Η βιομηχανία αυτή είχε δεθεί με την πόλη γι αυτό και όταν έβαλε λουκέτο, οι πατρινοί ζητούσαν επίμονα να μη σβήσει αυτή η ιστορική μονάδα.
Έτσι αποφασίστηκε να αγοράσει ο δήμος αυτό το τεράστιο ακίνητο με τραπεζικό δάνειο που πήρε και το οποίο ακόμα και σήμερα αποπληρώνεται !
Πέρασαν από τότε 27 ολόκληρα χρόνια, ο Λαδόπουλος εγκαταλείφθηκε από όλες τις δημοτικές Αρχές και κατάντησε κουφάρι.
Ωστόσο, ένα χρόνο μετά την εκλογή Πελετίδη στο δημαρχιακό θώκο, το ενδιαφέρον του στράφηκε στον Λαδόπουλο καθώς έψαχνε την ευκαιρία να αξιοποιήσει το ιστορικό εργοστάσιο, που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της Ακτής Δυμαίων, απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας.
Την ευκαιρία τη βρήκε ο Πελετίδης, όταν η Περιφέρεια γνωστοποίησε την πρόθεσή της να φτιάξει Διοικητήριο στην περιοχή Κοτρώνι.
Τότε παρενέβη και ζήτησε από τον περιφερειάρχη Απ.Κατσιφάρα, να μην προχωρήσει στην αγορά οικοπέδου στο Κοτρώνι και του πρότεινε τον Λαδόπουλο, που είναι σε πλεονεκτική θέση και πληροί τις προδιαγραφές.
Ο Κατσιφάρας δεν ήταν ούτε θετικός ούτε αρνητικός, ο χρόνος όμως κυλούσε χωρίς απόφαση και συχνά πυκνά επανερχόταν στην επικαιρότητα η σκέψη για Διοικητήριο στο Κοτρώνι. Ο Πελετίδης έγινε πολύ πιεστικός για να αξιοποιηθεί ο Λαδόπουλος μέχρι που μερικούς μήνες πριν επήλθε συμφωνία.
Σήμερα, δήμος και περιφέρεια συνεργάστηκαν ώστε να συνταχθεί ο φάκελος και να κατατεθεί στο υπ. Οικονομικών για τη χρηματοδότηση του έργου.
Σε ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή επισημαίνει τα παρακάτω :
΄΄Μετά από 27 χρόνια εγκατάλειψης του κτιριακού συγκροτήματος του Λαδόπουλου και μετά τις επίμονες προσπάθειες του Δήμου για αξιοποίηση του χώρου, που εκφράστηκαν και σε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη και αυτοψία στο χώρο από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες, παρουσία του Δημάρχου Πατρέων και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.
Θυμίζουμε πως στην απόφασή του το Δημοτικό μας Συμβούλιο σημείωνε μεταξύ άλλων:
« (…) Ο «Λαδόπουλος» συνολικά μπορεί να γεμίσει με ζωή, υπάρχουν οι δυνατότητες να καλύψει πραγματικές ανάγκες της πόλη μας, με χρήσεις ωφέλιμες για το λαό και τη νεολαία του και όχι για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το βιομηχανοστάσιο του Λαδόπουλου, χώρος υψηλής αρχιτεκτονικής στάθμης, ιστορικό κτίριο, η μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί με αναφορά στο παρελθόν και πολιτιστική σημασία. Από την αρχή που αναλάβαμε αναζητούσαμε λύση ώστε να πάψει να είναι παρουσία ενός περιβάλλοντος απωθητικού από αισθητικής και λειτουργικής άποψης. Να πάψει να είναι ένα εμπόδιο στην επαφή με τη θάλασσα των γειτονικών, υποβαθμισμένων στην πλειοψηφία τους περιοχών, κατοικιών οι οποίες αναπτύχθηκαν άναρχα και κατοικούνται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα λόγω της τιμής της γης.
Σε συνδυασμό με την ανάπλαση περιοχών των συνοικιών πίσω από τις γραμμές με τη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων, ανακατασκευή οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, αναβάθμιση ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου, οδοσήμανσης και άλλων θα αναβαθμιστούν οι αποκομμένες σήμερα συνοικίες από το θαλάσσιο μέτωπο.
(…)
Ο χώρος του Λαδόπουλου να αξιοποιηθεί ώστε να γίνει το μουσικό σχολείο, το οποίο σήμερα στεγάζεται σε κοντέινερ, ένα σχολείο που θα αξιοποιεί και το εργοστάσιο τέχνης που σε λίγο χρονικό διάστημα θα λειτουργεί. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί studio για τη νεολαία, αίθουσες χορού, χώροι για τη δημιουργία παραρτήματος του Δημοτικού ωδείου, γραφεία διοίκησης για κάλυψη των αναγκών του δήμου 3,000 τμ, ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργηθεί ένας βρεφονηπιακός σταθμός για τις ανάγκες της συνοικίας και των εργαζομένων των υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν.
Στον Λαδόπουλο υπάρχει χώρος διατηρητέος με μηχανήματα της χαρτοποιίας. Προτείνουμε σε αυτόν τον χώρο να γίνει ανάδειξη των στοιχείων του πολιτισμού του κόσμου της δουλειάς και δημιουργία μουσείου εργασίας σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς της πόλης. Μπορεί δηλαδή ο χώρος του Λαδόπουλου να γίνει κέντρο Διοίκησης – Πολιτισμού (μουσείο βιομηχανίας – εκθεσιακό κέντρο, χώρος μουσικής παιδείας).»
Η σημερινή σύσκεψη έγινε για να δρομολογηθεί η διαμόρφωση φακέλου από τον Τεχνικό Σύμβουλο Υποστήριξης της Περιφέρειας, ώστε να υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.΄΄
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου