Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

ΠΟΙΟ 4Χ4 ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ''SHAMAN'' 8X8 TURBO !!! [ video ]

Με όνομα που παραπέμπει σε υπερφυσικές ικανότητες (Σαμάνος) το ρωσικής κατασκευής όχημα που βλέπετε στις φωτογραφίες έχει τέτοιο παρουσιαστικό που εύκολα μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι κατασκευασμένο για να μην σταματά σχεδόν πουθενά. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με κάποιο αυθεντικό τετρακίνητο 4Χ4 κατάλληλο για κίνηση εκτός δρόμου, αλλά με ένα 8Χ8 που ζυγίζει 4.800 κιλά, ένα πραγματικό 8-τροχο θηρίο με κίνηση σε όλους τους τροχούς, που εκτός των άλλων είναι και αμφίβιο.
Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι όλοι του οι τροχοί εκτός του ότι είναι κινητήριοι μπορούν να στρίψουν, χάρη σε ένα ειδικό σύστημα διεύθυνσης με τρεις λειτουργίες (είτε μόνο οι τέσσερις εμπρός, είτε και οι πίσω ανάποδα από τους εμπρός, είτε όλοι μαζί προς μια κατεύθυνση) αυξάνοντας κατακόρυφα τη δυνατότητα ελιγμών. Το μήκος του φτάνει τα 6300 mm, το πλάτος του τα 2500 και το ύψος του τα 2700 mm, ενώ η απόσταση από το έδαφος είναι άκρως εντυπωσιακή - 450 mm (!) όταν τα «καθαρόαιμα» τετρακίνητα το αντίστοιχο μέγεθος είναι της τάξης των 200 -230 mm.

Διαθέτει τρίλιτρο τουρμποντίζελ 146 ίππων προερχόμενο από την Iveco – και αν η ισχύς σας φαίνεται λίγη, σκεφτείτε ότι η ροπή των 350 Nm «πολλαπλασιάζεται» με τη βοήθεια ενός συστήματος μετάδοσης που περιλαμβάνει 6άρι κιβώτιο, «αργό/γρήγορο», κλείδωμα διαφορικών σε διάφορους συνδυασμούς και μειωτήρες στους τροχούς.
Η μέγιστη ταχύτητα στην άσφαλτο φτάνει τα 70 km/h, ενώ η κατανάλωση, που δεν είναι το ισχυρό του σημείο, φτάνει τα 25,0 λίτρα / 100 χιλιόμετρα. Ωστόσο το ρεζερβουάρ καυσίμου είναι τέτοιο (260 λίτρα) που προσδίδει στο Shaman εντυπωσιακή αυτονομία. Τα θηριώδη ελαστικά X-TRIM (1200-600х21) είναι χαμηλής πίεσης (ελάχιστη 0,05 atm) γεγονός που επιτρέπει στο Shaman να κινείται χωρίς πρόβλημα σε άμμο, λάσπη, χιόνι, στα έλη, ακόμα και στο νερό όπου μπορεί με τη βοήθεια μόνο των τροχών του να αναπτύξει ταχύτητα 2 km/h. Σημειώστε ότι με την προαιρετικά διαθέσιμη προπέλα η ταχύτητα πλεύσης ανεβαίνει στα 7 km/h. Προαιρετικά είναι επίσης διαθέσιμο και σύστημα αυτόματης πλήρωσης με αέρα – και ρύθμισης της πίεσης - των ελαστικών.
Το Shaman προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, «Tourist» και «Hunter» με δυνατότητα αντίστοιχης διαμόρφωσης του εσωτερικού που μπορεί να φιλοξενήσει έως 12 άτομα και προσθήκης επιπλέον «αξεσουάρ» όπως βαρούλκο (εμπρός και πίσω), σχάρα οροφής κ.ά. Άκρως εντυπωσιακή η αναρριχητική ικανότητα (45o), ενώ το ίδιο ισχύει και για τη γωνία ανατροπής (45o) γεγονός που δείχνει ότι το 8-κίνητο θηρίο μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια και σε ορεινό περιβάλλον. Σημειώστε τέλος ότι το Shaman κατασκευάζεται και πωλείται στη Ρωσία από την εταιρία Avtoros έναντι περίπου 145.000 ευρώ. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: