Ο Νίκος Παππάς επισήμανε ότι «Η Ελλάδα έχει πλέον ένα σμήνος δορυφόρων», κάνοντας λόγο για ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα.
«Οι αυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες θα αυξήσουν τις δυνατότητές μας για την άμυνα και την ασφάλεια, αλλά θα δώσουν και τη δυνατότητα στην ΕΡΤ για βελτιωμένες υπηρεσίες» τόνισε ο υπουργός.
Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αφήσει και αιχμές σημειώνοντας «είμαστε πολύ μακριά από την περίοδο όπου ένα κομμάτι και του πολιτικού συστήματος δεν αντιλαμβανόταν την αναγκαιότητα συμπαγούς ελληνικής στρατηγικής για το διάστημα».
Ποια η προϊστορία της εταιρείας Hellas Sat της οποίας ο δορυφόρος Hellas Sat 4 εκτοξεύθηκε σήμερα με επιτυχία από τη Γαλλική Γουιάνα;
Πρώτα από όλα, μη σας ξεγελάει το όνομα «Hellas Sat» μιας και δεν πρόκειται για ελληνική εταιρεία. Ανήκε κάποτε στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσω του ΟΤΕ, αλλά πλέον ανήκει στην ArabSat – αραβικών συμφερόντων.
Ιδρύθηκε το 2001 και έχει αναλάβει μέσω συμβάσεων τα αποκλειστικά δικαιώματα της αξιοποίησης της τροχιακής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου (39° Ανατολικά).Στους δύο ιδιόκτητους δορυφορικούς σταθμούς ελέγχου της – ένας βρίσκεται στην Ελλάδα και ο άλλος στην Κύπρο – απασχολεί 65 επιστημονικώς καταρτισμένα άτομα.
Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας επί σειρά ετών είναι ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.
Η πρώτη δράση της εταιρείας το 2002 ήταν η εκμίσθωση ενός γερμανικού δορυφόρου, ο οποίος μετονομάστηκε σε Hellas Sat 1 και χρησιμοποιήθηκε μέχρι την πρώτη εκτόξευση από πλευράς Hellas Sat το 2003. Ο δεύτερος δορυφόρος του 2003 ονομάστηκε Hellas Sat 2.
Η επόμενη εκτόξευση έγινε το 2017, και αφορούσε στον Hellas Sat 3, αφότου είχε ολοκληρωθεί η πώληση της εταιρείας στην αραβική ArabSat.
Η νεότερη εκτόξευση, του Hellas Sat 4, έγινε σήμερα 5 Φλεβάρη 2019 από τη Γαλλική Γουιάνα (στη Νότιο Αμερική – δίπλα στη Βενεζουέλα).
–
Ποιοι είναι οι μέτοχοι της ArabSat;
H ArabSat είναι αραβικών συμφερόντων και μέτοχοι της είναι σχεδόν όλα τα κράτη της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.Ο μεγαλύτερος μέτοχος με 36,7% είναι η Σαουδική Αραβία και ακολουθούν το Κουβέιτ (14,6%) και η Λιβύη με 11.3%.
Η σύσταση των μετόχων έχει ως εξής:
- Saudi Arabia 36.7%
- Kuwait 14.6%
- Libya 11.3%
- Qatar 9.8%
- United Arab Emirates 4.7%
- Jordan 4%
- Lebanon 3.8%
- Bahrain 2.5%
- Syria 2.1%
- Iraq 1.9%
- Algeria 1.7%
- Yemen 1.7%
- Egypt 1.6%
- Oman 1.2%
- Tunisia 0.7%
- Morocco 0.6%
- Sudan 0.3%
- Mauritania 0.3%
- Palestinian Authority 0.2%
- Somalia 0.2%
- Djibouti 0.1%
jodi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου