Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ''ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ''. ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ !!!

O πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έκανε αναφορά στη «γαλάζια πατρίδα», σύμφωνα με το Anadolu. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, για μια ακόμη φορά δήλωσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο»
Αυτό είναι ένα νέο δόγμα της Άγκυρας, που διεκδικεί μέρος της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ για να δημιουργήσει μια «γαλάζια πατρίδα».
Στη Συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία υπέγραψε ότι δεν έχει καμία κυριαρχία πέρα των τριών μιλίων από τις ακτές της. Για αυτό και η Τουρκία θέλει να την «αναθεωρήσει», ή μάλλον ορθότερα να την καταλύσει. Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία στέλνουν οι ΗΠΑ μέσω του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών τους. Ο Γουές Μίτσελ τονίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα δει φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου.
Παράλληλα, ο Γουές Μίτσελ, επισημαίνει πως η Κύπρος είναι μια κυρίαρχη χώρα και όπως κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα έχει πόρους τους οποίους μπορεί να εκμεταλλευθεί.
«Η οπτική γωνία της Τουρκίας είναι μια μειοψηφία του ενός εναντίον όλου του υπόλοιπου κόσμου. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει μια καθαρή, ευθεία άποψη για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο», τονίζει ο Γ. Μίτσελ και καθιστά σαφές ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός διαφορές ή συγκρούσεις για τους φυσικούς πόρους». Σημειώνει ότι η χώρα του θεωρεί την Κύπρο ένα δυτικό κράτος σε μια στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή, που οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να προστατεύσουν, καθώς «αν δεν εμπλακούμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: