Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Η ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!!

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ οξύνει τη διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων και μετριάζει τη χαρά των Χριστουγέννων. Δεκάδες προσκυνητές θα έκαναν ουρά αυτές τις ημέρες μπροστά από τον Πανάγιο Τάφο στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσουν στον τόπο που σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση τάφηκε και εν συνεχεία αναστήθηκε ο Ιησούς.Πολλοί θα γονάτιζαν για να αγγίξουν με το πρόσωπό τους την επιτύμβια πλάκα. Ορισμένοι θα έκλαιγαν από συγκίνηση. Ο αριθμός τους δεν είναι όμως τόσο μεγάλος όσο συνήθως. Η κρίση της Ιερουσαλήμ και τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών ρίχνουν βαριά σκιά στους εορτασμούς των φετινών Χριστουγέννων στην «Ιερή Πόλη». Τόσο το ισραηλινό όσο και το παλαιστινιακό υπουργείο Τουρισμού επισημαίνει ότι δεκάδες ομάδες προσκυνητών ματαίωσαν την επίσκεψή τους στους Αγίους Τόπους εξαιτίας των ανησυχητικών εξελίξεων. Και οι έμποροι στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ διαμαρτύρονται για μειωμένες πωλήσεις τις ημέρες ενόψει των Χριστουγέννων.
«Υπάρχουν παντού λιγότεροι τουρίστες», παρατηρεί ο Βατζί Νουσέιμπα που φρουρεί, όπως ο ίδιος λέει, εδώ και 40 χρόνια την είσοδο του Ναού της Αναστάσεως. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «καλά θα έκανε να αφήσει ήσυχη την Ιερουσαλήμ», σχολιάζει εκνευρισμένος ο 67χρονος, προσθέτοντας ότι «μερικές φορές είναι καλύτερα να κρατάς το στόμα στο κλειστό». Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει στις 6 Δεκεμβρίου την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ έριξε νέο λάδι στη φωτιά της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα της πόλης - που είχε καταλάβει το 1967 το Ισραήλ - προκειμένου να αποτελέσει πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Η κίνηση του αμερικανού προέδρου προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες, νέα αιματηρά περιστατικά αλλά και διεθνή κριτική. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τόνισε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ότι εξαιτίας της απόφασης Τραμπ οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να κάνουν δεκτό ένα αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης.                                                                                         

Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι εξέπνευσαν στη Γάζα    

Η κτηνωδία συνεχίζεται. Το έγκλημα δεν έχει τέλος. Το Ισραήλ δολοφονεί Παλαιστινίους με τις ευλογίες των ΗΠΑ και την προκλητική ανοχή της ΕΕ. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε σήμερα (Κυριακή) ότι άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας των τραυμάτων που είχαν υποστεί σε προηγούμενες συγκρούσεις με ισραηλινά στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, πρόκειται για τον 20χρονο Μωάμεθ Ντάντου και τον 28χρονο Σαρίφ Σαλάς.

Με τους παραπάνω δύο θανάτους, αυξάνεται σε 12 ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, από τις 6 Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισε ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, την πόλη της Ιερουσαλήμ. 
Οι περισσότεροι από τους θανάτους έχουν λάβει χώρα στη Γάζα, όπου οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούονται με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος του συνοριακού φράχτη. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν δύο μαχητές της Χαμάς που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
DW

Δεν υπάρχουν σχόλια: