Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το Αμβούργο. Οι διαδηλωτές επεφύλασσαν στους ήγέτες του κόσμου μια «κολασμένη» υποδοχή. Ο πόλεμος μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης και συνεχίζεται ακόμη, 24 ώρες μετά, με εκατοντάδες τραυματίες, βόμβες μολότοφ, φωτιές και πυρπολημένα περιπολικά. Εγκλωβισμένη στο ξενοδοχείο της η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, έχασε ακόμα και την κρουαζιέρα των πρώτων κυριών, υπό τον φόβο των διαδηλωτών που καραδοκούν. Οι συγκρούσεις θέτουν σε δοκιμασία τις δυνάμεις της τάξης που ζητούν ενισχύσεις.
Τα θέματα- αγκάθια
◼ Η πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να πιέσει τον Κινέζο ομόλογο του να ασκήσει μεγαλύτερη «επιρροή» στην Πιονγιάνγκ.◼ Η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να είναι στην κορυφή της ατζέντας η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή, έχοντας ήδη υποσχεθεί να υπερασπιστεί την συμφωνία του Παρισιού μετά την απόφαση του Τραμπ να πάρει πίσω την υπογραφή που είχε βάλει ο προκάτοχος του Ομπάμα. Σύμμαχο της σε αυτό το θέμα- κατά δήλωση της - θα έχει και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
◼ Ο Τραμπ έχει να αντιμετωπίσει και την εντονη δυσαρέσκεια κυρίως της Γερμανίας και της Κίνας για την προστατευτική του πολιτική στο εμπόριο, με τον γνωστό του σλόγκαν «αγοράστε Αμερικανικά προιόντα, προσλάβετε Αμερικανούς». Προειδοποιήσεις για το θέμα αυτό έχουν απευθύνει και οι Ντόναλντ Τουσκ και ζαν Κλοντ Γιούνκερ απειλώντας την Ουάσιγκτον με αντίποινα εάν επιβληθούν δασμοί στα προιόντα χάλυβα όπως έχει υποσχεθεί ο Τραμπ. Πριν αρχίσει η σύνοδος ο Γιούνκερ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ε.Ε. βρίσκεται «σε θέση μάχης».
«Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες» τόνισε, « αλλά θα είναι θέμα ημερών εάν χρειαστεί να απαντήσουμε με αντίμετρα». Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες μπορεί τα αντίμετρα να αφορούν μεταξύ άλλων και το αμερικανικό ουίσκι...
◼ Δύσκολη θα είναι και η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δυο ηγέτες διαφωνούν σε πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής: από την Συρία και την Ουκρανία μέχρι την Βόρεια Κορέα. Μόλις χθες ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε την Μόσχα ότι λειτουργεί σαν αποσταθεροποιητική δύναμη.
◼ Κρίσιμη θα είναι και η συνάντηση του Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο: οι δυο τους διαφωνούν στην στρατηγική τους απέναντι στην Βόρεια Κορέα, το εμπόριο, τις πωλήσεις όπλων και το θέμα των χωρικών υδάτων της Κίνας.
◼ «Παγωμένη» είναι η ατμόσφαιρα και μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ και του Ταγίπ Ερντογάν. Οι σχέσεις Αγκυρας- Βερολίνου βαίνουν από το κακό στο χειρότερο μετά την απόπερια πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.
◼ Οι χώρες των Brics (Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία, Νότιος Αφρική) ζητούν πιο «ανοιχτή» παγκόσμια οικονομία, ενώ ο Πούτιν ζητά περισσότερη συνεργασία στο θέμα της τρομοκρατίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου