Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΑΠΟ ΤΙΣ...ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΙΣ...ΕΦΟΡΙΕΣ !!!

Ενα ατέρμονο γαϊτανάκι λογαριασμών και έκτακτων εισφορών καλούνται να σύρουν οι πολίτες αμέσως μετά τις καλοκαιρινές αποδράσεις τους.
Πρώτη απ' όλους η εφορία θα «υποδεχτεί» όσους επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα του 2010 έχουν ήδη φύγει από την ΓΓΠΣ. Ο Σεπτέμβρης αποτελεί τον μήνα μιας ανώμαλης προσγείωσης στην καθημερινότητα των πληρωμών, καθώς όλοι καλούνται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Υπάρχουν δεν υπάρχουν λεφτά.
Σε μια περίοδο καλπάζουσας ανεργίας, πρωτόγνωρης ύφεσης και οικονομικών δεδομένων, που -τηρουμένων των αναλογιών- ωθούν τη χώρα προς συνθήκες Μεσοπολέμου, δύσκολα θα βρεθούν πολλοί που θα θεωρήσουν ότι η κρίση δεν τους επηρεάζει.
1. Πρώτη απ' όλους, η εφορία «υποδέχεται» όσους επιστρέφουν από τις διακοπές του. Καθ' οδόν είναι η αποστολή των ειδικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα του 2010. Επί της ουσίας, στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ γενναιόδωροι στις επιστροφές φόρου μέσω της συλλογής αποδείξεων και ανακάλυψαν τρόπους για να πάρουν πίσω τα λεφτά, ενίοτε και με καπέλο. Με ποσοστό 1% σε εισόδημα 12.000 έως 20.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 120 έως 200 ευρώ και το ποσό ανεβαίνει για τα πιο μεγάλα πορτοφόλια...
2. Στο ίδιο εκκαθαριστικό θα έχει την τιμητική του και το αυτοκίνητο. Οποιος θέλησε να έχει ένα με κινητήρα χωρητικότητας άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, είτε επειδή οι οικογενειακές του ανάγκες αυτό του υπαγόρευαν, είτε επειδή θέλησε να εξασφαλίσει καλύτερη ενεργητική ασφάλεια στα ταξίδια του, καλείται να το πληρώσει.
Από 276 ευρώ ξεκινά το χαράτσι, ενώ εάν σκεφτεί να πουλήσει το αυτοκίνητό του μάλλον είναι αργά. Οσα είναι μεγάλου κυβισμού έχουν κατρακυλήσει οι τιμές τους στην αγορά και ουσιαστικά είναι στα αζήτητα στις μάντρες. Το όποιο ενδιαφέρον έχει στραφεί εξ ανάγκης στα μικρά.
3. Οπως και να 'χει, όμως, όλοι θα έχουν να πληρώσουν αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, ακριβότερα κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, τα τεκμήρια που αφορούν στα αυτοκίνητα αυξάνονται από 33% έως 71 % ανάλογα με τον κυβισμό.
4. Η φαεινή ιδέα ενός νέου φόρου ακούει στο όνομα «τέλος επιτηδεύματος» και θέλει όποιον κάνει μια δουλειά να πληρώνει. Από 300 ευρώ φέτος, ενώ από του χρόνου πάει στα 400 ευρώ για όσους εργάζονται σε περιοχές μέχρι 200.000 κατοίκων και 500 ευρώ σε μεγαλύτερες. Πάλι καλά που εξαίρεσαν χωριά και μικρονήσια.
5. Θα παρακαλάμε να έχει καλό καιρό. Το κόστος της θέρμανσης ανεβαίνει κατακόρυφα, καθώς αυξάνεται ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο και αναμένεται να φτάσει τα 95 λεπτά ανά λίτρο. Θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο την επόμενη διετία, όταν ο αντίστοιχος φόρος πρέπει να φτάσει στο 80% του πετρελαίου κίνησης, στέλνοντας την τιμή στα 1,2 ευρώ το λίτρο με τα σημερινά δεδομένα.
Ηδη, από 1ης Σεπτεμβρίου εξισώνεται ο φόρος για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις. Οσο για τον τρόπο με τον οποίο θα καταβάλλεται επίδομα στις ασθενείς ομάδες του πληθυσμού, αυτός ακόμη αναζητείται.
6. Μπορεί μέχρι τα τέλη του 2013 να αναστέλλεται το «πόθεν έσχες» για όσους θέλουν να αγοράσουν ακίνητο, αλλά σε χειρότερη μοίρα μοιάζουν να είναι όσοι ήδη διαθέτουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Το όριο για το φόρο ακίνητης περιουσίας μειώνεται στις 200.000 ευρώ (μειώθηκε στο μισό) φέρνοντας ακόμη περισσότερους στο ταμείο της εφορίας. Η καταβολή θα γίνει σε τρεις δόσεις.
7. Μειωμένες θα είναι οι απολαβές των εργαζομένων στο Δημόσιο. Ξεκινούν οι εισφορές υπέρ των ταμείου για την ανεργία (2% του μισθού) και του ταμείου πρόνοιας (1%).
8. Οι αλλαγές στις φοροαπαλλαγές θα φέρουν σημαντικές αλλαγές για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Αλλάζουν οι εκπτώσεις για ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών, που ξεκίνησαν προ του 2002, και ιατρικές δαπάνες.
9. Ούτε οι συνταξιούχοι εξαιρούνται. Εισφορά που ξεκινά από 6% για όσους παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ και φτάνει στο 14% για εκείνους που λαμβάνουν πάνω από 3.500 ευρώ το μήνα. Διαφορετική κλίμακα θα ακολουθούν όσοι είναι κάτω των 60 ετών. Από τη φοροκαταιγίδα δεν γλιτώνουν ούτε οι επικουρικές, στις οποίες μπαίνει εισφορά 3% για ποσά άνω των 300 ευρώ και ανεβαίνει στο 10% εάν είναι άνω των 650 ευρώ. Αφορά έναν στους πέντε συνταξιούχους.
10. Σε εξίσου άσχημη μοίρα βρίσκονται και όσοι δεν είναι ούτε εργαζόμενοι ούτε άνεργοι. Είναι όσοι πληρώνονται με κάποια χρήματα έναντι του μισθού τους, ενώ την ίδια ώρα καλούνται να πληρώνουν τοις μετρητοίς τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, το ενοίκιο και να καλύπτουν βασικές τους ανάγκες. Σε περίπτωση που έχουν και δόσεις τραπεζικού δανείου, τα πράγματα περιπλέκονται: η τράπεζα δεν δέχεται διακανονισμό, αφού θεωρεί ότι εργάζονται κανονικά, ασχέτως ότι δεν πληρώνονται το μισθό τους!
Η ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει τσουνάμι 100.000 λουκέτων και 134.000 άτομα εκτός εργασίας μέχρι το τέλος του έτους. Αλλες 250.000 θέσεις εκτιμούν ότι απειλούνται το πρώτο εξάμηνο του 2012.
11. Στον οικογενειακό προγραμματισμό οι αποφάσεις αναθεωρούνται. Οπως σε οικογένειες που θέλησαν να παρακολουθούν τα παιδιά τους ιδιωτικά σχολεία. Οχι γιατί τα κόμματα στη Βουλή συναίνεσαν στο θέμα της παιδείας, αλλά γιατί όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν ότι αδυνατούν να καλύψουν τέτοιες δαπάνες, αφού ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι αισθητά μειωμένος. Την τελευταία τριετία, οι εγγραφές στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εμφανίζουν μείωση της τάξης του 25%.
12. Ακόμη και η προσφιλής έξοδος σε μια συνοικιακή ταβέρνα ή σε καφετέρια πλέον θα είναι ακόμη πιο απρόσιτη. Η επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 23% στην εστίαση θέλει σχεδόν ένα στα πέντε ευρώ της τιμής του προϊόντος να καταλήγει στο κρατικό ταμείο. Οπως κι αν το μετρήσει κανείς, λίγα δεν είναι. Ενας χυμός ή ένα αναψυκτικό ανάγεται σε είδος... πολυτελείας; Η απόφαση βεβαίως απειλεί το μέλλον τουλάχιστον 100.000 εργαζομένων στις αντίστοιχες επιχειρήσεις.            ΠΗΓΗ      enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: