Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ....ΣΤΗ '''ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ'' ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ !!!

Με την επιθυμία «ασέλγειας πάνω σε πτώμα» θα μπορούσαν να παραλληλιστούν οι απαιτήσεις των εταίρων – δανειστών μετά και την τελευταία συνάντηση Τσίπρα – Γιουνκέρ. Οι «θεσμοί» επιμένουν σε νέα υφεσιακά μέτρα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα λόγω των μνημονιακών μέτρων έφτασε να κατέχει την πρώτη θέση στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, στη «μαύρη λίστα» της φτώχειας.
Συνολικά, περίπου 3.861.414 πολίτες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας προσπαθώντας να επιβιώσουν με λιγότερα από 418,6 ευρώ το μήνα, με βάση τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σε αρκετές περιπτώσεις τα εισοδήματα είναι κατά πολύ χαμηλότερα από τον «πήχη» της φτώχειας, έως και μηδενικά.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα, η Ελλάδα κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας, ανάμεσα στο σύνολο των 18 κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2013 (τα δεδομένα αυτά δεν αναμένεται ότι διαφέρουν σημαντικά από την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί το 2015), τον κίνδυνο της φτώχειας αντιμετωπίζει το 35,7% του πληθυσμού.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας το οποίο βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε από το 2009 μέχρι και το 2013 κατά 897.000 άτομα, δηλαδή παρουσίασε αύξηση της τάξης του 30%.

Στη δεύτερη θέση της «μαύρης λίστας» των χωρών της Ευρωζώνης με τους πιο φτωχούς πληθυσμούς είναι η Λετονία με 35,1% και αμέσως μετά ακολουθεί η Λιθουανία με 30,8%.
Αντιθέτως, στην Ολλανδία αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας μόλις το 15,9% του πληθυσμού, στην Φινλανδία το 16% και στη Γαλλία το 18,1%.
4 στους 10 υφίστανται υλικές στερήσεις
Ένα ακόμη στοιχείο της έρευνας την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ αφορά στα άτομα τα οποία υφίστανται υλικές στερήσεις. Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό του πληθυσμού με υλικές στερήσεις από 23% το 2009, «εκτοξεύτηκε» το 2013 στο 37,3%. Ο δείκτης με το «ποσοστό ατόμων με υλικές στερήσεις» εκτιμά το επίπεδο διαβίωσης μετρώντας το ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά ή στερείται λόγω οικονομικής αδυναμίας τουλάχιστον 3 από ένα κατάλογο 9 αγαθών και υπηρεσιών:
– Πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως ενοίκιο ή δόση δανείου, πάγιοι λογαριασμοί (ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αερίου κλπ.), δόσεις πιστωτικών
καρτών ή δόσεις δανείου για οικοσκευή, διακοπές κλπ., ή αγορές με δόσεις κύριας κατοικίας
– Διακοπές για μία εβδομάδα
– Διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας
– Έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες αξίας, περίπου, 540 ευρώ
– Τηλέφωνο (περιλαμβάνεται και το κινητό τηλέφωνο)
– Έγχρωμη τηλεόραση
– Πλυντήριο ρούχων
– ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο
– Ικανοποιητική θέρμανση.                                                              
ΤΟΥ ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: