Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΚΑΙ....ΝΕΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ !!!

Επιπλέον μέτρα ύψους 1.230.000 εκ. ευρώ θα λάβει το υπουργείο Εργασίας για το 2011 για να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,5%. Μείωση των συντάξεων, του εφάπαξ, των επικουρικών συντάξεων και αυστηριοποίηση των κριτηρίων για τα επιδόματα του οργανισμού εργατικής κατοικίας και του ΟΑΕΔ αποτελούν μια σειρά μέτρων, με άμεση εφαρμογή, που θα πλήξουν συνταξιούχους και εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, θα αυξηθεί μέσα στο καλοκαίρι ο ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ ενώ από το Σεπτέμβριο θα επιβληθεί και....
στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Παράλληλα οι επικουρικές θα μειωθούν με βάση τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών σε ποσοστό 6 έως 20% για τα ελλειμματικά ταμεία.
Οι συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών θα υποστούν μια μέση μείωση 8% χωρίς το μέτρο αυτό να αφορά απόστρατους ή μητέρες ανηλίκων που έχουν συνταξιοδοτηθεί πρόωρα αλλά κυρίως συνταξιούχους από ΔΕΚΟ που βγήκαν στη σύνταξη μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
 
Περαιτέρω μείωση θα υποστούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα με αύξηση των κρατήσεων υπέρ του ΟΑΕΔ κατά 0,5% για τον εργαζόμενο και 0,5% για τον εργοδότη. Παρόμοια κράτηση θα υπάρξει για πρώτη φορά και στους εργαζόμενους στο δημόσιο. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για προγράμματα στήριξης της εργασίας. Αύξηση θα υπάρξει και στις κρατήσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 
Μείωση του εφάπαξ κατά περίπου 10% θα υπάρξει σε όλα τα ελλειμματικά ταμεία και αναλογική μείωση θα υποστούν και όσοι έχουν ήδη καταθέσει την αίτηση συνταξιοδότησης τα τελευταία 2 χρόνια αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα τα χρήματα.
 
Σίγουρη θεωρείται η μείωση για όσους συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο με το ταμείο πρόνοιας να αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης.
 
Πιο αυστηρά θα γίνουν τα κριτήρια για τη χορήγηση των επιδομάτων και των παροχών από τον οργανισμό εργατικής κατοικίας και την εργατική εστία. Θα απαιτούνται περισσότερα ένσημα και θα τεθούν μεγαλύτεροι εισοδηματικοί περιορισμοί.
 
Ταυτόχρονα θα υπάρξει αναπροσαρμογή των επιδομάτων ανεργίας. Και εισοδηματικά κριτήρια αλλά και αλλαγή των όρων χορήγησης του επιδόματος για εργαζόμενους που απασχολούνται εποχικά.
 

Τι αναμένεται να εξοικονομηθεί από το κάθε μέτρο:
 

-Αύξηση ΛΑΦΚΑ Κύριων Συντάξεων 60εκ ευρώ 

-Ειδική εισφορά συνταξιούχων κάτω των 60 ετών 40εκ ευρώ
 

-ΛΑΦΚΑ επικουρικών 50εκ ευρώ
 

-Μείωση εφάπαξ 50εκ ευρώ
 

-Αύξηση εισφορών υγείας 70εκ ευρώ
 

-Αναμόρφωση και εξορθολογισμός επιδοματικής πολιτικής (ΟΕΚ,ΟΕΕ, ΟΑΕΔ) 700εκ ευρώ
 

Η υπουργός Εργασίας, κατά την ανάλυση των μέτρων στους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι «πρέπει να επιτύχουμε το στόχο για μείωση του ελλείμματος ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί ο δανεισμός από τους εταίρους και το 2012 κατά 30δις ευρώ καθώς η χώρα μας δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «εμείς πρέπει να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας για μείωση του ελλείμματος και οι εταίροι να λύσουν τις διαφορές τους για τη χρηματοδότησή μας, καθώς η χρηματοπιστωτική αστάθεια βαθαίνει την ύφεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: