«Έλεος, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να σωθεί η περιουσία του κόσμου. Καίγονται τα σπίτια στις παραλίες μπροστά στη θάλασσα, καίγονται αυτοκίνητα, καίγονται επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει βοήθεια. Αυτό δεν είναι σχέδιο αυτό είναι ανικανότητα», δήλωσε ο Δήμαρχος Μαντουδίου.
«Ο κόσμος να φανταστούμε έχει φύγει όλος από την περιοχή, δεν έχει μείνει κανένας κάτοικος εκεί ή όχι;» ρώτησε ο Δημοσιογράφος, με τον δήμαρχο να απαντά αφοπλστικά: «Αν είχε φύγει όλος ο κόσμος (από εκκενώσεις) δεν θα είχε μείνει κανένα σπίτι. Ο κόσμος έσωσε τα σπίτια. Μόλις πέρναγε η φωτιά, γυρίζανε πίσω, σβήνανε τις εστίες και γλιτώνανε κάμποσα σπίτια. Έχουνε καεί πάνω από χίλια σπίτια, αν ο κόσμος άκουγε τις οδηγίες της πυροσβεστικής θα είχαν καεί πάνω από 10.000 σπίτια».
Mε εκτενές τηλεοπτικό ρεπορτάζ η Ντόιτσε Βέλε, ασχολήθηκε με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα και είχε μαρτυρίες από τουρίστες και κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν. «Αισθάνομαι πολύ θυμωμένη. Αυτά συμβαίνουν κάθε χρόνο αλλά αυτή τη χρονιά μας άφησαν ολομόναχους, γιατί η κυβέρνηση θεώρησε πως χρειαζόμασταν περισσότερους αστυνομικούς από πυροσβέστες. Στο Κρυονέρι που καιγόταν και είναι το σπίτι μου, μόνο εθελοντές έσωσαν τα σπίτια. Είναι ντροπή»,δήλωσε χαρακτηριστικά ελληνίδα κάτοικος της περιοχής, υπογραμμίζοντας συγχρόνως την λογική της εκκένωσης αντί της κατάσβεσης.
«Αν τα λεφτά τα οποία είχατε πάρει εσείς στα κανάλια, τα είχανε δώσει σε πυροσβεστικά αεροπλάνα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν θα είχαμε αυτά τα χάλια», είπε άλλος πολίτης στην Εύβοια.....Η πολιτεία με λίγα λόγια, έχει εδώ και μέρες πετάξει λευκή πετσέτα απέναντι στις καταστροφικές φωτιές, οι οποίες μαίνονται ανεξέλεγκτες και σουλατσάρουν σχεδόν ανενόχλητες στην επικράτεια και καίνε, σταματάνε και ξαναξεκινάνε κατά το δοκούν.Γιατί η ρημάδα η ζωή, έχει αυτή την κακή συνήθεια, τις μαλακίες να τις επιστρέφει και να που 2 μήνες μετά, ζούμε όντως μια αντιπυρική περίοδο όπως καμία άλλη, καθώς μόνο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, έχουν καεί εκτάσεις μεγαλύτερες από όσες καίγονται κατά μέσο όρο σε μια ολόκληρη περίοδο, κατά πολύ μάλιστα - περίπου 50% πάνω! Η διαχείριση της πυρκαγιάς, ήταν λίγο-πολύ αντίστοιχη με αυτή του κορωνοϊού. Διαχείριση πλήθους για τον περιορισμό των ανθρώπινων απωλειών και, κατά τα άλλα …ουδέν. Η διαφορά είναι πως στον κορωνοϊό μας είπαν “κάτσε σπίτι” ενώ στην πυρκαγιά “βγες και τρέχα”....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου