Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΤΟ....ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΣΕ....ΧΡΥΣΟ !!!


Ακόμη και αν η Ελλάδα πουλούσε τους 147,5 τόνους χρυσού θα μείωνε το χρέος μόλις κατά 1,5% - Που φυλάσσεται ο χρυσός της Ελλάδος; Σε χρυσό πληρώνεται και το ΔΝΤ….


Μια έντονη επιχειρηματολογία διατυπώνεται από ορισμένους ξένους επενδυτές και αναλυτές η Ελλάδα να πουλήσει το χρυσό που κατέχει για να αντιμετωπίσει το χρέος της δηλώνουν…
Η Ελλάδα αν αποφάσιζε ακόμη και στην ακραία υποθετική περίπτωση να πωλήσει τον χρυσό που κατέχει συνολικά 147,5 τόνους θα κάλυπτε μόνο το 1,5% του συνολικού χρέους άπαξ και η αξία του χρυσού προσδιορίζεται  στα 5 δις ευρώ.
Ως εκ τούτου το επιχείρημα η Ελλάδα να πωλήσει τον χρυσό που κατέχει μέσω της ΤτΕ είναι τελείως έωλο.
Η ποσότητα του χρυσού στην Ελλάδα είναι δυσανάλογη μικρή σε σχέση με το συνολικό χρέος.
Μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος είναι που φυλάσσεται ο χρυσός;
Το 55% περίπου του ελληνικού χρυσού φυλάσσεται στα θησαυροφυλάκια της ΤτΕ δηλαδή στην Ελλάδα βρίσκονται 81 τόνοι χρυσού.
Ένα εξίσου σημαντικό μέρος του ελληνικού χρυσού βρίσκεται στα θησαυροφυλάκια της Βρετανικής Κεντρικής Τράπεζας περίπου 20-25 τόνοι, ένα σχετικά μικρότερο ποσό στην FED πρακτική που ακολουθούν πάνω από 340 χώρες και ένα μικρότερο ποσό στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.
Δηλαδή από τους 147,5 τόνους χρυσού οι 81 τόνοι βρίσκονται στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι 66 τόνοι στο εξωτερικό.
Αυτή η διασπορά ισχύει εδώ και δεκαετίες ενώ για να αποφευχθούν παρερμηνείες την τακτική αυτή ακολουθούν σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη.
Μια εξίσου ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι ότι όλες οι χώρες που είναι μέλη του ΔΝΤ πληρώνουν για την συμμετοχή τους ώστε το Ταμείο να είναι εύρωστο.
Το ΔΝΤ πληρώνεται και σε χρυσό και το ερώτημα είναι πόσο κερδίζει το ΔΝΤ από τις μεγάλες μεταβολές που έχει υποστεί η ουγγιά του χρυσού τους τελευταίους μήνες.

Οι 147,5 τόνοι χρυσού της Ελλάδος αξίας 5 δις ευρώ


Στα 5 δις ευρώ της αξίας τους χρυσού σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος περιλαμβάνονται τα διαθέσιμα της Τράπεζας σε χρυσό διεθνών προδιαγραφών (3.587 χιλιάδες ουγγιές), οι απαιτήσεις της σε χρυσό (986 χιλιάδες ουγγιές) έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδος στο ΔΝΤ (καταβολή από την Τράπεζα στο ΔΝΤ για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου του μεριδίου συμμετοχής του σε χρυσό), καθώς και ο χρυσός και τα χρυσά νομίσματα μη διεθνών προδιαγραφών (169 χιλιάδες ουγγιές). Σημαντικό μέρος των διαθεσίμων σε χρυσό φυλάσσεται σε τράπεζες του εξωτερικού.

Η μικρή αύξηση κατά χίλιες ουγγιές που παρατηρείται αφορά αγορές χρυσού (χρυσές λίρες  Αγγλίας) στις οποίες προέβη η Τράπεζα από ιδιώτες, ενώ η σημαντική αύξηση κατά 1.371,8 εκατ.
ευρώ της αξίας του χρυσού σε ευρώ οφείλεται στην άνοδο της τιμής του κατά τη διάρκεια του 2010.
Το συνολικό ποσό που έχει προκύψει από την άνοδο της τιμής του χρυσού (αποτέλεσμα της  σύγκρισης της αξίας του χρυσού στις 31.12.2010 με το μέσο κόστος κτήσης) ανέρχεται σε 3.259,1
εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό αφορά μη πραγματοποιηθέν κέρδος και αντιπροσωπεύει αποθεματικό ασφαλείας  έναντι πιθανών μελλοντικών δυσμενών εξελίξεων στη διακύμανση της τιμής του χρυσού.
Η αποτίμηση του χρυσού γίνεται με βάση την τιμή του σε ευρώ ανά ουγγιά καθαρού χρυσού που  ισχύει στο τέλος του έτους και αναφέρεται στο Δελτίο Συναλλαγματικών Ισοτιμιών Αναφοράς
της ΕΚΤ.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2010 η τιμή του χρυσού ήταν 1.055,418 ευρώ ανά ουγγιά, έναντι  766,347 ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2009. Η τιμή αυτή προέκυψε με βάση την ισχύουσα τιμή του  χρυσού σε δολάρια ΗΠΑ στην αγορά του Λονδίνου στις 31 Δεκεμβρίου 2010, σε συνάρτηση με  την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ΗΠΑ την ίδια ημερομηνία.
Την τρέχουσα περίοδο ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 1511 δολάρια ή 1017 ευρώ ανά ουγγιά.

Χρυσός και απαιτήσεις σε χρυσό


Διαθέσιμα και απαιτήσεις 31.12.2010


Βάρος σε χιλιάδες ουγγιές 4.742


Βάρος σε τόνους 147,5


Αξία χρυσού σε εκατ. ευρώ 5.005,1


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό. Όλα αυτά που γίνονται αλληλοσυνδέονται πάντως . Αν αναλογισθεί κανείς το πως έχουν αλλάξει τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία με όλα αυτά που γίνονται με τα νομισματικά ταμεία και τους λίπους νταβατζήδες ( μετά συγχωρήσεως ), εάν δει κανείς την πορεία της σχέσης των νομισμάτων ( βλέπε μετατροπεασ νομισματων ) θα συμπεράνει ότι το τέλος είναι εύκολα προβλέψιμο.