Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ή....ΕΜΦΥΛΙΟΣ !!!

Παρά το αρνητικό κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τις διχογνωμίες το έδαφος για την άρση της απαγόρευσης της πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, είναι σχεδόν προετοιμασμένο.
Η κυβέρνηση "χρυσώνει το χάπι" αυτής της οικονομικά και κοινωνικά ανάλγητης απόφασης, θεσμοθετώντας κριτήρια σχετικά με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και την αντικειμενική αξία των ακινήτων.
 
Παραθέτουμε τις μέχρι τώρα δηλώσεις που προκύπτουν σε διάφορα ΜΜΕ από Κυβερνητικά στελέχη:
Η Σοφία Βούλτεψη επανήλθε -μέσα από το BHMA 99,5- λέγοντας «καλύτερα να καταρρεύσει η αγορά ακινήτων, παρά να γίνει πρώτα εμφύλιος».
Δηλώσεις σχετικά με το θέμα έκανε το πρωί της Δευτέρας ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι πρώτος γνώμονας είναι η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων (άνεργοι και πολύτεκνοι) και δεύτερος γνώμονας να μην καταρρεύσει πλήρως η αγορά ακινήτων και να υπάρξει στεγαστική πίστη.
«Εκείνος που μπορεί να πληρώσει θα πληρώσει», επισήμανε και εξήγησε ότι τα κριτήρια θα καθοριστούν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Αδ.Γεωργιάδης, μιλώντας στο Mega. «Θα προστατέψουμε τους φτωχούς και τους αδύναμους. Δε μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να έχουμε προστασία στις βίλες, σε ανθρώπους που έχουν χρήματα» σημείωσε.Συμπλήρωσε ακόμα ότι όσο υπάρχει προστασία από τους πλειστηριασμούς, τόσο οι τράπεζες δεν θα δίνουν στεγαστικά δάνεια.
Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιρρήσεις που εκφράζονται και από στελέχη ή βουλευτές της ΝΔ, ο κ.Γεωργιάδης είπε ότι η συνέχιση της άρσης των πλειστηριασμών άκριτα, θα έχει σαν αποτέλεσμα να σκάσει η φούσκα των ακινήτων στην Ελλάδα, όπως έγινε και σε άλλες χώρες.
Στο θέμα είχε αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη συνέντευξη, που παραχώρησε σε πρωινή εκπομπή του Mega.
Ο υπουργός σημείωσε ότι το θέμα μελετάται με προσοχή από τα αρμόδια υπουργεία, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται διαχωρισμός μεταξύ όσων αντικειμενικά δεν είναι σε θέση να πληρώσουν και των κακοπληρωτών.
«Ο άνεργος και ο φτωχός που δεν μπορεί να πληρώσει δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές όμως πρέπει να πληρώσουν, αλλιώς δεν θα έχουμε στεγαστική πίστη και οι τράπεζες δεν πρόκειται να δώσουν σε κανέναν δάνειο» σημείωσε ο υπουργός.
Το ίδιο επανέλαβε και σε συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε το Σάβββατο στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:
«Θα δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθησία. Φαντάζομαι όμως ότι κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές κατά σύστημα να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει τραπεζική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ τράπεζα να ξαναδώσει στεγαστικό δάνειο.»
Σύμφωνα επίσης με το ρεπορτάζ της ελευθεροτυπίας, η κυβέρνηση προωθεί την ψήφιση διάταξης στη Βουλή που θα αλλάζει το ισχύον από το 2008 καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.Μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη μείωση του πλαφόν της αντικειμενικής αξίας, τη μείωση του πλαφόν των 200.000 ευρώ για το ανεξόφλητο χρέος ενώ θα λαμβάνει υπόψιν και το χρόνο που έχει να εξοφλήσει δόσεις ο δανειολήπτης.
Η κυβέρνηση δηλαδή σε θεωρει de facto ανίκανο να διαχειριστείς τη ζωη και τα έξοδα σου, επειδη χρεοκόπησες. Και αν υπαρχει  ευθύνη τραπεζών απο τα αρπακτικά των οποίων οι νόμοι του κράτους σου δεν σε προστάτεψαν, ειναι ασήμαντη λεπτομέρεια.
 
Αλλά είπαμε, το κράτος ξέρει καλύτερα, και καλά να πάθεις...Ας μην ξόδευες πάνω απο τις δυνάμεις σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: