Ειδικότερα, για την προστασία του οικολογικού αποθέματος του Κορινθιακού Κόλπου, από τη νοητή ευθεία που συνδέει τον Ψαθόπυργο με τη Ναύπακτο έως τον Ισθμό της Κορίνθου, επίκειται εντός του Αυγούστου η ένταξη της περιοχής στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Αυτή η πράξη, πέρα από κάλυψη ευρωπαϊκής υποχρέωσης της χώρας -είναι και τυπική υποχρέωση- αποσκοπεί να αποκαταστήσει και να βελτιώσει τις οικολογικές λειτουργίες της θαλάσσιας περιοχής, μέσα από τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα αναπτύσσονται με συγκεκριμένους κανόνες, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα για την καλύτερη παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων, με τη δημιουργία φορέα διαχείρισης αυτής της περιοχής.
Η ενίσχυση του νομικού πλαισίου για τον Κορινθιακό δεν είναι, όμως, μόνο η ένταξή του στο Natura. Επίκειται και τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τις Προστατευόμενες Περιοχές, που προγραμματίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος τον Οκτώβριο. Με τις επικείμενες τροποποιήσεις, η χώρα θα αποκτήσει, επιτέλους, Φορείς Προστασίας Περιβάλλοντος.
Ταυτόχρονα, εξελίσσεται πρόγραμμα για 200 βιολογικούς (καθαρισμούς) και αποχετεύσεις σε μικρούς οικισμούς την επόμενη τριετία για όλη την Ελλάδα, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, αλλιώς το 2020 η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα.
Επίσης, προωθείται άμεση νομοθετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να είναι δυνατό να τοποθετηθούν πλωτά μέσα προστασίας των λουόμενων και να μπορούν τουριστικές εγκαταστάσεις να τοποθετήσουν δίχτυα στις ακτές που είναι πολυσύχναστες, ως ένα άμεσο μέτρο. Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προωθήσει αυτήν τη δυνατότητα με τροπολογία που θα ψηφιστεί έως το τέλος της εβδομάδας από τη Βουλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου