Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Η ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ !!! [ video ]

• Ξεκινά η μεγαλύτερη ανάπλαση που έγινε ποτέ σε Κάτω και Άνω πόλη
Μπήκαν εργολάβοι στα έργα αναστήλωσης ιστορικών κτιρίων
Προκηρύσσεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου
Εγκρίθηκαν οι μελέτες και ξεκινούν μεγάλα έργα αποχέτευσης στη Νότια Πάτρα
Έρχεται ο παραλιακός ποδηλατόδρομος από Κανελλοπούλου μέχρι Παπαφλέσσα

Μια άλλη Πάτρα, σύγχρονη, λειτουργική, με αισθητική και δυναμική ευρωπαικών προδιαγραφών πόλη, ξεκίνησε !
Παρά την παρατεταμένη κρίση και λιτότητα, μπήκε σε νέα εποχή . Με εγκεκριμένα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν άρδην τη φυσιογνωμία της, η πόλη βρίσκεται πλέον σε φάση απογείωσης !
Ας δούμε αναλυτικότερα ποια έργα ξεκίνησαν ήδη και ποια είναι στην εκκίνηση.

Όλα πια είναι έτοιμα για την ανάπλαση τόσο του ιστορικού κέντρου, όσο και της Άνω Πόλης.
Ήδη, από το υπουργείο Πολιτισμού εγκρίθηκαν και οι μελέτες του δήμου . Από τα Ταμπάχανα μέχρι το Αρχαίο Ωδείο και ως την περιοχή του κάστρου γίνεται ριζική ανάπλαση με εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και ανάδειξης της παλιάς Πάτρας. Ακολούθως, από Αράτου μέχρι Τριών Ναυάρχων και από το ύψος της Καραισκάκη έως την Όθωνος - Αμαλίας ξεκινά αστική ανάπλαση, που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα της πόλης.
Παράλληλα, θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης σε όλες τις σκάλες που συνδέουν την Κάτω με την Άνω Πόλη (Αγ.Νικολάου, Γεροκωστοπούλου, Πατρέως, Παντανάσσης, Τριών Ναυάρχων).
Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.).

ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με την απόδοση του παραλιακού μετώπου στο δήμο, διαμορφώνονται νέες συνθήκες στην μέχρι τώρα περιφραγμένη ακτογραμμή που κρατά τους πατρινούς μακριά από τη θάλασσά τους.
Ο δήμος είναι έτοιμος να προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το θαλάσσιο μέτωπο μήκους επτά χιλιομέτρων.
Στις προθέσεις του είναι – και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι μελέτες – να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού.

Η δημοτική Αρχή δεν επιθυμεί να γίνουν εκεί οικοδομικά τετράγωνα για εμπορικές χρήσεις, ούτε θα επιδιώξει να γίνει μια νέα ''Ρήγα Φεραίου'' δίπλα στη θάλασσα.
Πριν από αυτά θα έχει κατασκευαστεί ο παραλιακός κλειστός ποδηλατόδρομος, έργο που έχει ήδη προκηρυχθεί κι όταν ξεκινήσει θα είναι έτοιμος σε έξι μήνες.
Παράλληλα, υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις για την ανάπλαση του Έλους της Αγυιάς και της Πλαζ όπου σε συνδυασμό με το σύγχρονο αθλητικό κέντρο που θα κατασκευαστεί στο χώρο του πρώην κολυμβητηρίου για τις ανάγκες των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, η περιοχή αυτή θα είναι το σημείο αναφοράς της πόλης.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Η κληρονομιά της πόλης αποκαθίσταται μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης και απαξίωσης.
Ήδη, εργολάβος έπιασε δουλειά και φτιάχνει τα πρώην σχολεία της Μανιακίου σε μεγάλο παιδικό σταθμό. Τον επόμενο Σεπτέμβριο ο σύγχρονος σταθμός θα φιλοξενήσει 200 παιδιά.
Ακολουθούν οι αποθήκες του ΑΣΟ όπου θα μετατραπούν σε Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο, το Αρσάκειο (θα είναι το νέο Δημαρχείο), το Εργοστάσιο Τέχνης, τα Παλαιά Σφαγεία (εκεί θα γίνει το καρναβαλικό χωριό), το θέατρο ''Απόλλων'', το Μ.Λ.Τ., ο Λαδόπουλος (εκεί θα έχουμε το Διοικητήριο, το Μουσικό Σχολείο και δομές πολιτισμού-αθλητισμού), το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο.
Επίσης, σε εξέλιξη είναι εργασίες στο Δημοτικό Ωδείο, τη Βιβλιοθήκη, τα Λουτρά.

ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
Από τα σημαντικότερα έργα το υπό κατασκευή αποχετευτικό δίκτυο, το οποίο αφορά χιλιάδες νοικοκυριά. Έχει ήδη ξεκινήσει από τα Μποζαίτικα, θα συνεχίσει στην παραλιακή Αγυιά και ακολούθως θα καλύψει τις περιοχές των πρώην καποδιστριακών δήμων, Παραλίας, Βραχνείκων, Μεσσάτιδας.
Παράλληλα, επεκτείνεται ο βιολογικός καθαρισμός ώστε να μπορέσει να δεχτεί και τα λύματα του πρώην δήμου Ρίου, όπου τα έργα αποχέτευσης έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, αλλά δεν άντεχε ο βιολογικός να σηκώσει τόσο φορτίο.
Κοντολογίς, εκτιμάται ότι, σε περίπου 3 χρόνια όλη η Πάτρα θα διαθέτει αποχέτευση κάτι που θα απαλλάξει χιλιάδες συμπολίτες από σημαντικά έξοδα, ενώ θα καθαρίσει πλήρως ο πατραικός από αστικά λύματα, τα οποία τώρα πέφτουν στη θάλασσα.

ΠΑΡΚΑ

Ο σχεδιασμός που έγινε από το δήμο για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής, έχει δημιουργήσει προυποθέσεις ώστε η Πάτρα να αποκαλείται πόλη των πάρκων.
Εκτός από το καταπληκτικό Νότιο Πάρκο, πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα ακόμη στην περιοχή Κόκκινος Μύλος. Στην περιοχή του έλους θα έχουμε επίσης σύντομα ένα φυσικού κάλλους πάρκο. Αξιοποιώντας δε το Δασύλλιο , το δασάκι του Γηροκομειού και το Πλατανόδασος, όλη η πόλη περιβάλλεται πλέον από πάρκα.
Τέλος, τις τελευταίες ημέρες φημολογείται ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει προεκλογικό δώρο στην πόλη, παραχωρώντας στο δήμο τον πρώην σκουπιδότοπο του Ριγανόκαμπου που τώρα είναι στο ΤΑΙΠΕΔ.

Αν γίνει αυτό, ένα ακόμη αστικό πάρκο, με εγκαταστάσεις αθλητισμού και πολιτισμού, θα απολαμβάνουν οι δημότες από το ''μπαλκόνι της Πάτρας'', όπως αποκαλείται η περιοχή.
Όλα αυτά τα έργα που αναφέρουμε, δεν είναι όνειρα απατηλά, ούτε απλά μακέτες. Είναι έργα με εγκεκριμένες πιστώσεις, μελέτες, ενταγμένα σε προγράμματα και έργα συμβασιοποιημένα, τα οποία δεν δεν μπορεί κανείς και τίποτα να ανακόψει την πορεία υλοποίησής τους.
Εν κατακλείδι η Πάτρα, είναι οριστικό, αλλάζει φυσιογνωμία και μετατρέπεται σε σύγχρονη ευρωπαική πόλη.  
Ρεπόρτερ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: