Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ....ΦΥΓΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ !!!

Η Γερμανία θα αποχωρήσει από το ευρώ, υποστηρίζει ο Aleksey Golubovich, επικεφαλής του ρωσικού fund Arbat Capital. H υπερδύναμη της ευρωζώνης θα αρνηθεί να πληρώνει τα χρέη των αδύναμων χωρών του νότου, προτού υπάρξει Grexit, σύμφωνα με τον ίδιο.
"Η Γερμανία, η οποία σχεδόν εξολοκλήρου στηρίζει το ευρώ, τελικά δεν το χρειάζεται και τόσο", επισημαίνει ο Golubovich. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg το 40% των Γερμανών τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από τη νομισματική ένωση.
"Αν η Γερμανία αποφασίσει την έξοδό της από την ευρωζώνη, η οικονομία και οι τράπεζές της θα υποστούν σοβαρές ζημίες, καθώς τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα έχουν ξένες επενδύσεις ύψους 2 τρισ. ευρώ. Ωστόσο, η απώλειες των καταθέσεων των ιδιωτών θα αποφευχθεί", επισημαίνει ο επικεφαλής της Arbat Capital, επιμένοντας πως η αποχώρηση της χώρας από το ευρώ θα μπορούσε, ακόμη και αν γίνει σε απόλυτη ισοτιμία ευρώ μάρκου, να οδηγήσει σε ένα ισχυρό εθνικό νόμισμα για την ίδια.
Σύμφωνα με τον Golubovich, το σενάριο αυτό φαντάζει ολοένα και πιο ρεαλιστικό, προειδοποιώντας πάντως πως το ευρώ έχει υπάρξει πιο σταθερό από το μάρκο.
"Αν η Γερμανία παραμείνει στο ευρώ, θα είναι ολοένα πιο δύσκολο να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ και να καθορίσει τη νομισματική πολιτική, καθώς η χώρα και οι "σύμμαχοί" της (Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Σλοβακία) πλέον διακρατούν μόλις 23 θέσεις-ψήφους στο ΔΣ της κεντρικής τράπεζας", σχολιάζει το fund.
Τέλος, ο Golubovich, αναφερόμενος στα ευρωομόλογα επισημαίνει πως σε περίπτωση έκδοσής τους η Γερμανία θα κληθεί να κουβαλήσει το βάρος της αμοιβαιοποίησης των εθνικών χρεών.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Otmar Issing, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και εις εκ των εμπνευστών του ευρώ, επέμεινε πως το καλύτερο θα ήταν η Γερμανία να παραμείνει -ανεξαρτήτως- στη νομισματική ένωση, καθώς το ευρώ είναι πιο σταθερό από το μάρκο.


ΠΗΓΗ    bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: