: