Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ...ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ...ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ !!!

Υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής τα άρθρα και οι τροπολογίες του νομοσχεδίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με εξαίρεση δύο άρθρα (αναβάθμιση του ΟΔΔΗΧ έναντι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πρόσθετες κρατικές εγγυήσεις προς τις Τράπεζες) για τα οποία έχει ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τρίτη.
Οι επί του νομοσχεδίου τοποθετήσεις, περιστράφηκαν κυρίως γύρω από το άρθρο για τις εγγυήσεις προς το τραπεζικό σύστημα και την τροπολογία για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στην κρουαζιέρα.
Τα άρθρα του τρίτου κεφαλαίου του νομοσχεδίου (14-20), τα οποία αφορούν την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΔΕΚΟ, υπερψηφίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, που έκρινε τις εν λόγω αλλαγές «επουσιώδεις». Για τον ίδιο λόγο καταψήφισε ο ΛΑΟΣ, με τον εισηγητή του Π. Μαρκάκη να παρατηρεί πως το πρόβλημα με τις ΔΕΚΟ «δεν είναι ο αριθμός των μελών των Διοικητικών τους Συμβουλίων, αλλά το ότι διοικούνται από κομματικά στελέχη». Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν διαμαρτυρόμενα συν τοις άλλοις, για τον περιορισμό της συμμετοχής των συνδικαλιστικών οργανώσεων στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, καθώς και για τις περιλαμβανόμενες αναφορές στην μισθολογική τους πολιτική.
Το άρθρο 19 που αφορά την επέκταση των κρατικών εγγυήσεων προς τις Τράπεζες, η Νέα Δημοκρατία δήλωσε πως το υπερψηφίζει. Δεν παρέλειψε ωστόσο να υπενθυμίσει την εναντίωση του ΠΑΣΟΚ στις εγγυήσεις που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δώσει το 2008: «Ο κος Παπανδρέου τότε, χαρακτήριζε «κοινωνική πρόκληση» τα 28 δισ της Νέας Δημοκρατίας και «έγκλημα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου». Τα 100 δισ που έχουν φτάσει οι εγγυήσεις, πώς τα χαρακτηρίζετε κε υπουργέ;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ. Αθ. Μπούρας.
Αντίστοιχη υπήρξε και η κριτική που άσκησε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος παρατήρησε πως η κυβέρνηση δίνει προς τις τράπεζες άλλα 30 δισ, χωρίς καμία εγγύηση περί ρευστότητας και επικαλούμενη το άρθρο του νόμου Αλογοσκούφη, «για το οποίο ήταν τότε στα κεραμίδια».
«Πραγματικά, πολλές από τις εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν δεν ανταποκρίνονταν στην κρισιμότητα των περιστάσεων» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος δεσμεύθηκε να εξετάσει και τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Π. Κουρουπλή, ζητώντας να δοθούν οι συγκεκριμένες εγγυήσεις, μονάχα υπό την προϋπόθεση υποβολής και έγκρισης συγκεκριμένων σχεδίων για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και με βάση την συμπεριφορά που έχει επιδείξει απέναντι σ’ αυτήν, το κάθε πιστωτικό ίδρυμα ξεχωριστά.
Ο ΛΑΟΣ (που ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη ρύθμιση) δήλωσε πως θα καταψηφίσει το άρθρο, αντιπροτείνοντας οι εγγυήσεις αυτές, να δοθούν υπό την προϋπόθεση συγχωνεύσεων. Το ΚΚΕ διέκρινε στη συγκεκριμένη ρύθμιση (αλλά και στο νομοσχέδιο συνολικά) πρωτοβουλίες ενίσχυσης των τραπεζικών ομίλων, του ενός βασικού βραχίονα του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα, μαζί με το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που «υπηρετείται» με την τροπολογία για το ΝΑΤ.
Τα κόμματα της Αριστεράς, εναντιώθηκαν στην συγκεκριμένη τροπολογία, υποστηρίζοντας πως είναι «φωτογραφική» και πως χαρίζει 15 εκ. ευρώ εισφορών, στον εφοπλιστικό όμιλο Louis Hellenic Cruises. Την τροπολογία υπερψήφισε ο ΛΑΟΣ, με τον Γ. Καρατζαφέρη να δηλώνει πως «εγώ θέλω κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα και είμαι με όποιον μπορεί να φέρει μια πρόσφορη πρόταση».
«Όλοι θέλουν κρουαζιερόπλοια. Κρουαζιερόπλοια όμως χωρίς Έλληνες ναυτεργάτες, με σκλάβους ναυτεργάτες, χαμηλόμισθους, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν θα δεχθούμε ποτέ» απάντησε ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ).
Η ρύθμιση υπερψηφίστηκε και από την Νέα Δημοκρατία, με εντονότατες διαμαρτυρίες ωστόσο, του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Μανώλη Κεφαλογιάννη, για το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της δικής του θητείας ως υπουργού Ναυτιλίας, το ΠΑΣΟΚ είχε εναντιωθεί - και ο νυν κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας είχε δηλώσει πως «θα πολεμήσει την τροπολογία όπου την βρει».
«Ο ίδιος εφοπλιστής βύθισε το Sea Diamond έξω από τη Σαντορίνη και είναι ακόμη μέσα εκεί. Και έρχεστε και του χαρίζετε και θα βγάλει και την ελληνική σημαία από πάνω εις υγείαν των κορόιδων που του χάρισαν τα λεφτά» ανέφερε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).
Απαντώντας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Διαμαντίδης, σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ είχε διαφορετική άποψη στο παρελθόν - σήμερα ωστόσο, αναγκάζεται να προβεί σε τροποποιήσεις της παλαιότερης ρύθμισης Κεφαλογιάννη, η οποία δεν απέδωσε, λόγω νομικών ασαφειών στην σύνταξή της. Σε διαφορετική περίπτωση, «200 ναυτικοί κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο» τόνισε ο υπουργός.
«Επειδή προφανώς εκκρεμούν παρελθούσες υποθέσεις και προκειμένου να μην σερνόμαστε στα δικαστήρια και χάνουμε δίκες, αλλά και για να μπορέσουμε προφανώς να βγούμε ως προς τις υποχρεώσεις τις οποίες ο κ. Κεφαλογιάννης μάς ανάγκασε να έχουμε, είμαστε αναγκασμένοι να ψηφίσουμε τη σχετική τροπολογία» ανέφερε και ο Χρ. Πρωτόπαπας.
Τέλος, σημειώνεται η καταψήφιση εκ μέρους της αντιπολίτευσης, της τροπολογίας που αφιερώνει τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, αποκλειστικά στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους - αλλά και η υπερψήφιση (πλην του ΚΚΕ που δήλωσε παρών) της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, με την οποία δίνεται σε όλα τα ταμεία η δυνατότητα εξόφλησης των φαρμακοποιών εντός 45 ημερών, αλλά και η δυνατότητα πρόσβασης των ασφαλιστικών φορέων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: