Την προηγούμενη εβδομάδα, συνεργεία του δήμου Πατρέων, ξεκίνησαν εργασίες ανάπλασης στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες συνοικίες της πόλης, η οποία δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα επί Ενετοκρατίας !
Για πάρα πολλά χρόνια αυτή η ιστορική γειτονιά δίπλα από το κέντρο λειτουργούσε ως γκέτο, με τους κατοίκους της ( απόγονοι των τσιγγάνων που εγκατέστησαν εκεί οι Βενετοί ) να ζουν απομονωμένοι από το υπόλοιπο τμήμα της κοινωνίας.
Με την πάροδο των χρόνων άρχισε σιγά σιγά η ενσωμάτωση της γειτονιάς (΄΄Γύφτικα΄΄ συνηθίζουν να τη λένε από παλιά μέχρι και στις μέρες μας οι Πατρινοί) με την υπόλοιπη πόλη. Άλλωστε, το 1924 απέκτησαν και γείτονες, αφού δίπλα τους χτίστηκε ο πρώτος προσφυγικός συνοικισμός για τη στέγαση των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής.
Τα τσίγκινα παραπήγματα, τα πλινθόκτιστα μικρά σπιτάκια με τις ΄΄τούρκικες τουαλέτες΄΄ μαρτυρούν τις συνθήκες απόλυτης ένδειας που βιώνουν δεκάδες οικογένειες στην Αγία Αικατερίνη, δίχως όμως ποτέ να παραπονεθούν για την εικόνα εγκατάλειψης της γειτονιάς τους και να απαιτήσουν τη βελτίωση του επιπέδου ζωής τους.
Πρώτη φορά που ένιωσαν ισότιμοι δημότες, ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 όταν ο αείμνηστος δήμαρχος Θεόδ. Άννινος αποφάσισε να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις κατοίκων της συνοικίας (άνδρες και γυναίκες) στον τομέα καθαριότητας του δήμου.
Επικρίθηκε για την επιλογή του αυτή από την αστική τάξη της πόλης ο φίλα προσκείμενος στο ΚΚΕ, Θ.Άννινος. Δεν πτοήθηκε όμως από τις ρατσιστικού τύπου επικρίσεις αφού, για πολλά χρόνια, συνέχιζε να προσλαμβάνει υπαλλήλους στην καθαριότητα από τα ΄΄Γύφτικα΄΄.
Για την επιλογή του δικαιώθηκε γιατί, πριν δώσει την ευκαιρία στη δουλειά και στο εισόδημα κάθε οικογένειας, η ακραία φτώχεια που επικρατούσε εκεί, είχε ως φυσικό επακόλουθο την έξαρση της παραβατικότητας. Όταν, όμως, μπήκαν στη δουλειά η Αγία Αικατερίνη έγινε φιλήσυχη και οι κάτοικοί της ανενόχλητοι γείτονες.
Έφαγαν ψωμί χάρη στον Άννινο γι αυτό και ο επί τέσσερις θητείες δήμαρχος Πατρέων, λατρεύτηκε εκεί όσο κανείς άλλος. Αλησμόνητες έχουν μείνει οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του Άννινου στην ιστορική συνοικία , όπου κάθε φορά γνώριζε την αποθέωση !
Δεν ήταν μόνο ότι πρόσφερε δουλειά σε μια ολόκληρη γειτονιά, αλλά επιθυμία του ήταν να βελτιώσει και τις συνθήκες διαβίωσης. Αξέχαστη έμεινε μία ομιλία του προς τους κατοίκους όπου χαριτολογώντας τους είπε ΄΄εδώ θα γίνει το Μικρό Παρίσι΄΄ ! Η υπόσχεσή του τηρήθηκε με ανάπλαση που σχεδίασε ο ίδιος ως πολιτικός μηχανικός και για πρώτη φορά είδαν έργα από το δήμο.
Ο Άννινος αποχώρησε από τον δημαρχιακό θώκο το 1986. Έκτοτε λησμονήθηκε και η συνοικία παραμένοντας για χρόνια στα…αζήτητα.
Η συγκυρία το΄φερε 32 χρόνια μετά στο τιμόνι του δήμου να είναι ένας άλλος κομμουνιστής δήμαρχος, ο Κώστας Πελετίδης, ο οποίος φαίνεται πως έψαχνε την ευκαιρία ώστε να βάλει κι αυτός τη δική του σφραγίδα στα ξακουστά Γύφτικα.
Του παρουσιάστηκε τώρα η ευκαιρία με τις προσλήψεις εργαζομένων στο δήμο οκτάμηνης διάρκειας και δεν άφησε να πάει χαμένη.
Πριν μερικούς μήνες ζήτησε από τους συνεργάτες του να ετοιμάσουν σχέδιο ανάπλασης και να αναλάβουν συνεργεία της Αυτεπιστασίας ν΄αλλάξουν την εικόνα αυτής της συνοικίας. Οι εργασίες ξεκίνησαν και περιλαμβάνουν ασφαλτοστρώσεις, πλακοστρώσεις σε σοκάκια και πεζοδρόμια, διαμόρφωση νέας πλατείας με πράσινο, παγκάκια και παιδική χαρά, πυκνό φωτισμό σε όλη τη γειτονιά, εργασίες ελαιοχρωματισμού κλπ.
Αυτά μπορούν να γίνουν όταν η πολιτική ιδεολογία που πρεσβεύει ένας δήμαρχος έχει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του και δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους σε λευκούς και μελαμψούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου