Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Πολλά χρόνια πίσω μπορεί να φέρει την....Ελλάδα η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ !!!

Οι αναλυτές έχουν αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις χώρες της περιφέρειας, οι οποίες θα δουν το κόστος δανεισμού να μεταβάλλεται επί τα χείρω, σε μία κρίσιμη μάλιστα καμπή για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και για την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρώπης να θέσει ένα τέρμα στο τούνελ που έχει περιέλθει από τις αρχές του 2010.
Σύμφωνα με νέα έκθεση λοιπόν της Evolution Securities, o Gary Jenkins, επισημαίνει ότι μία έστω και μικρή αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μπορεί να προκαλέσει σημαντική αρνητική επίπτωση στα επίπεδα χρέους των αδύναμων χωρών μελών της ευρωζώνης. Δεδομένου μάλιστα και του ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία αναμένεται να περιορίσουν τα επίπεδα χρέους τους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι διακυμάνσεις που αναμένονται στα επιτόκια της ΕΚΤ θα αλλάξουν πλήρως το προφίλ χρέους τους.
Πιο συγκεκριμένα, για την Ελλάδα, ο Jenkins παραθέτει μελέτη της Κομισιόν, στην οποία καταδεικνύεται η εξέλιξη του χρέους της Ελλάδας σε περίπτωση που συμβούν τρία σενάρια, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει στον παρακάτω πίνακα και την εξέλιξη του χρέους σε περίπτωση αύξησης επιτοκίου της ΕΚΤ (Στην προκειμένη περίπτωση λαμβάνει υπόψη το ότι ιστορικά, η ΕΚΤ έχει κινηθεί σε ένα εύρος επιτοκίου ύψους 2,73%.



Τα τρία σενάρια που παραθέτει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, στα οποία λαμβάνεται υπόψη και η προσήλωση της κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος, είναι τα εξής:
-Σενάριο 1: Η ανάπτυξη παραμένει αναιμική, χωρίς να ξεπεράσει το 2%, και το πρωτογενές πλεόνασμα να μην υπερβαίνει το 3,25% του ΑΕΠ. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει το πρόγραμμα προσαρμογής να μην ολοκληρωθεί και να μην προωθηθούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις. Σε μία τέτοια περίπτωση το χρέος θα καταστεί μη βιώσιμο (η μαύρη γραμμή δείχνει την εξέλιξη του χρέους με σταθερό το επιτόκιο της ΕΚΤ και με ενδεχόμενες αυξήσεις).
-Σενάριο 2: Η ανάπτυξη θα ξεπερνά το 3,5% από το 2014 και μετά, και το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάνει το 5,5%. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις το χρέος θα μπορεί να εξυπηρετηθεί ενώ θα ξεκινήσει και η πτωτική του πορεία. Μέχρι το 2025 το ποσοστό του χρέους θα υποχωρήσει κάτω από το 100%. (η μπλε γραμμή δείχνει την εξέλιξη του χρέους με σταθερό το επιτόκιο της ΕΚΤ και με ενδεχόμενες αυξήσεις)
-Σενάριο 3: Ή αλλιώς «το επιθυμητό σενάριο». Με τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης και του πρωτογενούς πλεονάσματος του δευτέρου σεναρίου, σε περίπτωση που λειτουργήσει και ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 50 δις. ευρώ, το χρέος έως το 2025 θα έχει μειωθεί κάτω από το 80% του ΑΕΠ. Χωρίς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει το πλεόνασμα να ξεπερνά το 7,5%, μέγεθος εξαιρετικά δύσκολο. (η κόκκινη γραμμή δείχνει την εξέλιξη του χρέους με σταθερό το επιτόκιο της ΕΚΤ και με ενδεχόμενες αυξήσεις)

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: