Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ : ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΟΠΟΥ ΦΥΓΕΙ - ΦΥΓΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ!!! [ video ]

Ολοκληρώθηκε έπειτα από δύο ώρες η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται ανοιχτά της Σαντορίνης. Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια έγινε «μια ευρεία σύσκεψη και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους επιστήμονες». Ο Βασίλης Κικίλιας αποσαφήνισε πως «εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας» και πως «τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά». Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Β. Καραστάθης, περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μετά την 24η Ιανουαρίου, στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

Οι κάτοικοι και τουρίστες της Σαντορίνης προσπαθούν να αποχωρήσουν από το νησί με κάθε τρόπο, καθώς εκτός από τις ουρές που έχουν σχηματιστεί έξω από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, πλέον φαίνεται πως εξαντλούνται και τα αεροπορικά εισιτήρια. Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής και έξω από γραφεία έκδοσης εισιτηρίων στα Φηρά, στη Σαντορίνη. Άνθρωποι με μία βαλίτσα στο χέρι, έσπευσαν να αγοράσουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια τους για να απομακρυνθούν από το νησί. Όπως φαίνεται, μέσα στις επόμενες ημέρες όλο και περισσότεροι κάτοικοι θα φύγουν από τη Σαντορίνη, μέχρι τουλάχιστον να ηρεμήσει η σεισμική δραστηριότητα.

Μάλιστα, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης, ελάχιστες θέσεις έχουν απομείνει για αύριο στα αεροπλάνα της Aegean και της Sky Express, ενώ το εισιτήριο χωρίς επιστροφή κοστίζει κατά μέσο όρο 200 ευρώ. Το ενεργό ηφαίστειο στο Αιγαίο που προκαλεί σεισμούς είναι το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, το οποίο βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης. Το Κολούμπο είναι το μεγαλύτερο από μια αλυσίδα περίπου είκοσι υποθαλάσσιων ηφαιστειακών κώνων, που εκτείνονται βορειοανατολικά από τη Σαντορίνη.

Ιστορία και εκρήξεις

Το ηφαίστειο έγινε γνωστό όταν αναδύθηκε πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας το 1649-50. Η πιο σημαντική του έκρηξη συνέβη το 1650, όταν ο ηφαιστειακός κώνος έφτασε στην επιφάνεια, προκαλώντας πυροκλαστικές ροές που έπληξαν τη Σαντορίνη. Η έκρηξη σκότωσε περίπου 70 ανθρώπους και πολλά ζώα, ενώ προκάλεσε τσουνάμι, το οποίο έφτασε σε γειτονικά νησιά σε απόσταση έως 150 χιλιόμετρα.

Μετά την έκρηξη, το ηφαίστειο κατέρρευσε δημιουργώντας καλντέρα, με τα υψηλότερα σημεία του κρατήρα να βρίσκονται σήμερα περίπου 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύγχρονες μελέτες και κίνδυνοι

Το 2006, μια αποστολή του NOAA Ocean Explorer μελέτησε τον πυθμένα του ηφαιστείου, ανακαλύπτοντας υδροθερμικούς αναβλύζοντες που εκλύουν υπερθερμασμένο νερό έως 224°C, σχηματίζοντας μεταλλικά θειούχα κοιτάσματα.

Το 2022, ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ενός άγνωστου μέχρι τότε μαγματικού θαλάμου σε βάθος 2 έως 4 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα του Κολούμπο. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάλαμος σταδιακά γεμίζει με μάγμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μελλοντικής ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Κίνδυνος για σεισμούς και τσουνάμι

Το Κολούμπο αποτελεί σημαντική ηφαιστειακή απειλή για το Αιγαίο, καθώς η ηφαιστειακή του δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει σεισμούς, εκρήξεις και τσουνάμι. Γι’ αυτό, οι επιστήμονες προτείνουν συνεχή παρακολούθηση του ηφαιστείου σε πραγματικό χρόνο, ώστε να προβλεφθούν πιθανά μελλοντικά γεγονότα.

Το ηφαίστειο Κολούμπο, μαζί με το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, παραμένει ένα από τα πιο ενεργά ηφαιστειακά συστήματα της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: