Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΑΡΩΝ. Ο ΦΑΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ - ΡΙΟΥ ΑΧΑΙΑΣ !!! [ video ]

Ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα μνημεία που δίνουν το στίγμα της Ελλάδας και την περίοπτη θέση που κατείχε ανέκαθεν η χώρα μας στην παγκόσμια ναυτική ιστορία αργοσβήνει, παραδομένο στη φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη. Στο ελληνικό φαρικό δίκτυο ανήκουν 120 πέτρινοι παραδοσιακοί φάροι, η κατασκευή των οποίων χρονολογείται μετά την Επανάσταση του 1821. Είχαν σχεδιαστεί ώστε πέραν της φωτιστικής πηγής τους να διαθέτουν και ανάλογους χώρους για τη διαμονή του φαροφύλακα αλλά και για την αποθήκευση πετρελαίου,τροφίμων κ.λ.π. Σήμερα Κυριακή 19 Αυγούστου 2018, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, θα δοθεί η δυνατότητα επίσκεψης από το κοινό (από τις 10.00 έως 20.00) στους ακόλουθους Φάρους:
1.Αγ. Νικόλαος – Κέα
2.Ακρωτήρι – Θήρα
3.Αρκίτσα – Φθιώτιδα
4.Μουδάρι – Κύθηρα
5.Βρυσάκι – Λαύριο
6.Γερογόμπος – Κεφαλλονιά
7.Γουρούνι – Σκόπελος

8.Δρέπανο – Πάτρα
9.Δρέπανο – Χανιά
10.Κασσάνδρα – Χαλκιδική
11.Κατάκολο – Ηλεία
12.Κερί – Ζάκυνθος

13.Κρανάη – Γύθειο
14.Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη
15.Μελαγκάβι – Λουτράκι
16.Πλάκα – Λήμνος
17.Κόρακας – Πάρος
18.Κοκκινόπουλο – Ψαρά
19.Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη

20.Ταίναρο – Λακωνία
21.Κόπραινα – Άρτα
22.Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα
23.Μονεμβασιά – Λακωνία

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναφορικά με την σημασία των Φάρων και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη Ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των Φαροφυλάκων.

Ο ΦΑΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ - ΡΙΟΥ ΑΧΑΙΑΣ

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1880. Το ύψος του πύργου του ειναι 9,6 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 8,5 μέτρα.

Η πρόσβαση στον φάρο που είναι εγκατεστημένος στο Δρέπανο γίνεται οδικώς από την Πάτρα.Tο Δρέπανο βρίσκεται 12 χιλιόμετρα από την Πάτρα, μεταξύ των χωριών Aραχωβίτικα και Ψαθόπυργος (παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Πατρών) και περίπου στο μέσο της διαδρομής Πάτρας-Aιγίου.

Tο υλικό της παραλίας του Δρεπάνου είναι χαλικάκι και βότσαλο διαθέτοντας μία ξεχωριστή ομορφιά. O φάρος και η μικρή χερσόνησος είναι σημεία που δίνουν ξεχωριστή όψη στο όλο τοπείο. Πρέπει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια, στην παραλία του Δρεπάνου διοργανώνονται συχνά αγώνες windsurfing.

O φάρος καταστράφηκε από τους Γερμανούς κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναλειτούργησε μετά το 1945 αφού ξαναεπισκευάστηκε από το Ελληνικό Ναυτικό.
ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ....



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: