Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ....ΚΑΙ ΑΡΘΡΟ 44 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ !!! [ video ]

Δύο ειδών δημοψηφίσματα προβλέπονται στο Σύνταγμα και στον προσφάτως ψηφισθέντα από τη Βουλή εφαρμοστικό νόμο: το πρώτο είναι για "κρίσιμα εθνικά θέματα" και απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών και το δεύτερο για ψηφισμένο νομοσχέδιο που προκηρύσσεται με τη σύμφωνη γνώμη αυξημένης πλειοψηφίας 180 βουλευτών.
Ειδικότερα, στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπονται τα εξής:

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου.


Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου (σ.σ.: 180 βουλευτές) και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, το δημοψήφισμα προκηρύσσεται μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της Βουλής, ενώ για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας στον μεν πρώτο είδος δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι στο 40%, ενώ για το δεύτερο το λεγόμενο "νομοθετική" θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος.                                                                                 
11 ερωτήσεις κι απαντήσεις.                                                                
1. Για ποιά θέματα γίνεται δημοψήφισμα;
Για κρίσιμο εθνικό θέμα ή ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός δημοσιονομικών
2. Πώς προκηρύσσεται;
Η Κυβέρνηση προτείνει στη Βουλή τη διεξαγωγή του κι η τελευταία αποφασίζει με απλή πλειοψηφία (51%) για το ερώτημα, που πρέπει να είναι –όπως κι οι δυνατές απαντήσεις- σαφές και σύντομο. Στο προεδρικό διάταγμα, που προκηρύσσει το δημοψήφισμα κι εκδίδεται στην προθεσμία που ορίζει η Βουλή, αναφέρονται ειδικά το ερώτημα και οι απαντήσεις του.
3. Πότε διεξάγεται;
Ημέρα Κυριακή, από τις 07:00 έως 19:00, εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος.
4. Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ψηφοφορία;
Όχι. Είναι άμεση, καθολική και μυστική, αλλά όχι υποχρεωτική μολονότι ο παλιός νόμος περί δημοψηφισμάτων όπως άλλωστε το Σύνταγμα για τις βουλευτικές εκλογές κι ο νόμος για τις δημοτικές και περιφερειακές ορίζουν ότι η συμμετοχή είναι υποχρεωτική.  
5. Ποιοί μπορούν να συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο;
Πολιτικά κόμματα (εντός ή εκτός Βουλής ή Ευρωβουλής) ενώσεις προσώπων, επιστημονικές, επαγγελματικές ή συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών.  Βάσει της θέσης τους στο ερώτημα οι παραπάνω συμμετέχουν στην αντίστοιχη επιτροπή υποστήριξης.
6. Πώς χρηματοδοτούνται όσοι συμμετέχουν στο δημοψήφισμα;
Δεν προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση. Απαγορεύεται η χρηματοδότηση και κάθε παροχή ή διευκόλυνση από πρόσωπα που μεταξύ άλλων δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια ή είναι ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ενώ επιτρέπεται χρηματοδότηση από το ίδιο φυσικό πρόσωπο έως 5.000 €. Παραβίαση αυτών επισύρει πρόστιμα και ποινές.
7. Υπάρχει όριο δαπανών;
Οι δαπάνες των κομμάτων δεν επιτρέπεται να υπερβούν το 30%  της ενίσχυσης που τους διατέθηκε στις τελευταίες εκλογές. Οι δαπάνες των άλλων οργανώσεων δεν επιτρέπεται να υπερβούν το 50% των δαπανών των κομμάτων.  Προβλέπεται η υποχρεωτική σύνταξη και δημοσίευση ειδικής έκθεσης εσόδων και δαπανών.
8. Προβλέπεται προεκλογική περίοδος;
Ναι με ρυθμίσεις προβολής ανάλογες προς αυτές των βουλευτικών εκλογών, ενώ ο διαθέσιμος χρόνος κατανέμεται ισομερώς μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ καθεμιάς από τις προσφερόμενες απαντήσεις στο ερώτημα. (Εδώ αναμένεται να πέσουν κορμιά).
9. Εκτός από τα ψηφοδέλτια του ΝΑΙ και ΟΧΙ θα υπάρχει και λευκό;
Ναι.  Από τις απαντήσεις των ψηφοφόρων σε κάθε ερώτημα επικρατεί όποια λάβει  την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων, όπου δεν προσμετρώνται τα λευκά.
10. Πότε είναι το αποτέλεσμα δεσμευτικό;
Οταν στην ψηφοφορία για κρίσμο εθνικό ζήτημα λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ για ψηφισμένο νομοσχέδιο όταν λάβει μέρος τουλάχιστον το 50%.
11. Ελέγχεται κι από ποιόν το κύρος του δημοψηφίσματος;
Ο έλεγχος του κύρους του δημοψηφίσματος και του αποτελέσματος γίνεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Ενστάσεις κατά του κύρους δημοψηφίσματος και του αποτελέσματος της ψηφοφορίας συζητούνται εντός μηνός από τη διεξαγωγή της.                                                                                                                                                                
 ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: