Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

ΝΕΑ ''ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ'' ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ....ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Δ. ΒΙΤΣΑΣ !!!

Τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας για πρόσφυγες προανήγγειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ενώ ανέφερε ότι από την 1η Αυγούστου θα ξεκινήσει το μέτρο επιστροφής προσφύγων από τη Γερμανία βάση τη διμερή συμφωνία Αθήνας - Βερολίνου. Ο υπουργός, αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά,  είπε ότι το υπουργείο θα διαμορφώσει ''ικανοποιητικούς χώρους'' στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να υποδεχθούμε το κομμάτι των ανθρώπων που θα έρθει και γι αυτό θα επαναλειτουργήσουμε κάποια κέντρα.
«Θα δημιουργηθούν καινούρια ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 28 συνολικά εκ των οποίων τα 21 είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα οποία λογικά θα γίνουν το επόμενο διάστημα και με τις συμφωνίες που προωθούμε 24» ανέφερε ο υπουργός.

Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι το βασικότερο είναι η ανακατανομή να υπάρξει σε όλη την Ευρώπη. «Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής βγήκαν κάποια συμπεράσματα από όλους τους ηγέτες της ΕΕ. Ανάμεσα σε αυτά τα συμπεράσματα κι ώσπου να ολοκληρωθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου 4,( ζήσε Μάη μου ) μπορούν να γίνουν επιμέρους συμφωνίες, πολυμερείς ή διμερείς, ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Εμείς προχωρήσαμε και κάναμε μία συζήτηση πάνω σε 5 σημεία στα οποία καταλήξαμε στη συμφωνία» είπε ο υπουργός.
Βάσει των 5 σημείων θα πρέπει:
  • να ακολουθηθεί ο ευρωπαϊκός δρόμος
  • να βοηθηθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής αλλά και οι βασικές χώρες προορισμού
  • επιπλέον μέτρα σε περίπτωση επανάληψης της προσφυγικής κρίσης του 2015
  • ενεργοποίηση διαδικασιών του Δουβλίνου την 1η Αυγούστου
  • τα αιτήματα των επανενώσεων οικογενειών από Ελλάδα και Ισπανία, που έχουν γίνει δεκτά από τη Γερμανία, και έχουν παγώσει στην υλοποίησή τους θα αρχίσουν να υλοποιούντα

Δεν υπάρχουν σχόλια: