Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΠΑΤΡΑ : ΤΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΘΕΛΟΥΜΕ !!!

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας», Νίκος Χρυσοβιτσάνος, παραβρέθηκαν, την Τρίτη 11 Δεκέμβρη, στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) στην Αγορά Αργύρη, με θέμα «Τι Καρναβάλι θέλουμε;».
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πατρέων, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Είναι θετικό να βρισκόμαστε σε συζητήσεις για ζητήματα που αφορούν την πόλη μας και η πρωτοβουλία του ΣΚΕΑΝΑ είναι σε θετική κατεύθυνση.
Το Πατρινό Καρναβάλι διαφέρει από τα άλλα καρναβάλια της χώρας. Είναι πρωτοπόρο, σε αυτό συμμετέχουν αυθόρμητα ο λαός και κυρίως η νεολαία της πόλης μας. Μάλιστα σε αυτές τις δύσκολες εποχές ο πατραϊκός λαός μέσα στα βάσανά του βρίσκει διέξοδο για να διακωμωδήσει πρόσωπα και καταστάσεις και να κάνει ανατρεπτική σάτιρα.
Παράλληλα το Πατρινό Καρναβάλι αποτελεί θεσμό που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο στην πόλη. Όσο είμαστε Δημοτική Αρχή, το τριήμερο των καρναβαλικών εκδηλώσεων δεν υπήρξε δωμάτιο άδειο στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή. Είχαμε πληρότητα 100%.
Κάθε χρόνο ο Δήμος φροντίζει για την Καθαριότητα, για την Ασφάλεια των καρναβαλιστών και των επισκεπτών και για την λειτουργία της πόλης σε συνεργασία με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στους οργανωτές του Πατρινού Καρναβαλιού και στους εργαζόμενους ότι κάνουν αγώνα για να παραδώσουν την πόλη καθαρή την επομένη της μεγάλης παρέλασης.
Μην ξεχνάμε ότι παραλάβαμε τον Καρναβαλικό Οργανισμό με 4 εκατ. ευρώ χρέη τα οποία έχουμε καταφέρει να τα εξοφλήσουμε σχεδόν. Αυτοί που έκαναν μεγάλες και δαπανηρές εκδηλώσεις δεν σκέπτονταν αν θα δημιουργήσουν χρέη για τον επόμενο. Εμείς πληρώσαμε και πληρώνουμε τα χρέη και φροντίζουμε για το νοικοκύρεμα.
Δεν είναι δυνατόν να ζητούν από το Δήμο να κάνει υπερβάσεις. Χρήματα δεν υπάρχουν. Εργαζόμενοι δεν υπάρχουν. Ζητάμε περισσότερα, αλλά δεν συζητούμε πρώτα πώς θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Το θέμα είναι να μην κάνουμε μια ευχή, να μην πετάμε μια ιδέα, αλλά να μιλάμε με βάση την πραγματικότητα.
Εμείς στα παλαιά Σφαγεία διαμορφώνουμε χώρο για το Καρναβάλι. Μπαίνουμε σε φάση κατασκευής του έργου και εκεί θα προβάλλεται όλο το χρόνο το Καρναβάλι της Πάτρας.
Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την πόλη μας. Η Πάτρα γίνεται κέντρο αναφοράς στην υπόλοιπη Ελλάδα και μόνο οι κακοπροαίρετοι μέσα στην πόλη μας δεν μπορούν να το δουν αυτό.
Η πόλη πορεύεται με σταθερά βήματα και δεν έχει ανάγκη από γκρίνια. Όσοι έχουν καρδιά, μυαλό και διάθεση είναι καλοδεχούμενοι να συζητήσουμε.


Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, Νίκος Χρυσοβιτσάνος, μεταξύ άλλων, είπε:
«Είναι προτεραιότητά μας να  διατηρούμε να αναδεικνύουμε και να προάγουμε τα ήθη και έθιμα του λαού. Πολύ δε περισσότερο το πατρινό καρναβάλι ως την πιο μαζική εκδήλωση του λαού και της νεολαίας της Πάτρας αλλά και της χώρας.
Κατά την γνώμη μας το Πατρινό Καρναβάλι δικαίως κρατάει τα σκήπτρα, ως του καλλίτερου και πιο μαζικού καρναβαλιού της Χώρας. Θέλουμε το καρναβάλι να είναι λαϊκό, μαζικό να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι, να είναι καλαίσθητο όσο αφορά την στάση που έχουν οι συμμετέχοντες στην παρέλαση παροτρύνοντας ειδικά τους νέους ανθρώπους, να μείνουν μακριά από την μέθη του αλκοόλ και των ναρκωτικών και μείνουν με την μέθη της χαράς, του κεφιού και της δημιουργίας που τόσο απλόχερα προσφέρει σε όλους μας το καρναβάλι.
Αυτό προϋποθέτει εκτός από την βούληση που έχουμε εμείς ως δημοτική αρχή, για να μείνει το καρναβάλι λαϊκό, να το
υπερασπιστεί ο ίδιος ο λαός της Πάτρας. Και έχει κάθε όφελος να το κάνει αυτό γιατί όταν λέμε αυθόρμητο, όταν μιλάμε για καλλιτεχνική παρέμβαση, είναι ο δικό του κόπος, μεράκι και κέφι, που δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κερδοφορίας. Έχουμε ανοίξει διάλογο και είμαστε σε συνεργασία με τα καρναβαλικά γκρουπ και τους πολιτιστικούς συλλόγους για τα καρναβαλικά δρώμενα για τις παρελάσεις, τον κρυμμένο θησαυρό κλπ. Πολλές από τις προτάσεις θα υλοποιηθούν παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζει ο Δήμος.
Φιλοδοξούμε ο φετινός καρναβαλικός διάκοσμος, όπως και τα άρματα του Δήμου να είναι υψηλού επιπέδου. Κατασκευάζονται δύο εντυπωσιακά άρματα του Βασιλιά Καρνάβαλου και της Βασίλισσας, όπου εκτός από κίνηση, θα έχουν και ειδικά εφέ. Παράλληλα έχει ήδη κατασκευαστεί η βάση για το άνθινο άρμα.
Φέτος μετά από προσπάθεια που έγινε, από την Δημοτική Αρχή, επεκτείνουμε την πολιτιστική μας συνεργασία με τους κινέζους και για πρώτη φορά θα έχουμε κινέζικό συγκρότημα που με τα άρματα του Δήμου θα ανοίξουν την καρναβαλική παρέλαση με το γνωστό σε όλους δρώμενο του δράκου.   
Γνωρίζοντας  την αξία του Καρναβαλιού στην ζωή της πόλης από την αρχή σχεδόν της θητείας μας,  προχωρήσαμε μέσω του προγράμματος interreg στην διαμόρφωση του εγκαταλειμμένου χώρου των παλαιών σφαγείων για να γίνει κέντρο καρναβαλικής έκθεσης και καρναβαλικών δράσεων όλο το χρόνο. Το έργο είναι ήδη έτοιμο για δημοπράτηση και άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: