Διάσκεψη με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει σήμερα η ΚΕΔΕ και με την ευκαιρία αυτή, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, θα του ζητήσει να δεσμευτεί για τις χρηματοδοτήσεις
απαραίτητων έργων που πρέπει να γίνουν ώστε να μην κινδυνεύει κάθε φορά
η πόλη να πλημμυρίζει βγαίνοντας η θάλασσα στη στεριά. Ο Δήμαρχος Πατρέων, στην εισήγησή του, στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το θέμα της πρόσφατης κακοκαιρίας και τις μεγάλες καταστροφές από αυτή προκάλεσε σε όλη την παραλιακή ζώνη του Δήμου, μεταξύ άλλων σημείωσε:
Η πρόσφατη κακοκαιρία και οι ζημιές που προκάλεσε σε σπίτια, καταστήματα και υποδομές (δρόμοι, Μαρίνα κ.α.), αποκαλύπτει την παντελή απουσία μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, από τις φυσικές καταστροφές.
Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις, συναντήσεις, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν υλοποίησαν τα απαραίτητα έργα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών στο Δήμο μας, αλλά και τους γειτονικούς Δήμους, που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.
Τα έργα που προστατεύουν το λαό από τις φωτιές, τις πλημμύρες τους σεισμούς, δεν είναι «επιλέξιμα» και δεν υλοποιούνται, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, τα θεωρούν κόστος.
Γι’ αυτό καθυστερούν επί χρόνια και δεν ολοκληρώνονται από τις κυβερνήσεις και τους μεγαλοεργολάβους της Ολυμπίας Οδού και της ΕΡΓΟΣΕ, τα αντιπλημμυρικά έργα στην Δημοτική Ενότητα Ρίου, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες του Δήμου και των κατοίκων και τις δεσμεύσεις και του προηγούμενου Πρωθυπουργού και των αρμόδιων Υπουργών, ότι τα έργα θα κατασκευαστούν.
Ανησυχούμε για την έλλειψη έργων προστασίας στις περιοχές του Δήμου και της πόλης μας από πλημμυρικά φαινόμενα, διότι για δεκαετίες ο Δήμος μας, όπως και οι άλλοι Δήμοι της χώρας, έχουν στερηθεί ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα που προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων.
Ιδιαίτερα ανησυχούμε για τη Δημοτική Ενότητα Ρίου, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες από τα έργα της Ολυμπίας Οδού και της ΕΡΓΟΣΕ λόγω μη διευθέτησης μεγάλων όγκων νερού με δίκτυα παροχέτευσης, παραμένοντας απροστάτευτη η περιοχή.
Είναι ευθύνη της κυβέρνησης η ανυπαρξία τέτοιων έργων και η μη επιβολή υποχρέωσης προς τις κατασκευαστικές εταιρείες για την προστατευτική κατασκευή τους.
Χρόνια τώρα διεκδικούμε. Είχαμε αποτελέσματα στον Ψαθόπουργο και στη Ροδινή. Οι περιοχές του Ακταίου, του Αγίου Βασιλείου και του Ρίου, έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα και οι αρμόδιοι λένε ότι με το πέρας των εργασιών της σιδηροδρομικής γραμμής θα γίνουν τα έργα. Τα έργα καθυστερούν και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Έχουμε μια μελέτη για την περιοχή από τον Άγιο Βασίλειο μέχρι το Ρίον, από την Περιφέρεια να γίνουν έργα 14,5 εκ. Δεν ολοκληρώθηκε μέχρι σήμερα γιατί δεν υπήρχαν τα χρήματα. Θα συνεχίσουμε με τη συνεργασία των υπηρεσιών μας, να επιταχυνθεί το έργο.
Προειδοποιούμε και τη σημερινή κυβέρνηση, ότι η κατάσταση στην περιοχή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων.
Την καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες της και χωρίς άλλη καθυστέρηση να χρηματοδοτήσει τα απαραίτητα έργα για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και οι περιουσίες των κατοίκων. Οι "δυσκολίες" που επικαλούνται για τις καθυστερήσεις δεν ισχύουν για τα έργα εκείνα που εξυπηρετούν το κεφάλαιο. Εκεί οι διαδικασίες είναι πολύ γρήγορες (fast track) και όλοι τους έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Όμως, για τα έργα που αφορούν το λαό, το θεσμικό πλαίσιο είναι «ιδιαίτερα δαιδαλώδες και χρονοβόρο».
Αύριο στην ΚΕΔΕ στη διάσκεψη με τον Πρωθυπουργό, θα ξαναθέσουμε όλα αυτά τα θέματα και θα ζητήσουμε από αυτόν να δεσμευτεί για χρηματοδότηση των έργων που είναι απαραίτητα να γίνουν.
Χαρακτηριστικό της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων είναι και το γεγονός ότι η κάλυψη του Διακονιάρη μελετήθηκε και κατασκευάστηκε ως συγκοινωνιακό έργο και όχι ως αντιπλημμυρικό, δεν έχουν κατασκευαστεί αγωγοί στην περιοχή νότια της Ελευθερίου Βενιζέλου, με υπαρκτό τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων σε μεγάλες βροχοπτώσεις.
Από τη ΔΕΥΑΠ, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των φρεατίων υδροσυλλογής καθώς και των αγωγών των οποίων οι εκβολές καταλήγουν στην θάλασσα. Καθαρίστηκαν χιλιάδες φρεάτια ενώ πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση αποφράξεις αγωγών.
Εκτελέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έργα βελτίωσης της απορροής όμβριων των υφιστάμενων παντορροϊκών αγωγών στην περιοχή του κέντρου της πόλης μεταξύ των οδών Φιλοποίμενος και Ζαΐμη, που πλημμύριζαν με την πρώτη δυνατή βροχή και μας υποχρέωσαν την μεγάλη πλημμύρα του 2015, να γκρεμίσουμε τμήμα της μάντρας του παλιού λιμανιού για να βρουν δρόμο διαφυγής τα νερά.
Ο έγκαιρος και επιμελής επί μήνες καθαρισμός των φρεατίων και των αγωγών από τη ΔΕΥΑΠ, με τη χρήση μηχανήματός που ήταν στα αζήτητα επί χρόνια, απέτρεψε τα χειρότερα.
Έχουν όμως και τη δική τους ευθύνη εκείνοι που έκαναν τις πρόχειρες κατασκευές έργων και υποδομών, όπως η αποχέτευση των πεζόδρομων της Γεροκωστοπούλου και της Ρήγα Φεραίου, η Όθωνος Αμαλίας, που για δεκαετίες πλημμυρίζει με την πρώτη νεροποντή, της Ακτής Δυμαίων, του Κόκκινου Μύλου κ.ά.
Για τη Μαρίνα δεν υπάρχει ακόμη αδειοδότηση ως τουριστικός λιμένας. Προσπαθούμε να πάρουμε αυτή την άδεια, παλεύοντας με τη μεγάλη γραφειοκρατία.
Υπάρχει τεχνική έκθεση για τη χωροθέτηση, υπάρχει μάστερ πλαν, εγκρίσεις από όλες τις υπηρεσίες, υπάρχει και μελέτη για τις επισκευές που χρειάζονται, εκκρεμεί η νομιμοποίηση των κτιρίων, η περιβαλλοντική μελέτη χρειάζεται εγκρίσεις. Ελπίζουμε να νικήσουμε τη γραφειοκρατική διαδικασία και να βρούμε τη χρηματοδότηση.
Ξεκίνησε ήδη και συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες και καταστήματα της πόλης μας και στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Δήμου μας θα εξετάσουμε τη δυνατότητα για μείωση των δημοτικών τελών σε όσους επλήγησαν.
Διεκδικούμε:
Να δοθούν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση οι αποζημιώσεις στο 100%, για όλες τις ζημιές σ’ εκείνους που επλήγησαν.
Να δοθεί από την κυβέρνηση έκτακτη χρηματοδότηση στο Δήμο για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις υποδομές του.
Να κατασκευαστούν - χωρίς άλλη καθυστέρηση - τα απαραίτητα έργα για την προστασία της παραλιακής ζώνης από τη διάβρωση και τα υπόλοιπα αντιπλημμυρικά έργα.
Με τη σημερινή ανάπτυξη των επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων μπορεί να διασφαλιστεί η πρόληψη και η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού με την προϋπόθεση η οργάνωση του συνόλου της Πολιτικής Προστασίας της αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού αντιμετώπισης και χρηματοδότησης να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους με καθορισμένους ρόλους για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα..... Ρεπόρτερ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου