Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ ΤΕΛΟΣ....ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !!!

Κάθε αρχή και δύσκολη, πολύ περισσότερο όταν αυτή η αρχή αυτή αφορά την καθημερινότητα κάνοντας την πιο ακριβή. Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας που συνοδεύτηκε από την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους δεν μπορεί να πει κανείς ότι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίσθηκαν στα μίνι μάρκετ και τους φούρνους καθώς εκεί ένα μεγάλο μέρος του κόσμου πηγαίνει για στάνταρ αγορές ενός με δύο προϊόντα (π.χ. ένα γάλα) και το τέλος των 0,04 ευρώ γίνεται πιο ορατό λόγω της χαμηλής τιμής των προϊόντων. Αποτέλεσμα ήταν οι πωλήτριες - ταμίες να λειτουργούν ως "κυματοθραύστες" στον θυμό και στην οργή των πελατών που έβλεπαν ότι έφευγαν με λιγότερα χρήματα στο πορτοφόλι από ότι είχαν υπολογίσει.
Στα σούπερ μάρκετ η κατάσταση ήταν πιο ομαλή. Και εδώ όμως δεν έλειψαν τα παρατράγουδα. Αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι θυμήθηκαν το "τέχνασμα" στο οποίο είχαν καταφύγει όταν είχαν πρωτοέλθει τα Lidl στην Ελλάδα και ως γνωστόν χρέωναν από την αρχή την πλαστική σακούλα.
Ως γνωστόν στα σούπερ μάρκετ διατίθενται ακόμη και σήμερα (και θα διατίθενται) δωρεάν πλαστικές σακούλες. Είναι αυτές που υπάρχουν στα τμήματα της μαναβικής και ο καταναλωτής βάζει τα φρούτα και τα λαχανικά του προς ζύγιση. Αυτές τις σακούλες χρησιμοποίησαν αρκετοί ώστε να βάλουν και τα υπόλοιπα ψώνια τους, τουλάχιστον τα όχι και τόσο βαριά και ογκώδη καθώς τόσο το μέγεθος όσο και η αντοχή από τις συγκεκριμένες σακούλες είναι περιορισμένη.                                

Τι εναλλακτικές υπάρχουν;

Οι έμποροι από την 1η Ιανουαρίου 2018 υποχρεούται να δίνουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να εφοδιάζονται από τα ταμεία τους με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς και να διευκολύνουν τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης στην υλοποίηση δράσεων ανακύκλωσης, συγκεντρώνοντας και αποθηκεύοντας προσωρινά τις λεπτές σακούλες μεταφοράς. Παράλληλα, οι δήμοι σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωση (ΕΟΑΝ) που είναι ο αρμόδιος φορέας του υπουργείου Περιβάλλοντος για την υλοποίηση του μέτρου, υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές και να προμηθεύουν το κοινό με επαναχρησιμοποιούμενες ή βιοαποδομήσιμες πλαστικές σακούλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: