ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΧΑΡΤΗ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Οι Γερμανοί εταίροι μας μέσω του Der Spiegel προκαλούν και πάλι τα
εκατομμύρια των Ελλήνων παντού στην οικουμένη, παρουσιάζοντας αλυτρωτικό
χάρτη των Σκοπίων και δηλώσεις ενός «ειδικού καθηγητή», ότι οι αρχαίοι
Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες …αλλά Βάρβαροι.
Το περιοδικό κάνει λόγο για αιώνια διαφωνία σχετικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και φιλοξενεί την εκτίμηση του ιστορικού Stefan Troebst που υποστηρίζει, πως αυτή η σύγκρουση είναι επικίνδυνη.Επιτρέπεται σε μία χώρα να υποδείξει σε μία άλλη το όνομα με το οποίο θα αυτοπροσδιορίζεται, διερωτάται το περιοδικό, αποφαινόμενο, πως οι Έλληνες το πράττουν ήδη.
Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο της Κυριακής (4/2/2018) το απέδειξαν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ.
Η διαφωνία επί του ονόματος μεταξύ της Ελλάδας και της «Μακεδονίας», όπως την αποκαλεί το Spiegel διαρκεί εδώ και 25 χρόνια έχοντας σοβαρές συνέπειες για τη FYROM.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ λόγω του ελληνικού αποκλεισμού.
Η Ελλάδα άσκησε επίσης βέτο σε μια ήδη συμφωνηθείσα προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το 2008.
Μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Zoran Zaev και ο Έλληνας ομόλογός του Αλέξης Τσίπρας θέλουν να βρουν μια λύση αλλά έχουν απέναντί τους Έλληνες εθνικιστές, που αντιδρούν στο σχέδιο αυτό.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό ο ιστορικός Stefan Troebst κάνει λόγο για παράλογη αντίδραση της Αθήνας στο όνομα του γειτονικού κράτους, καθώς όπως ισχυρίζεται, η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και δεκαετίες και έχει πολύ μεγαλύτερο στρατό από τη μικροσκοπική «Μακεδονία», όπως την αποκαλεί.
Συνεχίζοντας αναφέρει, πως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο τότε αρχηγός του γιουγκοσλαβικού κράτους Tito είχε διακηρύξει, πως ορισμένες παράκτιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης, ανήκουν στη Γιουγκοσλαβία.
Αυτό το επικαλέστηκαν το 1991,κύκλοι της «Μακεδονίας» όταν διακήρυξε την ανεξαρτησία της.
Τότε Έλληνες εθνικιστές πολιτικοί και μέρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αντέδρασαν αλλά κανείς σοβαρός πολιτικός στη «Μακεδονία» δεν θέτει σήμερα ρεβιζιονιστικές ή εδαφικές απαιτήσεις, σημειώνει
.Η προσφυγή των Σλαβομακεδόνων «Μακεδόνων» στην αρχαία ελληνική κληρονομιά, όπως για παράδειγμα η ονομασία του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» ήταν η αιχμή της πρόκλησης για τους Έλληνες, τονίζει ο Γερμανός ιστορικός.
Στο ερώτημα του περιοδικού εάν οι μεγάλοι γείτονες της ΠΓΔΜ, Ελλάδα , Σερβία Βουλγαρία και Αλβανία, αμφισβητούν την ύπαρξη ενός μακεδονικού έθνους, απαντά πως δεν αποτελεί έκπληξη,
Ο Troebst επισημαίνει, πως και τα τέσσερα κράτη θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την περιοχή ή ήθελαν να τα προσαρτήσουν στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας διαφορετικά επιχειρήματα - από γλωσσικά έως πολιτιστικά έως ιστορικά.
Ο ιστορικός εκτιμά, πως τώρα στα Σκόπια υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό, προκειμένου να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προσπάθεια, η οποία εάν δεν καρποφορήσει το μέλλον της μικροσκοπικής χώρας προδιαγράφεται δυσοίωνο.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας, υποστηρίζει πως η ΕΕ θα ερχόταν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς μία χώρα – μέλος της θα αποδείκνυε πως θέτει τα δικά της συμφέροντα πάνω από αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Επίσης ο Troebst κάνει λόγο για εύθραυστη ισορροπία στην ΠΓΔΜ, όπου υπάρχει μεγάλη αλβανική μειονότητα, που θα μπορούσε να στραφεί στα Τίρανα.
«Για παράδειγμα, μπορούν να υποστηρίξουν ότι η Αλβανία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ και έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει μέλος της ΕΕ από τη ‘’Μακεδονία’’, έτσι θέλουμε να είμαστε μέρος αυτής.», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Τότε το επικίνδυνο σενάριο μιας εσωτερικής αποσύνθεσης της ‘’Μακεδονίας’’ θα συνέβαινε κατά μήκος των εθνοτικών γραμμών, ισχυρίζεται ο Troebst.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου