Τον
διοικητικό της διαχωρισμό από το ελληνικό κράτος και την ανεξαρτησία
της από τα κέντρα εξουσίας των Αθηνών διεκδίκησε και πέτυχε η Κρήτη.
Έτσι από την 1η Αυγούστου ανακηρύσσεται σε ανεξάρτητο νησιωτικό κράτος.
Το Κρητικό Ζήτημα είχε φουντώσει πέρυσι όταν έγινε γνωστό ότι οι κάτοικοι του νησιού
ετοιμάζονταν για δημοψήφισμα με το οποίο θα αποφάσιζαν το αν θέλουν να
αποκολληθούν από το ελληνικό κράτος με την ίδρυση της "Κρητικής
Πολιτείας". Η είδηση αυτή είχε προκαλέσει έντονες αρνητικές αντιδράσεις,
έτσι η πρωτοβουλία αυτή αποσύρθηκε κακήν κακώς.Ωστόσο η συζήτηση στο νησί αναζωπυρώθηκε πριν λίγους μήνες και οδήγησε στη διενέργεια μυστικού δημοψηφίσματος, τα αποτελέσματα του οποίου κρατήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την ετυμηγορία των Κρητικών, το 90% εξ αυτών είναι σαφώς υπέρ της δημιουργίας της "Δημοκρατίας της Κρήτης", όπως θα ονομαστεί το νέο κράτος, που θα έχει για πρωτεύουσά του τα Χανιά.
Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου, κοινοποιήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά από τον περιφερειάρχη της Κρήτης, ο οποίος θα διατελέσει προσωρινά καθήκοντα αρχηγού του νεοσύστατου κρητικού κράτους μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές στο νησί.
Πληροφορίες αναφέρουν οτι η ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης εκτός από την ελληνική κυβέρνηση βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα. Απόρρητη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει ότι στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα περισσότεροι από 50.000 υπάλληλοι έχουν ως τόπο διαμονής ή καταγωγής την Κρήτη. Επομένως, η απόσχιση του νησιού θα λύσει τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης αφού ο αριθμός αυτός υπερκαλύπτει το στόχο που έχει θέσει η τρόικα για αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων εντός του έτους.
Επίσης, η μείωση της φορολογικής βάσης που θα προκαλέσει η ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης δεν φαίνεται να προβληματίζει τους εκπροσώπους των διεθνών δανειστών, καθώς, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΔΝΤ, η φοροδιαφυγή είναι τόσο διαδεδομένη στο νησί, που η μείωση στα έσοδα του ελληνικού κράτους θα είναι άνευ σημασίας.
Από την πλευρά τους οι Κρητικοί δεν έχουν απολύτως τίποτα να φοβούνται, αφού εκτός του ότι το νησί αποτελεί τον Νο1 τουριστικό προορισμό για τις διακοπές τους, διαθέτουν επίσης τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, χρυσού, κρυπτονίτη και νεφερτίτη. Ακόμη το νησί έχει έντονο εξαγωγικό προφίλ. Τα κρητικά σαλιγκάρια φιγουράρουν σε γκουρμέ πιάτα κορυφαίων εστιατορίων της Γαλλίας ενώ φυτικά προϊόντα με πρώτη ύλη την ινδική κάνναβη από τα Ζωνιανά έχουν κατακλύσει όλα τα coffee-shop του Άμστερνταμ.
Η προσωρινή κρητική κυβέρνηση υπό τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, θα πλαισιωθεί μεταξύ άλλων από τους: Ολγα Κεφαλογιάννη, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Μάικ Φασολάκη και Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίοι με επιστολή τους προς τον Αντώνη Σαμαρά ενημέρωσαν ότι προτιμούν να κρατήσουν την κρητική έναντι της ελληνικής υπηκοότητας.
Εγκυρες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το παράδειγμα της Κρήτης αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως είναι για παράδειγμα η Μύκονος, η Ανάφη, η Χαλκιδική και η Ικαρία. ΠΗΓΗ theblob.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου