Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ....100ετούς ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ !!!

Σε κινήσεις απελπισίας φαίνεται ότι οδηγείται το ελληνικό δημόσιο με τα σχέδια για την έκδοση 100ετών ομολόγων κατά τα πρότυπα του Μεξικό. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δοθεί και ένα μήνυμα στις αγορές ότι τα προβλήματα χρηματοδότησης ή εξυπηρέτησης του χρέους μετατίθενται σε πολύ… βάθος χρόνου.
Προφανώς και τα ομόλογα αυτά θα απευθύνονται σε συνταξιούχους λόγω της "βραχυχρόνιας" λήξης τους...
Θα αγοράσεις ένα ομόλογο έκδοσης π.χ. 2013 και θα πάρεις πίσω τα κεφάλαια σου το 2113 μετά από 100 χρόνια.
Προφανώς και το προηγούμενο σχόλιο είναι χιουμοριστικό αλλά τα 100ετή όπως και τα 50ετή ομόλογα απευθύνονται σε μακροπρόθεσμους  επενδυτές και όχι σε φυσικά πρόσωπα.
Μόνο αν αυξηθεί σημαντικά το προσδόκιμο όριο επιβίωσης θα έχουν αξία.
Ωστόσο το μέγα ζητούμενο είναι ποιος θα εμπιστευτεί την Ελλάδα για να επενδύσει για 100 χρόνια τα κεφάλαια του όταν οι ξένοι δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα ούτε για στις εκδόσεις εντόκων 3μηνης διάρκειας;
Το σχέδιο για την έκδοση 100ετούς ομολόγου αναφέρεται σε ανάλυση του Reuters, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο η λύση του προβλήματος της Ελλάδας μπορεί να μετατεθεί τουλάχιστον έναν… αιώνα αργότερα. Μάλιστα το πρακτορείο επικαλείται κεντρικό στέλεχος από τους συμβούλους που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι σύμβουλοι της Ελλάδας είναι οι BNP Paribas, Deutsche Bank και HSBC.
Αν σκεφτεί κανείς ότι η ζήτηση για το αιώνιο – ομόλογο του Μεξικό ήταν πριν από μερικές εβδομάδες ικανοποιητική, τότε αυτό το σχέδιο έχει κάποια βάση, αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμη και στο πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), η ωρίμανση ορισμένων ομολόγων μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 40 έτη.
Το 100ετές ομόλογο της Ελλάδας μπορεί να απευθυνθεί σε επενδυτές που ενδιαφέρονται λιγότερο για το αν τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν στο… μεσοδιάστημα, ενώ δεν επιθυμούν και την ευελιξία της πτώσης των τιμών ή της ανόδου των αποδόσεων.

ΠΗΓΗ      bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: