Οι αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού χαλιφάτου», βρέθηκαν στο στόχαστρο της κριτικής από τη Ρωσία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε σήμερα ότι η
νομιμότητα ενός μέρους τουλάχιστον των αεροπορικών επιδρομών που
εξαπολύουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους
αμφισβητείται, εξαιτίας του γεγονότος πως δεν έχουν εγκριθεί από τη
Συρία ή από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
«Υπάρχουν αμφιβολίες για την νομιμότητα των πληγμάτων, καθώς τέτοιες ενέργειες μπορούν να γίνονται μόνον με την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών και την ανεπιφύλακτη έγκριση των αρχών της χώρας όπου διεξάγονται, οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση είναι η κυβέρνηση στην Δαμασκό», σημείωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.
Υποτίθεται πως υπήρχε συνεννόηση ΗΠΑ και Ρωσίας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, εκτός κι αν η Μόσχα ήθελε πιο καθαρή αμερικανική στάση απέναντι στον Άσαντ, τον οποίο και να αποδεχόταν ως το «λιγότερο κακό» σενάριο, πείθοντας ότι πραγματικά δεν θέλει σουνιτικές τρομοκρατικές ομάδες, όπως η «προστατευόμενη» των Τούρκων, Αλ Νούσρα, να επικρατήσουν.
Αφετέρου, μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα, ότι οι Ρώσοι και η Χεζμπολάχ αποστασιοποιούνται από το καθεστώς Άσαντ, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τη διαφαινόμενη – εκ πρώτης όψεως – ως στήριξη στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς; Κάτι δείχνει περιπεπλεγμένο εδώ, αφού αμφότεροι έχουν σαφείς λόγους να θεωρούν το Ισλαμικό Κράτος ως επικίνδυνο αντίπαλο.
Οι
Ρώσοι θα μπορούσαν να φοβούνται ότι δρομολογείται η εκδίωξή τους από τη
Συρία, σε αντίποινα για τα όσα συνέβησαν στην Ουκρανία. Στη μεσανατολική
χώρα, η ευθεία προβολή ισχύος από την πλευρά της Ρωσίας είναι από
εξαιρετικά δύσκολη ως αδύνατη, όπως αντιστοίχως πολύ δύσκολη είναι η
αποστολή για Αμερικανούς και γενικότερα ΝΑΤΟϊκούς στην Ουκρανία.
Θα μπορούσε όμως να είναι και μια τακτική κίνηση, αφού η εναντίωσή τους, μεγιστοποιεί την αξία κα τη σημασία της συριακής αποδοχής.
Το Ιράν επίσης, ενώ επιθυμεί σφόδρα τη διάσωση του σιιτικού καθεστώτος
της Βαγδάτης που της εξασφαλίζει επιρροή στον παραδοσιακά «προβληματικό»
γείτονα, όσο τουλάχιστον η εξουσία βρισκόταν σε σουνιτικά χέρια,
επιθυμεί εξίσου τη διάσωση του καθεστώτος Άσαντ.Ενας ακόμα πόλεμος, έξω από κάθε διεθνή συνθήκη και νόμο.Με πρόσχημα τους τρομοκράτες, που οι ίδιοι δημιούργησαν επεμβαίνουν στρατιωτικά, στο μόνο κράτος που τους πολεμάει. Στη Συρία.
Κάτω, από την απόλυτη σιωπή του ΟΗΕ, η Συρία γίνεται η 7η χώρα, που βομβαρδίζει, στη διάρκεια της Προεδρικής του θητείας, ο Νομπελίστας της Ειρήνης Μπαράκ Ομπάμα.
Αν και υπάρχουν – ως συνήθως στη Μέση Ανατολή – κάποιες «σταθερές», η ακριβής κατάσταση δεν μπορεί να αποτυπωθεί ακόμα. Η εξέλιξη των επιχειρήσεων θα δώσει την ευκαιρία να αντιληφθούμε σταδιακά τι βρίσκεται σε εξέλιξη.
ΑΜΠΕ - Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου