Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΑΤΡΑ : ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΖ ΜΕ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ !!!

Η Πάτρα αποκτά, σύντομα, έναν ασφαλή ποδηλατόδρομο, διπλής κατεύθυνσης, δίπλα στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Ο ποδηλατοδρόμος θα ξεκινάει από την Πλαζ και μέσω των παραλιακών οδών Ηρώων Πολυτεχνείου, Όθωνος - Αμαλίας και Ακτής Δυμαίων θα καταλήγει στο Νότιο Πάρκο και το νέο λιμάνι. Οι εγκρίσεις των μελετών ολοκληρώνονται και το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο 2018.
Ο νέος ποδηλατόδρομος αναμένεται να συμβάλει στην ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, αλλά και να το συνδέσει με το κέντρο της πόλης, μέσω των πεζόδρομων Ρήγα Φεραίου, Κανάρη και Τριών Ναύαρχων.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά, ο δήμος είναι έτοιμος να ξεκινήσει το έργο, αφού υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ύψους 500.000 ευρώ, μέσω του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Επίσης, όπως λέει ο αντιδήμαρχος, «η Πάτρα αποκτά για πρώτη φορά έναν πολύ μεγάλο ποδηλατόδρομο διπλής κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αφού θα διαθέτει κράσπεδο, ώστε να διαχωρίζεται από τον δρόμο, καθώς και την απαραίτητη σήμανση». Ακόμη, θα υπάρχει πρόβλεψη για την προσαρμογή του υφιστάμενου συστήματος φωτεινής σηματοδότησης.
Ταυτόχρονα, όπως εκτιμάται από τον δήμο, η κατασκευή ενός ασφαλούς δικτύου ποδηλατόδρομου θα εξασφαλίζει σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης την ασφαλή αστική μετακίνησή τους για δουλειά ή για αναψυχή. Επιπλέον θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου, με δεδομένο ότι αφενός η διαδρομή διέρχεται από την παραλιακή ζώνη και αφετέρου συνδέει το κέντρο της Πάτρας με δύο μεγάλους χώρους αναψυχής, την πλάζ με το νότιο πάρκο.
Ομως, για να επιτευχθεί η αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου, θα πρέπει να ληφθούν και μία σειρά από άλλα μέτρα για τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο κέντρο της Πάτρας. Ενα από τα κυριότερα έργα, που αναμένεται να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι η ολοκλήρωση της μικρής περιμετρικής, η οποία δόθηκε ήδη στην κυκλοφορία ενώ έχει ολοκληρωθεί και η διάνοιξη της οδού Κανακάρη που θα ''συναντάει'' τη μικρή περιμετρική, στο ύψος της νέας εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου. Σύμφωνα πάντα με τον δήμο, με την ολοκλήρωση της μίνι περιμετρικής θα ισχύσουν για τη διέλευση και ποδηλάτων από το ιστορικό κέντρο οι βασικοί άξονες Αγίου Ανδρέου, Οθωνος – Αμαλίας, Κορίνθου και Κανακάρη, ως είσοδοι και έξοδοι, με ταυτόχρονη απελευθέρωση της οδού Μαιζώνος ως οδού ήπιας κυκλοφορίας, όπως προβλέπεται με την ένταξη στα έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: