Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ....ΤΡΑΠΕΖΕΣ ??? ΟΧΙ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!

Εκατό τράπεζες διέθεσαν χρήματα για την ενίσχυση της πυρηνικής βιομηχανίας την περίοδο 2000-2009, συμπληρώνοντας ποσό 175 δις ευρώ, σύμφωνα με τη Greenpeace. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της νέας καμπάνιας «Nuclear Banks, No Thanks», με την οποία η οργάνωση ζητά να σταματήσουν οι πυρηνικές επενδύσεις.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Greenpeace σε συνεργασία κυρίως με την ολλανδική εταιρεία Profundo, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πού μπορούν να διαμαρτυρηθούν. Στόχος ήταν να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό οι επενδύσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και έχουν πιθανώς ολέθρια αποτελέσματα, όπως φάνηκε στην ιαπωνική Φουκουσίμα.

Μπέλενε, Βουλγαρία

Το 2006 μία διαφορετική καμπάνια της Greenpeace αποκάλυψε την εμπλοκή γερμανικών, γαλλικών και ιταλικών τραπεζών στη χρηματοδότηση πυρηνικών σχεδίων στο Μπέλενε. Το 1977 ισχυρή σεισμική δόνηση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 120 ανθρώπων και την κατάρρευση πολλών κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή του Μπέλενε, όπου θα χτίζονταν οι αντιδραστήρες. Γράμματα και e-mail διαμαρτυρίας από αγανακτισμένους πελάτες οδήγησαν περισσότερες από δέκα τράπεζες ( μεταξύ τους οι Deutsche Bank, UniCredit και Commerzbank, ΒΝΡ Paribas) να αρνηθούν να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο, με αποτέλεσμα η εταιρία ενέργειας RWE να αποσυρθεί προσωρινά.

Ακούγιου, Τουρκία

Αντίστοιχα, συμφωνία της τουρκικής κυβέρνησης με τη ρωσική εταιρία Rosatom προβλέπει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού συνολικής ισχύος 4.800 MW, αποτελούμενου από 4 μονάδες 1.200 MW έκαστη, στο Ακούγιου. Οι επιστημονικές εκτιμήσεις για το ρήγμα Ετζέμις αναφέρουν 50% πιθανότητα να εκδηλωθεί σεισμική δόνηση 7 Ρίχτερ, σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τον κόλπο Ακούγιου, μέσα στα προσεχή 40 χρόνια. Η κατασκευή αναμένεται να κοστίσει 25 δις, στη χώρα, ενώ η τουρκική κυβέρνηση θα αγοράζει για 15 έτη την παραγόμενη ενέργεια κατά 0,123 $ /kWh, τιμή τέσσερις φορές πιο ακριβή από το μέσο κόστος κιλοβατώρας σήμερα.

Μοτσόβκε, Σλοβακία

Στο Μοτσόβκε της Σλοβακίας, τα σχέδια για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου χρονολογούνται από το 1970, όταν σχεδιάστηκαν οι μονάδες 3 και 4. Οι αντιδραστήρες τύπου VVER 440/213 ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 1986, σταμάτησε όμως το 1992 και επανήλθαν στο προσκήνιο τον Απρίλιο του 2006, όταν η εθνική εταιρία ενέργειας της Σλοβακίας, Slovenske Elektrarne (SE) πέρασε στον έλεγχο της ιταλικής εταιρίας ENEL.
Λόγω του παλιού σχεδιασμού, τα κενά ασφαλείας ήταν εντυπωσιακά, με κυριότερο την έλλειψη προστατευτικού περιβλήματος, που προστατεύει τους αντιδραστήρες από διαρροή ραδιενεργών υλικών αλλά και από εξωτερικά ατυχήματα. Αναξιόπιστη ήταν και η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς η εταιρία DECOM, που επέλεξε το σλοβακικό υπουργείο Περιβάλλοντος για την επανεξέταση, ανήκει στην VUJE, κατασκευάστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού.
Οκτώ τράπεζες έδωσαν εταιρικό δάνειο στην SE το 2007 για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, μετά όμως από δημόσιες διαμαρτυρίες αποφασίστηκε ότι τα χρήματα δε θα χρησιμοποιούνταν για αυτόν το σκοπό. Βέβαια η ENEL έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ που πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν στο Μοτσόβκε.

Τσερναβόντα, Ρουμανία

Στην Τσερναβόντα της Ρουμανίας, ο πυρηνικός σταθμός έχει κατασκευαστεί στις όχθες του Δούναβη, με άμεση πρόσβαση στο νερό για τις ανάγκες ψύξης των αντιδραστήρων. Στην περιοχή κατοικούν 20.000 άτομα και έχουν γίνει επανειλημμένα συστάσεις σε εγκύους και μητέρες με νεαρά παιδιά να απομακρυνθούν, λόγω του εντοπισμού ιχνών του ραδιενεργού ισοτόπου τρίτιου στο νερό. Προβλέπεται να κατασκευαστούν δύο ακόμα αντιδραστήρες με κόστος 4 δις ευρώ, που θα λειτουργήσουν το νωρίτερο το 2015 και μόνο για εξαγωγή ενέργειας σε γειτονικές χώρες. Αυτό θα προκαλέσει αύξηση των επιπέδων τριτίου πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.
Οι αντιδραστήρες βασίζονται στο καναδικό σχέδιο CANDU6, που παραμένει ίδιο από το 1979, σύμφωνα με Western European Nuclear Regulation Association. Μοιράζονται σημαντικά σχεδιαστικά λάθη με τον αντιδραστήρα που προκάλεσε το ατύχημα στο Τσερνομπίλ, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία δεν επιτρέπουν την κατασκευή τέτοιων αντιδραστήρων. Και αυτή η περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής. Ο σεισμός του 1977 κατέστρεψε τις γύρω περιοχές και μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας.
Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι ακόμα εκκρεμείς, για το λόγο αυτό η Greenpeace ζητά από πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κοινωνικούς φορείς να υποστηρίξουν την εκστρατεία της «Nuclear Banks, No Thanks», μειώνοντας τις πιθανότητες ακόμα ενός πυρηνικού ολέθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: