Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ & ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ''HANDELSBLATT'' !!!

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στηλιτεύει τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία -όπως αναφέρει ο αρθρογράφος- λιγότερες από 48 ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της αιφνιδίασε τους εταίρους της με την απόφασή της να ματαιώσει «σημαντικά τμήματα» του συμφωνηθέντος προγράμματος λιτότητας και «εξασθένησε» με τη στάση της το «έως τώρα κοινό μέτωπο της ΕΕ κατά της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία».

Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, «αν οι Έλληνες επιβάλουν αυτήν τη γραμμή, θα μπορούσε να μετατραπεί η ΕΕ από μία πολιτική κοινότητα σε μία αυτοκαταστροφική αγέλη εθνικών κρατών. Γι' αυτό οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην επιτρέψουν να τους εμπλέξει ο Τσίπρας σε ένα σπιράλ εκατέρωθεν απειλών. Εν τέλει οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχουν καλύτερα ‘χαρτιά': Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μία μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζές της, ούτε μπορεί ο Τσίπρας να δανειστεί χρήματα από τις κεφαλαιαγορές για τις ακριβές προεκλογικές του υποσχέσεις. Ούτε οι έλληνες ψηφοφόροι του έδωσαν την εντολή να μετατρέψει τη γενέτειρα της δημοκρατίας σε υποτελή του αυταρχικού Πούτιν. Η προσπάθειά του να εκβιάσει, εφόσον την εννοεί πραγματικά, είναι επομένως μία μεγάλη μπλόφα».                                    
Η Die Welt του Βερολίνου επισημαίνει σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της ότι «αν η πολιτική του Τσίπρα έχει επιτυχία, τότε θα αισθανθούν δικαιωμένοι και οι υπόλοιποι αριστεροί και δεξιοί εθνικιστές στην Ευρώπη. Όσο μεγαλύτερες οι επιτυχίες του, τόσο πιο μεγάλοι οι πόθοι. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην ευρωζώνη θα γίνονταν αβάσταχτα ισχυρές. Σε βάρος του συνόλου της κοινότητας».                                                                  
Σχολιάζοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, η Berliner Zeitung, υπογραμμίζει ότι ένα «κούρεμα δεν είναι πανάκεια». Η εφημερίδα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει την εξόφληση των διμερών της δανείων το 2020 και των δανείων από τον προσωρινό μηχανισμό σταθερότητας EFSF το 2023. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «τα επιτόκια είναι ήδη τόσο χαμηλά ώστε περαιτέρω ελάφρυνση δεν θα επέφερε σχεδόν τίποτα». Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «είναι πιθανό να γίνει ένα κούρεμα κάποια στιγμή. Αλλά αυτό δεν αποτελεί εργαλείο διαχείρισης των προκλήσεων που πιέζουν αυτήν την ώρα».

«Η βαθιά πτώση της Ελλάδας οφείλει να αποτελέσει έναυσμα για σκέψη», σημειώνει σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι «η εργασία της τρόικας θεωρούνταν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες λίγο ή πολύ ιερή. Η κριτική αντιμετωπιζόταν τις περισσότερες φορές με την καχυποψία ότι επιδιώκεται μία χαλάρωση των όρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Οι δανειστές ήθελαν να βάλουν σε τάξη τους αριθμούς, δεν ήταν πρόθυμοι να ακούσουν τις κοινωνικές επιταγές της χώρας. (…) Δυστυχώς, το τέλος του μαρασμού δεν είναι ορατό. Παλαιότερα προερχόταν από την Ελλάδα ένας οικονομικός κίνδυνος μετάδοσης, σήμερα είναι πολιτικός».                                                                  
Mε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο εξώφυλλό του κυκλοφορεί σήμερα το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel. Τίτλος του: «Ο εφιάλτης της Ευρώπης Αλέξης Τσίπρας: Οδηγός στο αντίθετο ρεύμα». Στο κεντρικό άρθρο του πολυσέλιδου αφιερώματος για την νέα ελληνική κυβέρνηση και τις προθέσεις της, σημειώνεται: «Άγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αναζητήσουν τον συμβιβασμό. Η γερμανική πλευρά πρέπει να δείξει κατανόηση. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους οι γερμανοί αντιμετωπίστηκαν με τόση κατανόηση που και εκείνοι πρέπει να κάνουν τώρα το ίδιο. Η αλληλεγγύη παραμένει ζητούμενο παρά τα όποια λάθη των Ελλήνων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να αθετήσει τις συμφωνίες με την ΕΕ. Ένα κούρεμα δεν είναι δυνατό, διότι αυτό θα οδηγούσε Πορτογάλους και Ισπανούς σε παρόμοια αιτήματα που δεν θα ήταν σε θέση να ικανοποιήσει η ΕΕ. Μια επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων είναι βέβαια εφικτά. Καμία πλευρά δεν θα πρέπει ωστόσο να απορρίψει τη ρητορική της προσέγγισης».       
                                                                       «Τι έκπληξη, δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι σ” έναν λαό όπως φέρθηκε η Ε.Ε. στην Ελλάδα και να περιμένεις να μην επαναστατήσει», αναφέρει στο άρθρο του στη Wall Street Journal, ο αρθρογράφος Holman Jenkins.                                      Ο Guardian, με τη σειρά του, αναμετέδωσε σχόλιο της ανταποκρίτριάς του στην Αθήνα, Ελένα Σμιθ: «Η επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα τελείωσε με μία απίστευτη αντιπαράθεση, όταν ο Βαρουφάκης τον πάγωσε με τη δήλωση για την Τρόικα. Ο Ολλανδός έμοιαζε εξοργισμένος, ενώ έσκυψε εμπρός και ψιθύρισε κάτι στο αυτί του Βαρουφάκη, στο οποίο ο Έλληνας υπουργός δεν απάντησε.
                                                    Το βρετανικό BBC τονίζει πως ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αριστεράς στην Ελλάδα, δεν θα διαπραγματευτεί με την Τρόικα.                                                                                                   Η πορτογαλική Jornal do Noticias αναφέρει ότι η Αθήνα απορρίπτει την Τρόικα ως συνομιλήτρια, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην ένταση που επικρατούσε, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη και του πρόεδρου του Eurogroup.                                                                      
Η γαλλική Le Réplublicain Lorrain σημειώνει με αφορμή το δείπνο εργασίας Μέρκελ, Ολάντ και Σουλτς στο Στρασβούργο: «Στην κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις ΕΕ και Ελλάδας, ο Φρανσουά Ολάντ δεν μπορεί να αφήσει τους Έλληνες να πιστέψουν ότι στηρίζει μόνο εκείνους, για να εξασφαλίσει για τον εαυτό του μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων έναντι της Γερμανίας. Την ίδια στιγμή η Άγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να εμφανίζεται ανυποχώρητη, από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους. Το χρέος είναι τόσο υψηλό που μια αποπληρωμή του είναι αδύνατη».                                                                                                Η ισπανική El Mundo παρατηρεί με αφορμή την προσέγγιση ελληνικής κυβέρνησης και Ρωσίας: «Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να πραγματοποιήσει, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, μια φυγή προς τα εμπρός. Με την προσέγγιση της Ρωσίας θέλει να πιέσει την ΕΕ. Επέλεξε όμως τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Η ευρωζώνη είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι το 2012. Η έκταση των περικοπών είναι συζητήσιμη. Όχι όμως και η αναγκαιότητά τους», καταλήγει η ισπανική εφημερίδα.            
Αν όμως η «Ευρώπη» καταπνίξει την αναθεωρητική, φιλοευρωπαϊκή, συνεργατική, συμβιβαστική ελπίδα που φέρνει στο τραπέζι η νέα ελληνική κυβέρνηση τότε το μέλλον της βρίσκεται στις άλλες εθνικιστικές «ελπίδες» που υπερασπίζονται η Λεπέν, ο Φάρατζ και τα ουγγρικά φασιστικά κόμματα. Τότε, και μόνο τότε, η ελίτ της Ευρώπης θα καταλάβει τι διαφορά έχει ο λαϊκιστής από το φιλολαϊκό.Ωστόσο επειδή η έκβαση αυτής της ιδιότυπης και πρωτότυπης μάχης μας ενδιαφέρει και θα ορίσει τις ζωές μας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο φαίνεσθαι: Έχει σημασία να γίνει κατανοητό ότι τον εκβιασμό δεν τον ασκεί η ελληνική πλευρά αλλά η ευρωπαϊκή.        

Δεν υπάρχουν σχόλια: