Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΤΡΟΪΚΑ: ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΜΙΣΘΟΥΣ...ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ &...ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ !!!

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥΣ! 
«Χτύπημα» σε πολλά επίπεδα, αφενός στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, η μείωση των οποίων παραμένει ζητούμενο, αφετέρου δε, στους κανονισμούς εργασίας των ΔΕΚΟ, ώστε να καταργηθούν «προνόμια» ετών, εξαπέλυσε το κλιμάκιο των τεχνοκρατών της Τρόικας, στις επισκέψεις του στο υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, επαναδιατυπώθηκε η κυβερνητική πρόθεση για μείωση των επικουρικών συντάξεων, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να ενημερώνει τους ελεγκτές ότι το κόλλημα που διαπιστώνεται στη νομοθετική διαδικασία οφείλεται στις ενστάσεις της ΝΔ ως προς τις περικοπές των συντάξεων.
Κατά τις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών, οι εκπρόσωποι των δανειστών έμειναν κι επέμειναν στο θέμα των κανονισμών εργασίας που ισχύουν στις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αλλάξουν και να αρθεί η μονιμότητα που υποκρύπτεται.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας την κατάργηση των προνομίων σε ΔΕΚΟ, κυρίως όσον αφορά σε αυτές που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Συγκεκριμένα, και πριν από την έλευση των ... νέων ιδιοκτητών, οι δανειστές ζητούν να διορθωθούν στρεβλώσεις ετών, ακόμη κι από τη δεκαετία του ΄70, που βρίσκονται στους κανονισμούς εργασίας, οι οποίοι πλέον έχουν τη μορφή συλλογικών συμβάσεων. Μάλιστα, ζητούν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει προκειμένου να αρθούν τα αντικίνητρα και να ξεκολλήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αιτημάτων των τεχνοκρατών της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η κατάργηση της «μονιμότητας» όπου υπάρχει, περιορισμός ή διακοπή των μισθολογικών ωριμάνσεων που προβλέπονται βάσει της αρχαιότητας, κατάργηση επιδομάτων και μείωση του κόστους των υπερωριών, όπου είναι μεγαλύτερο από αυτό που ισχύει στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.
Η απάντηση του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ότι οι κανονισμοί έχουν την ισχύ συλλογικών συμβάσεων και συνεπώς μόνο οι διοικήσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, σε διαβούλευση με τους εργαζόμενους σε αυτές, μπορούν να τους αλλάξουν.
Όπως περιγράφουν στελέχη που συμμετείχαν στις συναντήσεις, κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων συναντήσεων δεν τέθηκε εκ νέου θέμα μείωσης των κατώτατων μισθών ή παρέμβασης στον 13ο και 14ο μισθό. Όχι βέβαια πως δεν ισχύει το θέμα, όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών, όπως υποστηρίζουν τα συνδικάτα, «κρύβονται» πίσω από τη δέσμευση της κυβέρνησης για έναρξη διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ώστε να συζητηθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, και δεν βγαίνουν μπροστά με ξεκάθαρες απαιτήσεις. Όπως άλλωστε αποκάλυψε το capital.gr, η επιχειρηματολογία του υπουργείου στηρίχθηκε στα στοιχεία του ΣΕΠΕ, που δείχνουν ότι είτε με ατομικές συμβάσεις, είτε με ευελιξίες, είτε -το τελευταίο 4μηνο- με Επιχειρησιακές Συμβάσεις, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί έως και κατά 42%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, τέθηκε επίσης, το θέμα ουσιαστικής κατάργησης των όρων εργασίας αμέσως μετά από τη λήξη της σύμβασης, χωρίς να μεσολαβήσει το διάστημα 6 μηνών από τη λήξη της εκάστοτε συλλογικής σύμβασης (περίοδος μετενέργειας), εφόσον δεν υπογραφεί νέα σύμβαση.
Όσον αφορά στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με πληροφορίες, επαναδιατυπώθηκε η πρόθεση μείωσης των επικουρικών συντάξεων, η συγχώνευση των ταμείων σε εθελοντική βάση και η μετατροπή όσων επιλέξουν να μην ενταχθούν στο νέο ταμείο, σε επαγγελματικό ταμείο ή ΝΠΙΔ.    
ΠΗΓΗ    iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια: