«Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Προσωπικά δεν έχω συγκαλέσει κανένα. Δεν θεωρώ ότι προσφέρουν κάτι. Έχω συμμετάσχει σε κάποια. Θεωρώ ότι είναι μια συζήτηση η οποία δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν προσθέτει κάτι. Ό,τι έχουμε να πούμε να το πούμε στην Βουλή, δημόσια και ενώπιον του ελληνικού λαού», δήλωσε μεταξύ άλλων, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του στον ALPHA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση για την αποστολή όπλών στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Οι αποφάσεις αυτές είναι αποφάσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού. Δεν διαβουλεύομαι για να πάρω αυτές τις αποφάσεις, ούτε ζητώ τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Και προφανώς, αν εξαιρέσει κανείς το ΚΙΝΑΛ, προς τιμήν του, που είχε μια πολύ καθαρή θέση, όλοι οι άλλοι ήταν στο "ναι μεν αλλά". Αυτή είναι η πραγματικότητα. Λοιπόν, αυτή η ευθύνη και η απόφαση ήταν δική μου, προφανώς με την εξουσιοδότηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), και σε αυτές τις περιπτώσεις αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται έτσι».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα, θεώρησε ως ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένη την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας συγκεκριμένα πως «πήρα αυτή την απόφαση. Γιατί ήταν το ηθικά σωστό και το εθνικά επιβεβλημένο. Το ηθικά σωστό διότι εδώ δέχεται μια επίθεση μια ελεύθερη χώρα και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της». Σε μια τοποθέτηση η οποία είναι δύσκολο να την αντιληφθεί κανείς αν δεν την δει με το πρίσμα του σφοδρού "αντιρώσου" ο Κ. Μητσοτάκης «έσβησε με μία μονοκονδυλιά» τα μισά από τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των μονάδων ταχείας επέμβασης, των αντιαρματικών όπλων και πολλών άλλων, επειδή είναι... ρωσικά και «δεν είναι σημαντικά για την ελληνική άμυνα»!
Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε απάντηση για το μέλλον των ρωσικών οπλικών συστημάτων δήλωσε: «Αποτελούν επιλογές άλλων δεκαετιών, περασμένων δεκαετιών. Η χώρα δεν προτίθεται να αγοράσει κανένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία. Θα διαχειριστούμε την πραγματικότητα όσο καλύτερα μπορούμε. Δεν είναι όμως αμυντικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα».
Δηλαδή κατά τον Κ. Μητσοτάκη τα S-300PMU-1 και τα Tor-M1 που αποτελούν το 100% της αντιαεροπορικής δύναμης της Κρήτης και προστατεύουν την 115 ΠΜ που είναι υπεύθυνη για την εναέρια άμυνα του νότιου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, αλλά και της Κύπρου, «δεν είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα»! Ούτε «είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα» η «ραχοκοκαλιά» της αεράμυνας των νησιών, τα μοναδικά αυτοκινούμενα SHORADS της AΣΔΕΝ, δηλαδή τα SA-8 OSA-AK/AKM! Ούτε είναι κρίσιμες οι ταχείες αποβατικές ενέργειες που αντιπροσωπεύουν τα αερόστρωμνα τύπου Zubr δύο από τα οποία είναι ενταγμένα στην Δύναμη Ταχείας Επέμβασης της ΑΣΔΕΝ. Το ότι τα ρουκετοβόλα RM-70, που οι Τούρκοι πιεστικά ζητούν να τα πάρουμε από τα νησιά, «δεν είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα», το καταλάβαμε όταν έδωσε στην Ουκρανία τις ρουκέτες τους. Αλλά ούτε τα αντιαρματικά βλήματα μεγάλου βεληνεκούς κατευθυνόμενα με λέιζερ KORNET-Ε (5 χλμ. ακτίνα δράσης) τα οποία επίσης χρησιμοποιούνται, εκτός από τον Έβρο και στα νησιά ως αντιαποβατικά, «είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα»; Ούτε τα αντιαρματικά βλήματα Fagot; Ούτε τα ρ/κ αυτόματα πυροβόλα ZU-23. Μήπως γενικά οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν δεν έχουν το στοιχείο της μίζας, «δεν είναι κρίσιμες για την άμυνα της χώρας»; Ψύχραιμα ρωτάμε....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου