Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ !!! [ video ]

Ήταν 24 Μάρτη 1999 όταν άρχιζε το μακελειό, το στυγερό έγκλημα, που κράτησε 78 μέρες. Ήταν η αρχή του τέλους για την Γιουγκοσλαβία. Μια χώρα που ο λαός της όρθωσε το ανάστημά του στις μεραρχίες του Χίτλερ, δεν υπάρχει πια. Τη διέλυσε το ΝΑΤΟ σε συνεργασία με την ΕΕ. Πριν 78 χρόνια, και συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου 1943 γεννήθηκε μια χώρα που επί μισό αιώνα διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και στον ψυχροπολεμικό κόσμο, αλλά τελικά διαλύθηκε με τον πλέον επώδυνο τρόπο: η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (SFRJ).

Συγκεκριμένα στις 29 Νοεμβρίου του 1943 το αντιφασιστικό Συμβούλιο Εθνικής Απελευθέρωσης της Γιουγκοσλαβίας (Antifašističko Vijeće Narodnog Oslobođenja Jugoslavije) συνεδρίασε στην πόλη Jajce της Βοσνίας, με επικεφαλείς τους παρτιζάνους του Τίτο.
Εκεί θεσπίστηκε ένα πολιτικό πρόγραμμα που ανάμεσα στ' άλλα προέβλεπε και τη συγκρότηση ενός γιουγκοσλαβικού κράτους, που θα έπαιρνε τελικά τη μορφή μιας σοσιαλιστικής ομοσπονδιακής ένωσης με αρχηγό της τον Στρατάρχη Τίτο...
Η Γιουγκοσλαβία είχε 22 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελούνταν από έξι ομόσπονδες δημοκρατίες, με τέσσερις επίσημες γλώσσες (Σέρβικα, Κροάτικα, Σλοβένικά και Σλαβομακεδόνικα), τρεις κύριες θρησκείες (Ορθοδοξία, Καθολικισμός, Μουσουλμανισμός) και πάνω από 30 επίσημα καταγεγραμμένες εθνικές μειονότητες. Η φυσιογνωμία της ήταν βαλκανική και κεντροευρωπαϊκή, Μεσογειακή και ηπειρωτική, Δυτική και ανατολική ταυτόχρονα. Ήταν αυτό που ονομάζουμε μια “χώρα-γέφυρα”. Το 1988 η Γιουγκοσλαβία των 22 εκατομμυρίων κατοίκων χρωστούσε συνολικά 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια και το ΔΝΤ έλεγε πως ήταν ήδη υπερχρεωμένη και δεν μπορούσε να πάρει άλλα δάνεια.
Η ειρωνεία πάντως είναι πως το 2010, οι έξι δημοκρατίες που προέκυψαν από την αιματηρή διάλυση της Γιουγκοσλαβίας (με συνολικό πληθυσμό που δεν ξεπερνά πλέον τα 20 εκατομμύρια) - χωρίς να υπολογιστεί και το Κόσοβο - χρωστούσαν όλες μαζί 184 δισεκατομμύρια δολάρια και κανείς δεν τις έλεγε πως είναι υπερχρεωμένες και ότι δεν μπορούν να πάρουν άλλα δάνεια.
Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες για τον πολιτικοοικονομικό και διαλυτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν “διεθνείς σωτήρες”, όπως το περιβόητο ΔΝΤ, κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Δείτε  ένα ντοκιμαντέρ το οποίο… αναφέρεται στη Γιουγκοσλαβία, μια πλούσια και ειρηνική χώρα, και το πώς έφτασε εδώ που είναι σήμερα με τη «βοήθεια» των Η.Π.Α., του Ν.Α.Τ.Ο. του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. Οι ομοιότητες με τη χώρα μας είναι τεράστιες και ας μην έχει γίνει κανένας πόλεμος (ακόμα τουλάχιστον).  Η ταινία λέγεται «ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ» και είναι με ελληνικούς υπότιτλους. 

1 σχόλιο:

Γκαγκάριν είπε...

... ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης

22 Απρίλη 1999, στις 7.30 το πρωί αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη - διασταύρωση Φιλίππου και Αγνώστου Στρατιώτη - η πρώτη μεγάλη αντιπροσωπεία συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΜΕ, που μαζί με Γιουγκοσλάβους εργάτες, βρέθηκαν, στις ανθρώπινες αλυσίδες προστασίας στην πόλη Νις και στην πόλη Αλέξινατς*

Σε συνεννόηση με τα συνδικάτα της Γιουγκοσλαβίας τα στελέχη του ΠΑΜΕ διανυκτέρευσαν σε γέφυρες και νοσοκομεία της πόλης, που έχει κατ' επανάληψη βομβαρδιστεί από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές.

Η προθυμία για συμμετοχή στην αποστολή από μέρους των συνδικαλιστών της Θεσσαλονίκης ήταν
τόσο μεγάλη που δεν ήταν δυνατό να συμπεριληφθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στην πρώτη αυτή αποστολή.
Η αποστολή μετέφερε, ανθρωπιστική βοήθεια σε φάρμακα και τρόφιμα που παραδόθηκε στο Νοσοκομείο του Νις.
....
https://gkagkarin.blogspot.com/2019/03/20.html