Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟΙ - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟΙ - ΕΙΝΑΙ....ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ !!!

«ΠIΘANH προληπτική γραμμή στήριξης» διαπραγματεύεται τώρα η χώρα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο του Mιλάνου, ενώ επιτελείς της κυβέρνησης μιλούν πλέον για έξοδο από το πρόγραμμα μόνο σε «πλήρη συμφωνία με τους εταίρους μας». Πυρ ομαδόν για την κυβέρνηση, που έχασε τα επικοινωνιακά αβγά και πασχάλια και ψάχνει τώρα το... περιτύλιγμα του νέου Mνημονίου που έρχεται, καθώς, όπως καταδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, η επιτυχία των όποιων σχεδιασμών δεν είναι στο χέρι αυτής της κυβέρνησης αλλά εξαρτάται από τους δανειστές. Nέο πρόγραμμα και πολιτική αβεβαιότητα βλέπουν Moody's και Credit Suisse. Πανικόβλητη η συγκυβέρνηση, μπροστά στην κατάρρευση της προεκλογικού χαρακτήρα ρητορικής, επιχειρεί να χρεώσει το δικό της φιάσκο στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ξεκάθαρα, πλέον, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα είναι σε διαπραγματεύσεις για μια «πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης», παρουσιάζοντάς την ως ασπίδα προστασίας από ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές. Επικαλέστηκε, ταυτόχρονα, τα σημάδια κάμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Αποφεύγει πια να μιλήσει ευθέως για έξοδο στις αγορές, όπως και για πρόωρη αποχώρηση του ΔΝΤ, επιλέγοντας να αναφερθεί σε «πρώτη μεταβατική φάση». Προλειαίνει το έδαφος για σταδιακή αποχώρηση, κόντρα στην επική γραμμή των προηγούμενων ημερών περί τέλους των Μνημονίων μέχρι την εκπνοή του έτους.
Προσπαθεί να περισώσει έστω και κάτι από τη μεγάλη ζημιά, που προκάλεσε η εμμονή της κυβέρνησης να οξύνει το κλίμα. Εξ ου και υποσχέθηκε πίστη και υποταγή στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Συνέχιση, δηλαδή, της ασκούμενης πολιτικής σκληρής λιτότητας.
Ολα δείχνουν ότι η άτακτη κυβερνητική υποχώρηση θα συμβάλει στην περαιτέρω φθορά για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Εκ των πραγμάτων, θα αναζητήσουν στηρίγματα στο όνομα της υποτιθέμενης μετάβασης σε μια μεταμνημονιακή εποχή. Περίοδος που είναι άγνωστο πότε θα έρθει, με ποιους όρους και τι θα μεσολαβήσει μέχρι τότε.
Επί του παρόντος, η κυβέρνηση πρέπει να περάσει με επιτυχία κατά την τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα. Οι δανειστές επανέρχονται δριμύτεροι και αναβαπτισμένοι. Οι τελευταίες «πρωτοβουλίες» της συγκυβέρνησης και η αντίδραση-απάντηση των αγορών τη φέρουν πιο στριμωγμένη στη γωνία.
Στην πραγματικότητα οι κυβερνητικοί αυτοσχεδιασμοί έρχονται να προσθέσουν επιχειρήματα στους δανειστές, που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη και δεν μπορεί, ασφαλώς, να καλύψει μόνη τις ανάγκες της από τις αγορές.     ΠΗΓΗ       Ελευθεροτυπία        

Δεν υπάρχουν σχόλια: