Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΕΥΡΩΠΗ . ΧΟΡΩΔΙΑ....ΥΠΟΚΡΙΤΩΝ !!!


Δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο κάνουν λόγο για πιέσεις αναβολής των εκλογών στην Ελλάδα, αλλά και για την “υποκριτική στάση” της Γερμανίας στο ελληνικό ζήτημα.                                                                                                        
Άρθρο στην FT Deutschland με τίτλο «Το Βερολίνο θέτει νέα εμπόδια για τη βοήθεια προς την Ελλάδα» αναφέρεται στην πρόταση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών για αναβολή των ελληνικών εκλογών.
Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι πιθανότητες επανεκλογής της τωρινής κυβέρνησης είναι πολύ περιορισμένες, λόγω των χαμηλών ποσοστών που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις.
Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Johannes Singhammer, δήλωσε μεν ότι οι εκλογές αποτελούν βασική αρμοδιότητα κάθε χώρας, πρόσθεσε όμως ότι «οι Έλληνες πρέπει να αναρωτηθούν αν οι εκλογές σε αυτήν την δύσκολη πολιτική και οικονομική κατάσταση είναι πραγματικά σκόπιμες».
Πρόκληση για τους Έλληνες
Με αυτόν τον τρόπο η Γερμανία έθεσε, εν μέσω του μαραθωνίου των διαπραγματεύσεων για το πακέτο βοήθειας των 130 δις Ευρώ, προϋποθέσεις που δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Για τους Έλληνες όλες αυτές οι προϋποθέσεις αποτελούν πρόκληση, προσθέτει. Ο Υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος επέρριψε σε «ορισμένες δυνάμεις» την επιθυμία να πιέσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.
Ως μέσο πίεσης η Γερμανία και άλλες δότριες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, έθεσαν ως θέμα συζήτησης την μετάθεση του χρόνου συζήτησης για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μετά την διεξαγωγή των εκλογών.
Χορωδία υποκριτών
Στην Die Tageszeitung δημοσιεύεται σχόλιο του Eric Bonse με τίτλο «Η χορωδία των υποκριτών», στο οποίο ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για υποκριτική στάση των εταίρων του ευρώ απέναντι στην Ελλάδα.
«Φταίνε οι Έλληνες. Αυτή είναι η επωδός στην οποία έχουν συμφωνήσει οι επικεφαλής του Eurogroup. Ακυρώνεται η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών; Φταίνε οι Έλληνες γιατί δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Παραμένει στάσιμο το θέμα της αναδιάρθρωσης; Φταίνε οι Έλληνες, αφού στην τελική ανάλυση αυτοί διαπραγματεύονται με τις τράπεζες. Δεν επαρκούν τα χρήματα για το δεύτερο πακέτο διάσωσης; Οι Έλληνες κάνουν κακή οικονομική διαχείριση».
«Η επωδός αυτή εξυπηρετεί δύο σκοπούς: πρώτον, επιτρέπει να “σέρνονται” οι Έλληνες “από τη μύτη” και να τους ζητούνται διαρκώς νέες παραχωρήσεις. Δεύτερον, το ζήτημα είναι να διασαφηνιστεί το θέμα των χρεών, σε περίπτωση που η Ελλάδα όντως χρεοκοπήσει. Κοιτάξτε, σας δώσαμε τόσες ευκαιρίες, επιμένει ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γιούνκερ».
«Το μήνυμα αυτό είναι λανθασμένο, για να μην πούμε ψευδές. Καθότι απ’ τη μια η “διάσωση” αποτυγχάνει εδώ και μήνες με την παράλογη πολιτική λιτότητας, που έχουν επιβάλει στην Ελλάδα η Μέρκελ και οι άλλοι ηγέτες των χωρών του ευρώ και η οποία έχει οδηγήσει τη χώρα στη χειρότερη ύφεση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Απ’ την άλλη, το θέμα “κολλάει” όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στο Βερολίνο, στη Χάγη και στο Ελσίνκι. Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, οι τρεις τελευταίες χώρες της ευρωζώνης με κατάταξη ΑΑΑ, αρνούνται να συνεισφέρουν στη στήριξη της Ελλάδας…Οι χώρες αυτές “τραγουδούν” ολοένα και δυνατότερα: “φταίνε οι Έλληνες”. Πρόκειται για μία “χορωδία υποκριτών”».
Πέρα από τα όρια ανοχής
Άρθρο του J. Quatremer στην Liberation παραθέτει τις ηχηρές φωνές εντός Ευρωκοινοβουλίου που επικρίνουν την στάση της Ευρώπης απέναντι στην Αθήνα ενώ ο ίδιος αναρωτιέται σε συνέχεια των μεγάλων διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου μήπως η κατάσταση έχει πάει πέρα από τα όρια της ανοχής του ελληνικού λαού.
Ο υπότιτλος του άρθρου «Ενώ το Γιουρογκρουπ εξέταζε χθες τις υποσχέσεις της Αθήνας, οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο μιλούσαν για την αυστηρότητα των μέτρων που επιβάλλονται στη χώρα».
Επισημαίνεται στην εισαγωγή ότι «Η Ελλάδα θα έχει το χρόνο να θεραπευθεί; Όλο και περισσότερες φωνές κατακρίνουν την αυστηρότατη θεραπεία που έχουν επιβάλλει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Οι μαζικές διαδηλώσεις της Κυριακής στην Αθήνα και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, καθώς και οι σκηνές αντάρτικου πόλης που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο σίγουρα κλόνισαν αρκετές βεβαιότητες. Μήπως ξεπεράστηκαν τα όρια της ανοχής του ελληνικού λαού;
Οι υπουργοί οικονομικών κατηγορούν την Αθήνα ότι δεν προσδιόρισε επακριβώς τα μέτρα που αποφέρουν 325 εκατ. οικονομιών, μια σταγόνα μπροστά σε ένα πρόγραμμα λιτότητας πολλών επιπλέον δισεκατομμυρίων… λίγο δύσκολο να το χωνέψουν οι Έλληνες».
Ο Daniel Cohn-Bendit κατήγγειλε τους «νεοφιλελεύθερους ταλιμπάν που κυβερνάνε την Ευρώπη που επιβάλλουν μια βίαια ύφεση στην Ελλάδα όπου κανένας δεν θα μπορούσε να ζήσει».
Τρόικα: «Η πανούκλα των ακρίδων»
«Η Τρόικα δρα παράνομα στην Ελλάδα επιβάλλοντας συνεχώς όλο και περισσότερα μέτρα…. Δεν είναι δυνατόν μονίμως να λέμε σ’ αυτό το λαό να γονατίζει» τόνισε η Rebecca Harms από τους Πράσινους της Γερμανίας και συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων υπενθυμίζοντας ότι «Μετά τον Β’ Παγκ. Πόλεμο οι Γερμανοί τα κατάφεραν γιατί τους συγχωρήσανε τις αμαρτίες που είχαν πράξει».
Παρόμοιες θέσεις διατυπώθηκαν από τους Σοσιαλιστές και τη Ριζοσπαστική Αριστερά. Ο Αυστριακός Hannes Swoboda, πρόεδρος των σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο παρομοίασε την Τρόικα με την «πανούκλα των ακρίδων».
Αξιοπερίεργο, συνεχίζει ο συντάκτης, είναι το γεγονός ότι η Δεξιά αποστασιοποιείται από αυτή τη σκληρή πολιτική και παραθέτει δηλώσεις του επικεφαλής των φιλελευθέρων κ. Guy Verhofstadt o οποίος τόνισε ότι «ζητάμε περισσότερες προσπάθειες από την ιδιωτική οικονομία, περισσότερους φόρους και δεν αγγίζουμε το πολιτικό σύστημα, τις δημόσιες τράπεζες, τη διαφθορά» ενώ υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή του ιδίου στις 10 Φεβ προς τον πρόεδρο του Γιουρογκρουπ κ. Γιουνκέρ του είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να πληρώσουν οι πολιτικοί «μείωση των μισθών των βουλευτών που είναι μεταξύ των καλύτερα αμειβόμενων στην Ευρώπη, μείωση των αυτοκινήτων του Κοινοβουλίου, πώληση ενός από τα 3 κυβερνητικά αεροπλάνα, μείωση των υπουργών (49 έναντι 18 της Ιταλίας), μείωση του μισθού των δικαστών, των διπλωματών και των υψηλόβαθμων υπαλλήλων, μείωση των επιχορηγήσεων των κομμάτων..»
Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Joseph Daul επικεφαλής της ομάδας του Λαικού Κόμματος υποστήριξε ότι «Δεν μπορούμε να μειώνουμε τον μισθό κατά 10%. Πρέπει να σκεφθούμε κάτι διαφορετικό, διαφορετικά πάμε απέναντι σε τοίχο. Χρειάζεται συνεννόηση για να βοηθήσουμε τον Ελληνικό λαό» ενώ έτερος Γάλλος από την ίδια ομάδα ο Paul Gauzès υποστήριξε ότι «χάσαμε ενάμιση χρόνο, χάσαμε χρήματα και φέραμε σε απόγνωση ένα λαό. Στην Ελλάδα η Ευρώπη δεν έχει καμία αξιοπιστία».
Ακολούθως υπογραμμίζεται ότι το κερασάκι στην τούρτα αυτής της ημέρας της αμφιβολίας ήταν οι δηλώσεις του Μάριο Μόντι που έγινε δεκτός στην Ολομέλεια και ο οποίος κατήγγειλε την σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η Ελλάδα.
Στον επίλογο ο συντάκτης σημειώνει ότι «Για τους ευρωβουλευτές, όσο και αν η λιτότητα είναι απαραίτητη, είναι και ανεπαρκής. Πρέπει να γίνουν προτάσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση» υπογράμμισε ο Joseph Paul
«Χρειάζεται ένα σχέδιο παραγραφής του χρέους για την Ελλάδα, να μεταρρυθμιστούν τα όργανα του Κράτους και να γίνει ένα σχέδιο Μάρσαλ» υπερθεμάτισε ο Daniel Cohn Bendit. Απέχουμε πολύ από όλα αυτά καταλήγει ο συντάκτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: