Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΑ ΑΠ' ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ !!!

Την άμεση αντίδραση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας προκάλεσαν οι αναφορές για τα εξαντλημένα μεταναστευτικά πουλιά. «Το πρωί της 6ης Απριλίου ήταν συγκλονιστικό, με δεκάδες χιλιάδες παγωμένα και αποδυναμωμένα πουλιά να είναι ανήμπορα να αντιδράσουν:
Τα χελιδόνια είχαν αναγκαστεί να καθίσουν στο έδαφος, στην άσφαλτο, στα μπαλκόνια, στις ταράτσες και σε κάθε άλλη διαθέσιμη επιφάνεια.
Η μετανάστευση ξεκίνησε μεν αρχές Μαρτίου αλλά πριν από περίπου μία εβδομάδα είχαμε δυσχερείς καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα, πολλοί πληθυσμοί μεταναστευτικών πουλιών, να φτάσουν εξουθενωμένοι στην Ελλάδα.
Οι σαχτάρες (πετροχελίδονα) - αμιγώς αερόβια πουλιά που δεν κάθονται στο έδαφος ή στα σύρματα - βρήκαν πρόχειρο καταφύγιο γαντζωμένες σε τοίχους ή χωμένες σε υδρορροές αεραγωγούς κ.λπ. Οι μυγοχάφτες γέμισαν τους κήπους και τα πάρκα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Αυτό συνέβη σε όλη την Ελλάδα από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία, ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου (δυτικά, η κατάσταση ήταν κάπως καλύτερη)», αναφέρεται σε δελτίο τύπου της Ορνιθολογικής.

Όπως εκτιμά η οργάνωση, «η κατάσταση σταδιακά βελτιώνεται, όμως είναι απαραίτητο να λάβουμε μέτρα προστασίας για τα πουλιά για τις επόμενες ημέρες». Στα μέτρα που προτείνει είναι, μεταξύ άλλων, η αποτροπή ταΐσματος, η προστασία από τις οικόσιτες γάτες και η προσοχή από την πλευρά των οδηγών.

«Είναι κρίμα ένα πουλί να έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο για να καταλήξει κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου», καταλήγει το δελτίο τύπου, ζητώντας από τους πολίτες να λαμβάνουν τις κατάλληλες οδηγίες επικοινωνώντας με τους Συλλόγους Περίθαλψης Άγριων Ζώων- Αλκυόνη (Πάρος): 22840 22931, ΑΝΙΜΑ (Αθήνα): 210 9510075, Δράση για την Άγρια Ζωή (Θεσσαλονίκη): 6979 914852, Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής (Μεσσηνία): 6985 620111 & 27630 41446.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: