Η πρεμούρα της κυβέρνησης Παπαδήμου, μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, να θέσει τώρα το θέμα της διαχείρισης των διαδηλώσεων(sic) και να ψηφίσει τώρα νέο εκτελεστικό νόμο, δεν νομίζω ότι θα έχει καλά ξεμπερδέματα.
Και είναι λίγο περίεργο εν μέσω της θύελλας των νέων μνημονιακών μέτρων, που έχουν οδηγήσει στα κάγκελα τους πολίτες, να μην αντιλαμβάνονται ότι φλερτάρουν με τα χειρότερα.
Και είναι λίγο περίεργο να θεωρούν ότι ΤΩΡΑ είναι η κατάλληλη στιγμή για να βάλουν στον εξαγριωμένο πολίτη και κανόνες στον τρόπο που θα διαδηλώνει…
Και είναι και λίγο σημειολογικά ατυχές να επικαλούνται ΤΩΡΑ ότι πρέπει να αλλάξει ο χουντικός –πλην ανενεργός- εκτελεστικός νόμος του 1971 για το savoir vivre των καθολικώς διαμαρτυρομένων.
Και είναι λίγο περίεργο να μην γνωρίζουν ότι το πιο σημαντικό σε μια πολιτική απόφαση είναι ο πολιτικός χρόνος στον οποίο λαμβάνεται.
Οι πρόθυμοι
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος στη χθεσινή διυπουργική – και όχι μόνον- σύσκεψη, τους το είπε με ένα τρόπο καταθέτοντας τον προβληματισμό του ότι «το θέμα αυτό εκφεύγει των σκοπών της συγκεκριμένης κυβέρνησης», όμως, οι πρόθυμοι επιμένουν…
Και στους πρόθυμους συγκαταλέγονται, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πολλοί … από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Εμμ. Όθωνα, μέχρι τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη που έχει συστήσει εδώ και μήνες και ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Συγκαταλέγεται και το ΛΑΟΣ που από τον περασμένο Μάρτιο έχει καταθέσει και πρόταση νόμου…
Ο Γιώργος Καμίνης είναι σταθερός στις απόψεις που είχε διατυπώσει και ως Συνήγορος του Πολίτη και ως υποψήφιος δήμαρχος. Μόνο που προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις προβάλλει ως προτεραιότητα να γίνουμε ΤΩΡΑ Εγγλέζοι… Γιατί το όραμα του δημάρχου είναι οι διαδηλώσεις να είναι σταθερές- κατά προτίμηση οι πολίτες να μην μετακινούνται- και με άρωμα Λονδίνου! Το "μνημόνιο"
Το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί προβλέπει την ψήφιση εκτελεστικού νόμου σε εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματος, εκτελεστικός νόμος που απαγορεύει κατά την κρίση της αστυνομίας μια συγκέντρωση ή μια διαδήλωση και παράλληλα θα προβλέπει ότι ανάλογα με τον όγκο της συγκέντρωσης, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων σε μια πορεία θα γίνεται και η κατάληψη λωρίδων κυκλοφορίας ή πεζοδρομίου.
Εν ολίγοις ζητούν την ψήφιση εκτελεστικού νόμου για την πρόβλεψη της παράγραφος 2 του άρθρου 11 του Συντάγματος που ορίζει «Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, εάν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοικονομικής ζωής, όπως ο νόμος ορίζει». Και αυτόν τον εκτελεστικό νόμο θέλουν ΤΩΡΑ να συντάξουν και να ψηφίσουν.
Υ.Γ
Στις 8 Μαρτίου του 2011 το ΛΑΟΣ είχε καταθέσει την πρότασή του με τίτλο «Άσκηση δικαιώματος συνέρχεσθαι σε υπαίθριες συναθροίσεις, εξορθολογισμός πλαισίου διαδηλώσεων και πορειών στα αστικά κέντρα» όπου μεταξύ άλλων προτείνει :
«Μόνο εάν οι συναθροίσεις είναι εξαιρετικά ογκώδεις και τουλάχιστον άνω των δέκα χιλιάδων ατόμων μπορεί με αιτιολογημένη απόφασή της η αστυνομική αρχή να επιτρέψει χρήση μέρους των λεωφόρων και οδών του αστικού κέντρου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πάντοτε ένα τμήμα της λεωφόρου ή οδού να παραμένει ανοικτό, ώστε να δύνανται οι πολίτες και οι συγκοινωνίες να κυκλοφορούν απρόσκοπτα και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου ή της οδού». ΠΗΓΗ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου