Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ''ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ'' !!!

Την πεποίθηση πως ενόψει των ευρωεκλογών οι Σοσιαλιστές μπορούν να ανακάμψουν, τόνισε από το βήμα του 4ου Φόρουμ των Δελφών, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Σε συζήτηση στο Φόρουμ με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου των New York Times, Στίβεν Ερλάνγκερ ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε πως μπορούν να ανακάμψουν οι Σοσιαλιστές αν βρουν το θάρρος να θέσουν τα σωστά διλήμματα και να προτείνουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Σε σχετική ερώτηση του Steven Erlanger, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως η στάση των Ευρωπαίων κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ενίσχυσε τον ευρωσκεπτικισμό στα κράτη-μέλη. Ιδιαίτερο ρόλο, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, έπαιξαν τα στερεότυπα που καλλιεργήθηκαν αλλά και η έλλειψη αλληλεγγύης όταν η Ελλάδα ήταν στο έλεος των αγορών. Οι Έλληνες πολίτες, όμως, δεν έπαψαν ποτέ να θεωρούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ένα μόνιμο παράγοντα ασφαλείας, ανάπτυξης και ενίσχυσης των δικαιωμάτων τους. Σχετικά με τον αν η ΕΕ δίνει στους πολίτες προστασία, οικονομική ανάπτυξη και καλύτερη ζωή, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε πως «η Ευρώπη θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει το προσφυγικό αν οι χώρες του βορρά και νότου είχαν μοιραστεί βάρος». Υποστήριξε πως θα τα είχαμε καταφέρει στη χρηματοπιστωτική κρίση «αν είχαμε συνεργαστεί ως Ευρώπη και δεν είχαμε μείνει στο να προσπαθούμε να βρούμε το μουτζούρη. Αν η Ευρώπη είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενωμένα θα ήταν διαφορετικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως ένας από τους λόγους για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού ήταν η κλιμάκωση των ανισοτήτων. Η παγκοσμιοποίηση και η φυγή των κεφαλαίων προς φορολογικούς παραδείσους ενίσχυσε τον αριθμό των περιθωριοποιημένων πολιτών, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι ακραίες φωνές και οι δημαγωγοί όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Όρμπαν, ανέφερε και προσέθεσε: «Αν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα αυτό το φαινόμενο με αποτέλεσμα τις εκλογικές ήττες των τελευταίων ετών, υπάρχουν νέα, δυναμικά κινήματα που αναπτύσσονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που νομοτελειακά θα τονώσουν το προοδευτικό κίνημα και στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: