Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ....ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ !!!

Μυρίζει μπαρούτι το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Η τρόικα γνωρίζει ότι αυτή η αξιολόγηση θα είναι η τελευταία στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος στήριξης και σκοπεύει να εντείνει τις πιέσεις για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι απαιτήσεις της.
 Οι κυβερνητικοί λεονταρισμοί περί άτακτης φυγής από το πρόγραμμα, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα, έχουν φέρει την Αθήνα να εκκινεί από δύσκολη θέση στη διαπραγμάτευση. Η επιλογή για κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα στοίχισε στην ελληνική πλευρά το πλεονέκτημα της εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, οι οποίοι πλέον εμφανίζονται ως ιδιαίτερα καχύποπτοι.
Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι δανειστές είναι ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί μια αλλαγή σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών από την επόμενη χρονιά, θα πρέπει πρώτα να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες κατά την παρούσα αξιολόγηση. Επιχειρούν να μην αφήσουν καμιά ανοιχτή «χαραμάδα», όπως θα ήθελε η κυβέρνηση μεταθέτοντας καυτά ζητήματα για αργότερα.
Η τρόικα αξιώνει να μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα, που εκκρεμούν από προαπαιτούμενες δράσεις. Μεγαλύτερο αγκάθι είναι το Ασφαλιστικό, που επανήλθε στη διαπραγμάτευση, με την κυβέρνηση φοβούμενη το πολιτικό κόστος να εμφανίζεται διατεθειμένη για υπαναχωρήσεις με αντάλλαγμα να παραπεμφθεί για αργότερα, όπως και το θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Υπό τις παρούσες συνθήκες το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων είναι ιδιαίτερα πιεστικό. Το μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου με στόχο να ξεκινήσει συζητήσεις για το χρέος και τη «νέα σχέση» Ελλάδας-δανειστών κατά τη σύνοδο κορυφής.
Προσπαθούν να εμφανίζονται στην κυβέρνηση αισιόδοξοι, ωστόσο το σκληρό πρέσινγκ από το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες δείχνει ότι κινούνται σε τεντωμένο σχοινί. Αυτή την ώρα, η αγωνία της συγκυβέρνησης δεν είναι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς μέχρι τότε πολλά μπορεί να συμβούν. Είναι σίγουρο ότι οι δανειστές θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο πίεσης προς την Αθήνα, δοθείσης της ευκαιρίας από τους πολιτικούς ακροβατισμούς της κυβέρνησης, η οποία με επιπόλαιους χειρισμούς κατάφερε να βρίσκεται στριμωγμένη στη γωνία.         ΠΗΓΗ      Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: