Την ανησυχία του για το ηφαίστειο της Σαντορίνης εξέφρασε το πρωί της
Δευτέρας 3/2 ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης
ενώ η σεισμική ακολουθία στο νησί συνεχίζεται. «Δεν αποκλείεται μικρή
έκρηξη καθώς ανεβαίνει το μάγμα προς την επιφάνεια» τόνισε. «Αν δεν υπήρχαν όλες αυτές
οι εκρήξεις του ηφαιστείου της Σαντορίνης που έγιναν στο παρελθόν, η
Καλντέρα δεν ήταν από τις ωραιότερες θέες στον κόσμο» σημείωσε. «Αν
τα σπίτια αντέχουν στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού το ξέρει μόνο ο
κατασκευής» δήλωσε και τόνισε πως είναι πολύ καλό το ότι ζητήθηκε να
αδειάσουν οι πισίνες στο νησί. Για «προσεισμική ακολουθία» κάνει λόγο ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης για τους αλλεπάλληλους σεισμούς που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στη Σαντορίνη.
Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη
«Καλημέρα σας Το φαινόμενο συνεχίζεται ποιο έντονα και κατά μεγάλη πιθανότητα έχουμε μια προσεισμική ακολουθία. Η πολιτεία πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα και να μη διατυμπανίζει δημόσια ότι έστειλε σκηνές (δήθεν για να μένει η ΕΜΑΚ), σκύλους, ειδικούς διασώστες, ειδικούς γιατρούς κλπ. Σε καμία χώρα αυτά δεν γίνονται φανερά γιατί τρομοκρατείται ο κόσμος. Το «σηκώνουν» πολύ το σοβαρό αυτό θέμα. Μήπως για να καλύψουν κάτι άλλο που πρόσφατα προκάλεσε την παλλαϊκή οργή; (αποκαλύψεις για Τέμπη) Ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου..... Το ενεργό ηφαίστειο στο Αιγαίο που προκαλεί σεισμούς είναι το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, το οποίο βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης. Το Κολούμπο είναι το μεγαλύτερο από μια αλυσίδα περίπου είκοσι υποθαλάσσιων ηφαιστειακών κώνων, που εκτείνονται βορειοανατολικά από τη Σαντορίνη.
Ιστορία και εκρήξεις
Το ηφαίστειο έγινε γνωστό όταν αναδύθηκε πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας το 1649-50. Η πιο σημαντική του έκρηξη συνέβη το 1650, όταν ο ηφαιστειακός κώνος έφτασε στην επιφάνεια, προκαλώντας πυροκλαστικές ροές που έπληξαν τη Σαντορίνη. Η έκρηξη σκότωσε περίπου 70 ανθρώπους και πολλά ζώα, ενώ προκάλεσε τσουνάμι, το οποίο έφτασε σε γειτονικά νησιά σε απόσταση έως 150 χιλιόμετρα.
Μετά την έκρηξη, το ηφαίστειο κατέρρευσε δημιουργώντας καλντέρα, με τα υψηλότερα σημεία του κρατήρα να βρίσκονται σήμερα περίπου 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Σύγχρονες μελέτες και κίνδυνοι
Το 2006, μια αποστολή του NOAA Ocean Explorer μελέτησε τον πυθμένα του ηφαιστείου, ανακαλύπτοντας υδροθερμικούς αναβλύζοντες που εκλύουν υπερθερμασμένο νερό έως 224°C, σχηματίζοντας μεταλλικά θειούχα κοιτάσματα.
Το 2022, ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ενός άγνωστου μέχρι τότε μαγματικού θαλάμου σε βάθος 2 έως 4 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα του Κολούμπο. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάλαμος σταδιακά γεμίζει με μάγμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μελλοντικής ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Κίνδυνος για σεισμούς και τσουνάμι
Το Κολούμπο αποτελεί σημαντική ηφαιστειακή απειλή για το Αιγαίο, καθώς η ηφαιστειακή του δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει σεισμούς, εκρήξεις και τσουνάμι. Γι’ αυτό, οι επιστήμονες προτείνουν συνεχή παρακολούθηση του ηφαιστείου σε πραγματικό χρόνο, ώστε να προβλεφθούν πιθανά μελλοντικά γεγονότα.
Το ηφαίστειο Κολούμπο, μαζί με το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, παραμένει ένα από τα πιο ενεργά ηφαιστειακά συστήματα της Μεσογείου....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου