Πώς θα σας φαινόταν να σας έβγαζε ο καλός σας σε ένα ακριβό εστιατόριο και ένα από τα ορεκτικά που παραγγέλνατε να ήταν έντομα; Η αλήθεια είναι πως ακούγοντας την παραπάνω ερώτηση, η σκέψη τρέχει σε ταινίες που οι πρωταγωνιστές βρίσκονται σε εξωτικές περιοχές τρώγοντας έντομα για να επιβιώσουν.
Anyway, και πέρα από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, τα έντομα υπήρχαν και υπάρχουν στις διατροφικές συνήθειες πολλών χωρών, παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Le monde Deplomatique τα έντομα άρχισαν να εμφανίζονται και στα ευρωπαϊκά τραπέζια.
Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, εντομοφαγικά εστιατόρια ανοίγουν το ένα μετά το άλλο σε Γαλλία, Ολλανδία, Λονδίνο και Βερολίνο. Στο Παρίσι ήδη ένα μπαρ-εστιατόριο προσφέρει σκουλήκια και ακρίδες, μάλλον ως «εναλλακτική» των ξηρών καρπών. Στη Νίκαια, ο σεφ David Faure, που έχει και ένα αστέρι από τη Michelin , σερβίρει από τον Απρίλιο μενού που συνδυάζει μεταξύ άλλων, φουά γκρα και τραγανά τριζόνια.
Η “Le Monde”, προβλέποντας πως τα έντομα στο μέλλον θα αποτελέσουν το νέο must γαστρονομικό αστέρι στην ευρωπαϊκή, απευθύνθηκε σε έναν ειδικό, τον εντομολόγο Philippe Le Gall, ο οποίος πιστεύει ότι τα έντομα θα είναι μέρος της θρεπτικής αλυσίδας του ανθρώπου, ειδικά σε αγροτικές περιοχές αναπτυσσόμενων χωρών, όπου ήδη γίνεται κατανάλωσή τους.
Σύμφωνα με τον διάσημο εντομολόγο, αν θέλουμε να ενημερωθούμε για την εντομοφαγία θα πρέπει να ψάξουμε τις αναφορές μας στην Αρχαία Ρώμη, σε μια αναφορά του Πλίνιου του Πρεσβύτερου για κάποια «εντομολιχουδιά».
Υπάρχει, κατά τον εντομολόγο, και ο παράγοντας «κόστος» που ευνοεί τη βρώση εντόμων. Στη Μπραζαβίλ του Κονγκό λειτουργεί ολόκληρη αγορά με λιχουδιές από έντομα και συγκριτικά με την κανονική αγορά είναι φτηνή. Ένα γεύμα από σκαθάρια ή κάμπιες είναι πέντε φορές φθηνότερο από ένα γεύμα με κρέας θηραμάτων , σκαντζόχοιρο ή agouti (λογικό;) .
Τέλος, συμπληρώνει πώς η διατροφική αξία των εντόμων είναι ίδια με αυτή του κρέατος. Οι τερμίτες, για παράδειγμα, είναι στην κορυφή του καταλόγου στις τροφές πλούσιες σε σίδηρο, ακριβώς πίσω από τις φακές ενώ η χυτίνη, συστατικό του κελύφους των εντόμων, έχει εξαιρετικές αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Τι θα λέγατε για λίγους τερμίτες;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου