Εάν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την αξιολόγηση πρέπει να επιδείξει ψηφισμένα μέτρα για μετά το 2018 ύψους έως και 4,5 δις ευρώ.
Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια νομοθέτηση διότι θα δέσμευε τις μελλοντικές κυβερνήσεις μετά το 2019, και διότι πρωτίστως δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες.
«Δεν είναι δυνατόν να ζητάς να νομοθετήσει μια χώρα για το τι θα κάνει το 2019 και μετά. Με τον τρόπο αυτό παραγκωνίζονται οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
τον Ευκλείδη Τσακαλώτο φαίνεται πως στήριξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, οποίος δήλωσε πως δεν είναι λογικό να ζητείται κάτι τέτοιο από την Ελλάδα.
Στον αντίποδα, προσερχόμενος στο κτίριο της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε προκατέβαλε αρνητικά για την Ελλάδα το κλίμα της συνεδρίασης διαβεβαιώνοντας από τη μία ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί και λέγοντας από την άλλη πως η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα από αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί.
Η κυβέρνηση απαντά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα για μετά το 2018 και δηλώνει ότι η προσπάθεια για το κλείσιμο της αξιολόγησης συνεχίζεται.
Στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, μετά την αποστολή τους στην Αθήνα το Δεκέμβριο.
To Εurogroup απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές αρχές και στους θεσμούς να επανεκκινήσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα αποδέχονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Μια τέτοια συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου