Έλεγχο δέκα σημείων πρόκειται να περάσει η ελληνική οικονομία για να μπορέσει να πάρει την πέμπτη δόση, ύψους 12 δις. ευρώ, του δανείου.
Νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και πορεία κρατικού προϋπολογισμού αποτελούν μεταξύ άλλων τους τομείς στους οποίους θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας που καταφθάνει αύριο στην Αθήνα. 1. Δημόσια οικονομικά: «Λερναία Ύδρα» αποτελεί για την Τρόικα κάθε προσπάθεια προσαρμογής του ελληνικού ελλείμματος. Μέσα στην εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναθεώρησε επί τα χείρω τα δεδομένα του ελλείμματος του 2010, δίνοντας έτσι μία νέα ώθηση στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Όπως έγινε γνωστό το έλλειμμα του 2010 διαμορφώθηκε στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,5% που είχε καταλήξει η κυβέρνηση. Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 οφείλεται στην υστέρηση των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, στο χειρότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων, των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών Ταμείων και στις υψηλότερες των προβλεπομένων αμυντικές δαπάνες. Κατά τις πληροφορίες, το νέο μέγεθος του ελλείμματος προκαλεί «νευρικό κλονισμό» στο τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας που καταφθάνει την Δευτέρα στην Αθήνα για τον έλεγχο της πέμπτης δόσης του δανείου των 12 δις. ευρώ. Με τους ξένους η κυβέρνηση θα συζητήσει και τα μέτρα που θα περιληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο ( 2012 – 2015). Το πακέτο των νέων μέτρων θα φθάνει τα 26 - 27 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 4 δις. ευρώ θα ληφθούν φέτος προκειμένου να καλυφθεί και οι αποκλίσεις του τρέχοντος προϋπολογισμού ( σ.σ. 1,5 δις. ευρώ η υστέρηση στα έσοδα) . Για την ώρα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμμένει στην εκτίμηση ότι το έκτακτο πακέτο για το 2011 δεν θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.
2. Αποκρατικοποιήσεις: Σημαντικές καθυστερήσεις παρουσιάζει σύμφωνα με τους ξένους το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας . Οι ρυθμοί υλοποίησης της δέσμευσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προς αναζήτηση 15 δις. ευρώ μέχρι το 2013 και 50 δις. ευρώ μέχρι το 2015, σύμφωνα με το κλιμάκιο της τρόικας, «είναι αργοί» και απαιτείται περαιτέρω επιτάχυνση. Οι αποκρατικοποιήσεις θα αποτελέσουν το «κυρίως πιάτο» στην αξιολόγηση που θα κάνουν οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, αφού τα έσοδα από αυτόν τομέα θα κατευθυνθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα αποκρατικοποιήσεων Γιώργο Χριστοδουλάκη, ο οποίος θα τους ενημερώσει για τα σχέδια της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα αλλά και για τους συμβούλους που έχουν οριστεί μέχρι σήμερα. Για την ώρα πάντως οι αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Εδώ και ενάμισι χρόνο δεν έχει πωληθεί ούτε μία κρατική επιχείρηση ( σ.σ. έστω και δευτερεύουσας σημασίας) ενώ εκκρεμεί η πρόσληψη Συμβούλων ακόμη και για τις πιο σημαντικές ΔΕΚΟ. Οι μοναδικοί σύμβουλοι για τους οποίους η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχουν προσληφθεί είναι για την ΔΕΠΑ και για το αεροδρόμιο. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα και την αντίστοιχη σύμβαση που έχουν υπογράψει με το Δημόσιο. Η διαδικασία πρόσληψης των συμβούλων και ο καθορισμός του έργου τους, σκοντάφτει και στην απροθυμία των συναρμοδίων υπουργών να στηρίξουν τις επιλογές του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Πάντως, αυτή η καθυστέρηση εκνευρίζει την Τρόικα η οποία ανησυχεί με το πότε θα παραδοθούν αυτές οι μελέτες από τους Συμβούλους για να ακολουθήσει η διαδικασία της αναζήτησης επενδυτών στην αγορά.
3. Διοικητικές Μεταρρυθμίσεις: Στη μέση έμεινε το πολυδιαφημισμένο σχέδιο συγχώνευσης – κατάργησης δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών του Δημοσίου με περιορισμένο αντικείμενο εργασίας. Στη λίστα με τους 4.000 φορείς που διατηρεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος περιλαμβάνονται ΑΕΙ, ΤΕΙ, νοσοκομεία, Εφορίες, τελωνεία, αστυνομικά τμήματα κλπ. Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους αυτοί θα μετατάσσονταν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου με σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Στα σχέδια της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνονται οι συμβασιούχοι οι οποίοι εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο των συγχωνεύσεων θα έρθουν αντιμέτωποι με το «τέρας» της ανεργίας.
4. ΔΕΚΟ: Σημαντικό για την Τρόικα παραμένει το πλαίσιο εξυγίανσης των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Η τεχνική αντιπροσωπεία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ έμεινε κυριολεκτικά άφωνη όταν από τους ελέγχους που έκανε στις ΔΕΚΟ διαπίστωσε αυξήσεις παρά μειώσεις στις μισθολογικές τους δαπάνες. Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση του κλιμακίου περί πλαγίων αυξήσεων σε στελέχη ορισμένων ΔΕΚΟ, όπως π.χ. στον ΟΣΕ. Αντί της δεύτερης μείωσης 10% των αποδοχών (μικτές άνω 1.800 ευρώ) οι ξένοι βρήκαν αυξήσεις σε πρόσθετες αμοιβές, όπως επιδόματα, προαγωγές, υπερωρίες κ.λπ. Η εκτροπή των ΔΕΚΟ έχει προβληματίσει την Τρόικα η οποία αναμένεται να ασκήσει εντονότατες πιέσεις για νέες μειώσεις αποδοχών. Έμφαση θα δοθεί και στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Στέλεχος της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Κατά τις πληροφορίες στα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η πρόσθετη εξοικονόμηση από ενοίκια, κινητά, αυτοκίνητα, αναλώσιμα κ.λπ. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος μόνο τα ενοίκια των ΔΕΚΟ ανέρχονται σε 30 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ υπάρχουν Επιχειρήσεις με μέσο κόστος 2.000 ευρώ ετησίως ανά υπάλληλο για κινητά τηλέφωνα.
5. Καταπολέμηση φοροδιαφυγής: Ο στόχος για τα έσοδα που έχει θέσει η κυβέρνηση από το μέτωπο της φοροδιαφυγής είναι ένα σημείο το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα την Τρόικα. Από τα 26 δις. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2012 – 2015 το 1/4 αυτών των εισπράξεων ήτοι 7 δις. ευρώ υπολογίζεται ότι θα αντληθούν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Πρόκειται για ένα υπερ- φιλόδοξο στόχο ένα αναλογιστεί κανείς ότι τα ποσά που εισέπραξε το 2010 το κράτος από αυτό τον τομέα ήταν κάποιες δεκάδες εκατ. ευρώ έναντι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που ήταν τα βεβαιωμένα. Στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δώσουν μεγάλη μάχη για να πείσουν την Τρόικα ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή θα εισπραχθούν κανονικά και ότι το Μνημόνιο δεν θα κινδυνεύει να βρεθεί στον «αέρα». Την Δευτέρα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον Δημήτρη Κουσελά παρουσιάζουν το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής. Το σχέδιο προβλέπει στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ μεταξύ των οποίων βρίσκονται τραπεζικές, ασφαλιστικές, κατασκευαστικές, εταιρίες τροφίμων αλλά και μια σειρά εταιριών που είναι εισηγμένες στο ΧΑ. Των επιχειρήσεων θα ακολουθήσουν οι έλεγχοι «Πόθεν Έσχες» 1.875 φυσικών προσώπων από όλη την Ελλάδα. Στην λίστα του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται, προπονητές, δικηγόροι, τραγουδιστές, γιατροί, επιχειρηματίες και γενικά φυσικά πρόσωπα με σημαντικά ποσά καταθέσεων στο εξωτερικό. Μόνο 200 από αυτά τα άτομα έχουν εντοπιστεί στην Δ.Ο.Υ Γλυφάδας, 150 στην Δ.Ο.Υ Κηφισιάς 70, στην Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης κλπ. αλλά και άλλες Εφορίες της χώρας. Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η φοροδιαφυγή από όλες τις πηγές εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 30 δισ. ευρώ ετησίως ενώ μόνο τα έσοδα από την κλοπή του ΦΠΑ υπολογίζεται κάθε χρόνο σε 12 δισ. ευρώ.
6. Σπατάλες σε νοσοκομεία: Λιγότερες νοσοκομειακές μονάδες, μείωση κόστους ανά περιστατικό, νέα τιμολόγηση προς τα κάτω των ιατρικών πράξεων, επέκταση της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων και γενικώς υποβάθμιση της υγεινομικής περίθαλψης, έρχονται στο όνομα της εξοικονόμησης όσο το δυνατόν περισσότερων δαπανών. Για τα μέτρα αυτά πιέζει εντονότατα η Τρόικα.
7. Κλειστά επαγγέλματα: Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο κινδυνεύει να βρεθεί για μία ακόμη η Ελλάδα για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων. Η Κομισιόν διαφωνεί με την διαδικασία απελευθέρωσης που προβλέπει το σχετικό σχέδιο νόμου για μια σειρά επαγγελμάτων όπως είναι οι δικηγόροι, οι φαρμακοποιοί, οι συμβολαιογράφο, οι μηχανικοί, οι ορκωτοί ελεγκτές, οι βυτιοφορείς κλπ. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών θεωρούν ότι τα προνόμια και η φορολογική ασυλία αυτών των επαγγελμάτων διατηρείται και ότι ο νέος νόμος δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα την απελευθέρωσή τους. Θεωρούν ότι ο νέος νόμος όχι μόνο δεν αίρει αλλά απλώς αλλάζει τους περιορισμούς που υπήρχαν σε κάθε ένα από τα προηγούμενα επαγγέλματα . Συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων υποστηρίζεται ότι διατηρείται μια σταθερή αμοιβή υπό την πρόφαση της στήριξης του Ταμείου των νομικών . Το ίδιο συμβαίνει και με τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες και τους ορκωτούς ελεγκτές οι οποίοι εξακολουθούν να δουλεύουν με κάποιο ελάχιστο επίπεδο αμοιβών το οποίο αντενδείκνυται με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Ουσιαστικά η Κομισιόν ζητεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε τροποποίηση του νομοσχέδιου ώστε να αρθούν όλοι οι περιορισμοί περί κατώτερης αμοιβής και κριτηρίων ( πλην των τυπικών προσόντων ) για την άσκηση κάθε δραστηριότητας που εμπίπτει ή ταυτίζεται με τα επαγγέλματα αυτά .
8. Επενδύσεις: Σε παρατεταμένη επενδυτική άπνοια βρίσκεται η Ελλάδα. Παρά τους διάφορους μηχανισμούς ( fast track) η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Μετά το ναυάγιο της επένδυσης στον Αστακό, ο κίνδυνος ελλοχεύει και για την περίπτωση του Ελληνικού. Οι συζητήσεις με το Κατάρ για την αξιοποίηση της έκτασης του παλιού αεροδρομίου γίνονται σε υποτονικότερο όμως επίπεδο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Καταριανοί περιμένουν ακόμη το business plan της ελληνικής πλευράς.
9. Ενιαίο μισθολόγιο: Από το σημείο μηδέν ξεκινούν οι διαδικασίες για το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο την στιγμή που η Τρόικα πιέζει για την άμεση εφαρμογή του. Με το νέο μισθολόγιο θα επιδιωχθεί η πλήρης οριζοντοποίηση των αμοιβών στο δημόσιο. Οι αποδοχές θα καθορίζονται ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση, και όχι βάσει του υπουργείου στο οποίο απασχολείται κάποιος. Παράλληλα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ελάχιστα ειδικά επιδόματα τα οποία θα απολαμβάνουν μόνο ένας περιορισμένος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες. Ως εκ τούτου αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους να περικόπτονται δραστικά από τον ερχόμενο Ιούλιο που υπολογίζεται ότι θα έχει τεθεί σε εφαρμογή.
10. Τοπική Αυτοδιοίκηση : Ταχύτατη υλοποίηση του σχεδίου Καλλικράτης που εμφανίζει σοβαρές αδυναμίες αναμένεται να ζητήσει η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας. Απαιτούνται πολλά βήματα για να μπορέσει η κυβέρνηση να τα «φέρει βόλτα» με τα ελλείμματα και τις υποχρεώσεις των Δήμων. Παρά τα αυξημένα τέλη που εισπράττει σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση τα ελλείμματα των Δήμων αυξήθηκαν στα 565 εκατ. ευρώ το 2010 από 131 εκατ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί το 2009.
Νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και πορεία κρατικού προϋπολογισμού αποτελούν μεταξύ άλλων τους τομείς στους οποίους θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας που καταφθάνει αύριο στην Αθήνα. 1. Δημόσια οικονομικά: «Λερναία Ύδρα» αποτελεί για την Τρόικα κάθε προσπάθεια προσαρμογής του ελληνικού ελλείμματος. Μέσα στην εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναθεώρησε επί τα χείρω τα δεδομένα του ελλείμματος του 2010, δίνοντας έτσι μία νέα ώθηση στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Όπως έγινε γνωστό το έλλειμμα του 2010 διαμορφώθηκε στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,5% που είχε καταλήξει η κυβέρνηση. Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 οφείλεται στην υστέρηση των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, στο χειρότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων, των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών Ταμείων και στις υψηλότερες των προβλεπομένων αμυντικές δαπάνες. Κατά τις πληροφορίες, το νέο μέγεθος του ελλείμματος προκαλεί «νευρικό κλονισμό» στο τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας που καταφθάνει την Δευτέρα στην Αθήνα για τον έλεγχο της πέμπτης δόσης του δανείου των 12 δις. ευρώ. Με τους ξένους η κυβέρνηση θα συζητήσει και τα μέτρα που θα περιληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο ( 2012 – 2015). Το πακέτο των νέων μέτρων θα φθάνει τα 26 - 27 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 4 δις. ευρώ θα ληφθούν φέτος προκειμένου να καλυφθεί και οι αποκλίσεις του τρέχοντος προϋπολογισμού ( σ.σ. 1,5 δις. ευρώ η υστέρηση στα έσοδα) . Για την ώρα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμμένει στην εκτίμηση ότι το έκτακτο πακέτο για το 2011 δεν θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.
2. Αποκρατικοποιήσεις: Σημαντικές καθυστερήσεις παρουσιάζει σύμφωνα με τους ξένους το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας . Οι ρυθμοί υλοποίησης της δέσμευσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προς αναζήτηση 15 δις. ευρώ μέχρι το 2013 και 50 δις. ευρώ μέχρι το 2015, σύμφωνα με το κλιμάκιο της τρόικας, «είναι αργοί» και απαιτείται περαιτέρω επιτάχυνση. Οι αποκρατικοποιήσεις θα αποτελέσουν το «κυρίως πιάτο» στην αξιολόγηση που θα κάνουν οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, αφού τα έσοδα από αυτόν τομέα θα κατευθυνθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα αποκρατικοποιήσεων Γιώργο Χριστοδουλάκη, ο οποίος θα τους ενημερώσει για τα σχέδια της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα αλλά και για τους συμβούλους που έχουν οριστεί μέχρι σήμερα. Για την ώρα πάντως οι αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Εδώ και ενάμισι χρόνο δεν έχει πωληθεί ούτε μία κρατική επιχείρηση ( σ.σ. έστω και δευτερεύουσας σημασίας) ενώ εκκρεμεί η πρόσληψη Συμβούλων ακόμη και για τις πιο σημαντικές ΔΕΚΟ. Οι μοναδικοί σύμβουλοι για τους οποίους η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχουν προσληφθεί είναι για την ΔΕΠΑ και για το αεροδρόμιο. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα και την αντίστοιχη σύμβαση που έχουν υπογράψει με το Δημόσιο. Η διαδικασία πρόσληψης των συμβούλων και ο καθορισμός του έργου τους, σκοντάφτει και στην απροθυμία των συναρμοδίων υπουργών να στηρίξουν τις επιλογές του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Πάντως, αυτή η καθυστέρηση εκνευρίζει την Τρόικα η οποία ανησυχεί με το πότε θα παραδοθούν αυτές οι μελέτες από τους Συμβούλους για να ακολουθήσει η διαδικασία της αναζήτησης επενδυτών στην αγορά.
3. Διοικητικές Μεταρρυθμίσεις: Στη μέση έμεινε το πολυδιαφημισμένο σχέδιο συγχώνευσης – κατάργησης δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών του Δημοσίου με περιορισμένο αντικείμενο εργασίας. Στη λίστα με τους 4.000 φορείς που διατηρεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος περιλαμβάνονται ΑΕΙ, ΤΕΙ, νοσοκομεία, Εφορίες, τελωνεία, αστυνομικά τμήματα κλπ. Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους αυτοί θα μετατάσσονταν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου με σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Στα σχέδια της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνονται οι συμβασιούχοι οι οποίοι εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο των συγχωνεύσεων θα έρθουν αντιμέτωποι με το «τέρας» της ανεργίας.
4. ΔΕΚΟ: Σημαντικό για την Τρόικα παραμένει το πλαίσιο εξυγίανσης των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Η τεχνική αντιπροσωπεία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ έμεινε κυριολεκτικά άφωνη όταν από τους ελέγχους που έκανε στις ΔΕΚΟ διαπίστωσε αυξήσεις παρά μειώσεις στις μισθολογικές τους δαπάνες. Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση του κλιμακίου περί πλαγίων αυξήσεων σε στελέχη ορισμένων ΔΕΚΟ, όπως π.χ. στον ΟΣΕ. Αντί της δεύτερης μείωσης 10% των αποδοχών (μικτές άνω 1.800 ευρώ) οι ξένοι βρήκαν αυξήσεις σε πρόσθετες αμοιβές, όπως επιδόματα, προαγωγές, υπερωρίες κ.λπ. Η εκτροπή των ΔΕΚΟ έχει προβληματίσει την Τρόικα η οποία αναμένεται να ασκήσει εντονότατες πιέσεις για νέες μειώσεις αποδοχών. Έμφαση θα δοθεί και στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Στέλεχος της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Κατά τις πληροφορίες στα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η πρόσθετη εξοικονόμηση από ενοίκια, κινητά, αυτοκίνητα, αναλώσιμα κ.λπ. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος μόνο τα ενοίκια των ΔΕΚΟ ανέρχονται σε 30 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ υπάρχουν Επιχειρήσεις με μέσο κόστος 2.000 ευρώ ετησίως ανά υπάλληλο για κινητά τηλέφωνα.
5. Καταπολέμηση φοροδιαφυγής: Ο στόχος για τα έσοδα που έχει θέσει η κυβέρνηση από το μέτωπο της φοροδιαφυγής είναι ένα σημείο το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα την Τρόικα. Από τα 26 δις. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2012 – 2015 το 1/4 αυτών των εισπράξεων ήτοι 7 δις. ευρώ υπολογίζεται ότι θα αντληθούν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Πρόκειται για ένα υπερ- φιλόδοξο στόχο ένα αναλογιστεί κανείς ότι τα ποσά που εισέπραξε το 2010 το κράτος από αυτό τον τομέα ήταν κάποιες δεκάδες εκατ. ευρώ έναντι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που ήταν τα βεβαιωμένα. Στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δώσουν μεγάλη μάχη για να πείσουν την Τρόικα ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή θα εισπραχθούν κανονικά και ότι το Μνημόνιο δεν θα κινδυνεύει να βρεθεί στον «αέρα». Την Δευτέρα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον Δημήτρη Κουσελά παρουσιάζουν το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής. Το σχέδιο προβλέπει στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ μεταξύ των οποίων βρίσκονται τραπεζικές, ασφαλιστικές, κατασκευαστικές, εταιρίες τροφίμων αλλά και μια σειρά εταιριών που είναι εισηγμένες στο ΧΑ. Των επιχειρήσεων θα ακολουθήσουν οι έλεγχοι «Πόθεν Έσχες» 1.875 φυσικών προσώπων από όλη την Ελλάδα. Στην λίστα του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται, προπονητές, δικηγόροι, τραγουδιστές, γιατροί, επιχειρηματίες και γενικά φυσικά πρόσωπα με σημαντικά ποσά καταθέσεων στο εξωτερικό. Μόνο 200 από αυτά τα άτομα έχουν εντοπιστεί στην Δ.Ο.Υ Γλυφάδας, 150 στην Δ.Ο.Υ Κηφισιάς 70, στην Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης κλπ. αλλά και άλλες Εφορίες της χώρας. Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η φοροδιαφυγή από όλες τις πηγές εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 30 δισ. ευρώ ετησίως ενώ μόνο τα έσοδα από την κλοπή του ΦΠΑ υπολογίζεται κάθε χρόνο σε 12 δισ. ευρώ.
6. Σπατάλες σε νοσοκομεία: Λιγότερες νοσοκομειακές μονάδες, μείωση κόστους ανά περιστατικό, νέα τιμολόγηση προς τα κάτω των ιατρικών πράξεων, επέκταση της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων και γενικώς υποβάθμιση της υγεινομικής περίθαλψης, έρχονται στο όνομα της εξοικονόμησης όσο το δυνατόν περισσότερων δαπανών. Για τα μέτρα αυτά πιέζει εντονότατα η Τρόικα.
7. Κλειστά επαγγέλματα: Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο κινδυνεύει να βρεθεί για μία ακόμη η Ελλάδα για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων. Η Κομισιόν διαφωνεί με την διαδικασία απελευθέρωσης που προβλέπει το σχετικό σχέδιο νόμου για μια σειρά επαγγελμάτων όπως είναι οι δικηγόροι, οι φαρμακοποιοί, οι συμβολαιογράφο, οι μηχανικοί, οι ορκωτοί ελεγκτές, οι βυτιοφορείς κλπ. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών θεωρούν ότι τα προνόμια και η φορολογική ασυλία αυτών των επαγγελμάτων διατηρείται και ότι ο νέος νόμος δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα την απελευθέρωσή τους. Θεωρούν ότι ο νέος νόμος όχι μόνο δεν αίρει αλλά απλώς αλλάζει τους περιορισμούς που υπήρχαν σε κάθε ένα από τα προηγούμενα επαγγέλματα . Συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων υποστηρίζεται ότι διατηρείται μια σταθερή αμοιβή υπό την πρόφαση της στήριξης του Ταμείου των νομικών . Το ίδιο συμβαίνει και με τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες και τους ορκωτούς ελεγκτές οι οποίοι εξακολουθούν να δουλεύουν με κάποιο ελάχιστο επίπεδο αμοιβών το οποίο αντενδείκνυται με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Ουσιαστικά η Κομισιόν ζητεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε τροποποίηση του νομοσχέδιου ώστε να αρθούν όλοι οι περιορισμοί περί κατώτερης αμοιβής και κριτηρίων ( πλην των τυπικών προσόντων ) για την άσκηση κάθε δραστηριότητας που εμπίπτει ή ταυτίζεται με τα επαγγέλματα αυτά .
8. Επενδύσεις: Σε παρατεταμένη επενδυτική άπνοια βρίσκεται η Ελλάδα. Παρά τους διάφορους μηχανισμούς ( fast track) η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Μετά το ναυάγιο της επένδυσης στον Αστακό, ο κίνδυνος ελλοχεύει και για την περίπτωση του Ελληνικού. Οι συζητήσεις με το Κατάρ για την αξιοποίηση της έκτασης του παλιού αεροδρομίου γίνονται σε υποτονικότερο όμως επίπεδο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Καταριανοί περιμένουν ακόμη το business plan της ελληνικής πλευράς.
9. Ενιαίο μισθολόγιο: Από το σημείο μηδέν ξεκινούν οι διαδικασίες για το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο την στιγμή που η Τρόικα πιέζει για την άμεση εφαρμογή του. Με το νέο μισθολόγιο θα επιδιωχθεί η πλήρης οριζοντοποίηση των αμοιβών στο δημόσιο. Οι αποδοχές θα καθορίζονται ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση, και όχι βάσει του υπουργείου στο οποίο απασχολείται κάποιος. Παράλληλα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ελάχιστα ειδικά επιδόματα τα οποία θα απολαμβάνουν μόνο ένας περιορισμένος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες. Ως εκ τούτου αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους να περικόπτονται δραστικά από τον ερχόμενο Ιούλιο που υπολογίζεται ότι θα έχει τεθεί σε εφαρμογή.
10. Τοπική Αυτοδιοίκηση : Ταχύτατη υλοποίηση του σχεδίου Καλλικράτης που εμφανίζει σοβαρές αδυναμίες αναμένεται να ζητήσει η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας. Απαιτούνται πολλά βήματα για να μπορέσει η κυβέρνηση να τα «φέρει βόλτα» με τα ελλείμματα και τις υποχρεώσεις των Δήμων. Παρά τα αυξημένα τέλη που εισπράττει σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση τα ελλείμματα των Δήμων αυξήθηκαν στα 565 εκατ. ευρώ το 2010 από 131 εκατ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί το 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου