Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΠΓΔΜ : ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ''ΤΙΜΗ''....ΤΙΚΗ ΤΟΥΣ. ΒΡΗΚΕ ΤΙΣ 80 ΨΗΦΟΥΣ Ο ΖΑΕΦ !!!

Δραματικές στιγμές έζησαν το βράδυ της Παρασκευής, 19.10.2018, τα Σκόπια, με την γειτονική χώρα να κινείται στους ρυθμούς της Συνταγματικής Αναθεώρησης που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ. Μια πρόταση που πέρασε και αποτελέσει το κλειδί για να κάνουν τα Σκόπια… το χρέος τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Είναι το πρώτο βήμα ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας. Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η εκτελεστική επιτροπή του VMRO συνεδρίασε εκτάκτως αργά το βράδυ της Παρασκευής και αποφάσισε ομόφωνα να αποπέμψει τους βουλευτές από τις τάξεις του κόμματος, όπως δήλωσε ο αρχηγός της παράταξης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. «Απογοήτευσαν την πατρίδα τους, πρέπει να ζήσουν με αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την εκτίμησή της,  οι διαγραφέντες ή δωροδοκήθηκαν ή έλαβαν υποσχέσεις για προστασία από διώξεις. Πρόκειται για τους Βλαντάνκα Αβιρόβικ, Εμίλια Αλεκσάντροβα, Άλεξ Βασιλέφσκι, Νόρα Ισμαϊλόιβσκα, Σταρόβα Ελιζαμπέτα, Καντσέσκα Μιλέβσκα, Κρστο Μουκόσκι και Λιούντεν Αρνάντοφ.
Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 13:00 το μεσημέρι (σ.σ. ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής, 19.10.2018. Πήρε αναβολή για τις 16:00 (σ.σ. ώρα Ελλάδος) και μετά αναβολή… επ’ αόριστον!
Από το απόγευμα κανείς δεν ήξερε πότε και αν θα ξεκινήσει, παρόλο που υπήρχαν πληροφορίες από τα Σκόπια πως ο Ζόραν Ζάεφ είχε βρει τους 80 βουλευτές που χρειάζεται ώστε να συμπληρώσει τα 2/3 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που απαιτείται για να περάσει η Συνταγματική Αναθεώρηση.
Έπειτα ανακοινώθηκε πως η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 22:00 (σ.σ. ώρα Ελλάδος) ωστόσο κι αυτός ο προγραμματισμός πήγε… περίπατο αφού οι «ζυμώσεις» στο παρασκήνιο ήταν «πυρετώδεις».
Τελικά ξεκίνησε στις 23:20 το βράδυ της Παρασκευής, 19.10.2018.
Η ψηφοφορία έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ηλεκτρονικά και κάπως έτσι φτάσαμε στο τελικό αποτέλεσμα που σήμανε και την λήξη των εργασιών της Βουλής.
Πάντως, νωρίτερα υπήρξαν καταγγελίες… μαχαιριά για τις έννοιες της Δημοκρατίας. Οι πρώτοι «ψίθυροι» για εκβιασμούς, εκφοβισμό… οικογενειών, απόπειρες δωροδοκίας και απειλές, έγιναν «κραυγές» και μάλιστα επίσημες!
Ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ έδωσε συνέντευξη Τύπου και ήταν… καταπέλτης!
«Το Κοινοβούλιο έγινε αγορά και αρένα για εκβιασμό. Το Κοινοβούλιο περιβάλλεται από στοιχεία με ξυρισμένα κεφάλια, τα οποία είναι γνωστά στον υπόκοσμο», συμπλήρωσε κάνοντας λόγο για εκφοβισμό μέχρι και στις οικογένειες των βουλευτών!
Έδωσε παραδείγματα βουλευτών στους οποίους προσφέρθηκαν 2.00.000 ευρώ, 1.000.000. ευρώ ή και 250.000 ευρώ ώστε να επηρεαστεί η ψήφος τους! Ξεκαθάρισε πως όλοι αρνήθηκαν και ευχαρίστησε τους νομοθέτες, γιατί είναι «στο πλευρό του λαού».


Δεν υπάρχουν σχόλια: